P. A. Munch forelesningen

Det norske institutt i Roma (DNIR) lanserte i 2022 en ny årlig forelesningsrekke til minne om den norske historikeren Peter Andreas Munch (1810—1863), en profilert og svært produktiv forsker som tilbragte sine siste år i arbeid med arkivene i Roma.

Mann som sitter på en stol, 1860-tallet

P. A. Munch, ca. 1860. Foto: Nasjonalbiblioteket, Oslo

P. A. Munch var en av de første ikke-katolikker som fikk tilgang til Archivium Secretum Vaticanum, og transkriberte, redigerte og utga en enorm mengde historiske dokumenter fra skandinavisk middelalder. Slik la han grunnlaget for moderne historievitenskap i Norge.

DNIRs oppgave er å tilrettelegge for humanistisk forskning og samarbeid mellom norske, italienske og internasjonale forskere. For oss er det særlig tre grunner til å ære P. A. Munchs minne gjennom en forelesningsrekke i hans navn:

  • Hans iherdige granskning av de pavelige arkivene i Roma ga banebrytende og varige vitenskapelige resultater og er et ideal for kildebasert forskning. 
  • Hans funn i arkivene kastet lys over de historiske forbindelsene mellom Norge og Roma
  • Hans bredt anlagte vitenskapelige interesser dekket historie, middelalderstudier, arkeologi og fliologi. Ikke bare reflekterer hans vide interessefelt flere disipliner som er representert på DNIR; hans brede intellektuelle orientering er også et tverrfaglig ideal

Det er privilegiet til DNIRs postdoktorer å nominere en P. A. Munch-foreleser i løpet av deres ansettelsestid. Vi tilbyr våre postdoktorer denne muligheten til å være vertskap for denne fremstående offentlige forelesningen på et tidlig stadium i deres akademiske karriere, og invitere en fremragende, internasjonalt anerkjent forsker hvis ekspertise avspeiler deres egne akademiske interesser.

2023: Prof. Line Cecilie Engh, Institutt for filosofi ide- og kunsthistorie og klassiske språk, Universitetet i Oslo: Inn i arkivene: Roma og digitaliseringens begrensninger. Forelesningen ble holdt 19. mars i Oslo (på grunn av oppussing av Instituttet i Roma). 

2022: Prof. Mario Bevilacqua fra Università degli Studi Firenze: Maps, Trees of Knowledge and Encyclopaedias: Cartography of Rome, 16th – 18th Centuries. Forelesningen ble holdt 4. april, med en introduksjon av Dr. Christopher Stephen Siwicki (DNIR/UiO).

2023: Prof. Michele Camaioni fra Università Roma 3Preaching & the City: Toward a social history of early modern Italian sermons (c. 1450 – 1650). Forelesningen ble holdt 27. april, med en introduksjon av Dr. Marianne Ritsema van Eck (DNIR/UiO).

 

 

Publisert 23. feb. 2024 16:53 - Sist endret 6. mars 2024 11:24