English version of this page

Tidligere oppbygning av opplæringsdelen

IAKH har to fagretninger på sitt HFs doktorgradsprogram: 1) Arkeologi/konservering og 2) Historie.

Organisering

Programmet for arkeologi/konservering ledes av førstelektor Knut Ivar Austvoll og programmet for historie ledes av professor Kristin Ranestad. Ranestad er også leder for forskerutdanningen ved IAKH. 

Austvoll og Ranestad er ansvarlige for gjennomføring av midtveisevalueringene og avhandlingsseminarer.  

Kontaktperson 

Ph.d.-koordinator for IAKH: Oliver Reiersen

Forskerskoler

Forskergrupper

Alle interne og eksternfinansierte ph.d.-kandidater ved IAKH kan delta i en eller flere av instituttets Forskergrupper - Institutt for arkeologi, konservering og historie (uio.no)

Opplæringsdelen

Forskerutdanningen ved HF er normert til 3 år. Et semester/30 studiepoeng er satt av til en opplæringsdel. Disse 30 studiepoengene er fordelt på emner som er obigatoriske og valgfrie. Fordelingen er lagt i HFs vedtak 8.mars 2013. 

Obligatorisk
Felleskurs HF 5 sp                     
Deltakelse på internasjonal konferanse med paper/foredrag/abstract 4 - 8 sp
Formidlingsaktivitet: formidlingskurs, artikler, forelesninger o.l.      2 - 4 sp
IAKHs avhandlingsseminar  6 sp
Midtveisevaluering 0                               
Valgfrie forskerkurs 8 - 12 sp*
*For historiestipendiater må 5 sp av disse være det obligatorisk forskerkurset "Methodological and Theoretical Problems in History" (obl. f.o.m 30.06.18). Kurset inngår som 5 sp i "valgfrie forskerkurs".  5 sp
Valgfritt
Kurs i generelle ferdigheter/generiske kurs    0                   
Krav til antall studiepoeng fullført i opplæringsdelen 30 sp    

Felleskurs HF

Introduksjonskurs 2 dager (2 studiepoeng), vitenskapsteori 2 dager (2 studiepoeng) og etikk 1 dag (1 studiepoeng).

Internasjonal konferanse

Uttelling for deltakelse på internasjonal konferanse forutsetter fremleggelse av paper/foredrag/abstract (poster, paper, foredrag). Kun deltakelse gir ikke poeng. Med internasjonal konferanse menes her en konferanse som har internasjonal deltagelse. 

Samlet uttelling for konferanser vurderes ut fra om paper/poster/foredrag er originalt for konferansen og i hvilken grad stipendiaten skal delta aktivt på resten av konferansen. 

Maks uttelling per internasjonale konferanse er normalt 2 studiepoeng. 

Utgangspunktet for tildeling av studiepoeng er ECTS (European Credit Transfer and Accumulation System). 30 studiepoeng skal tilsvare et halvt års arbeid, dvs. 750-900 timer. Ett studiepoeng skal tilsvare 25-30 timers arbeid.

Formidling 

Omfatter formidlingskurs, artikler, kronikker, foredrag, utstillinger o.l. Formidlingen skal rette seg mot et allment publikum utenfor egen fagkrets. 

Stipendiater tilknyttet IAKH kan også oppnå formidlingspoeng ved å skrive artikler for Norgeshistorie.no

2 godkjente artikler for Norgeshistorie.no gir en samlet uttelling på 1 studiepoeng.

Hvis du ønsker å skrive artikler for Norgeshistorie.no må du først ta kontakt med redaktør Ellen Cathrine Lund: e.c.lund@iakh.uio.no

Sammen kan dere avklare hva slags artikler det er behov for å få en gjennomgang av artikkelprosessen. Artiklene er primært skrevet på norsk.

IAKHs avhandlingsseminar

Avhandlingsseminarene er det sentrale element i opplæringsdelen, og som følger doktorgradsstipendiatene gjennom hele perioden. IAKHs mål er at avhandlingsseminarene skal bidra til at våre doktorgradsstipendiater skriver en bedre avhandling. Det innebærer at vi legger opp til aktiv deltagelse i hele stipendiatperioden, slik at alle kan bidra aktivt til felleskapet og med det bidra til en fagfelleskap alle kan dra nytte av.  

Krav for fullføring av avhandlingsseminarene (6 studiepoeng): 

  • to års obligatorisk deltagelse, med oppfordring om aktiv deltagelse i hele stipendiatperioden
  • fire presentasjoner (én muntlig og tre manuskripter)
  • skriftlige og muntlige kommentarer til alle presentasjoner som blir lagt frem i avhandlingsseminarene

Dette gjelder fra og med 31. august 2020. 

Stipendiater som av ulike årsaker må melde forfall til enkelte avhandlingsseminarer de to første årene, må ta igjen disse i sitt tredje år. Deltagelse på avhandlingsseminarer ved utenlandske utdanningsinstitusjoner kan erstatte deltagelse på avhandlingsseminarer, men dette skal godkjennes av den respektive ph.d.-leder. 

For informasjon om tidligere krav til fullføring av avhandlingsseminarer ved IAKH, følg lenken

Valgfrie forskerkurs 

Valgfrie forskerkurs kan være ved nasjonale og/eller internasjonale forskerskoler, ved andre institusjoner, engangs-arrangementer eller, etter forhåndsgodkjenning, spesialiserte masterkurs på andre fag.

Ph.d.-kandidatene på arkeologi inngår i den internasjonale forskerskolen Dialogues with The Past som blir koordinert ved IAKH i tett samarbeid med Kulturhistorisk museum.

Ph.d.-kandidatene på historie inngår i Den nasjonale forskerskolen i historie NRSH.

Godkjenning

Alle henvendelser om forhåndsgodkjenning og godkjenning av aktivitet knyttet til opplæringsdelen skal rettes til IAKH ved å fylle ut vårt nettskjema: Application for approval IAKH - Educational component 

Leder for forskerutdanningen ved instituttet er ansvarlig for å godkjenne aktivitet knyttet til opplæringsdelen, om nødvendig i samråd med relevante ph.d.-leder. All aktivitet bør forhåndsgodkjennes av forskningslederen. Godkjennelse gis på bakgrunn av kurssertifikat, deltagelsessertifikat,  kursprogram og lignende. Det er doktorgradsstipendiatens eget ansvar å sørge for dokumentasjon på deltagelse og godkjente kurs, og at dette blir sendt inn til oss innen rimelig tid. Alt dette gjøres i nettskjemaet. 

I tilfeller der poenguttellingen ikke er fastlagt, for eksempel gjennom et etablert forskerskole eller kursopplegg ved UiO, skal tildeling av studiepoeng bygge på ECTS. 30 studiepoeng skal tilsvare et halvt års arbeid, dvs. 750-900 timer. Ett studiepoeng skal tilsvare 25-30 timers arbeid. Det gis ikke utteling på 0,5 studiepoeng for stipendiater tilknyttet IAKH.

StudentWeb

Når forskningsleder har godkjent aktiviteter knyttet til opplæringsdelen vil ph.d.-koordinatoren registrere dette i StudentWeb. Det anbefales å gjøre dette fortløpende, slik at du selv har en bedre oversikt over hva som er fullført og hva som gjenstår i opplæringsdelen. 

Alle kurs og seminarer ved IAKH

Se alle kurs og seminarer ved IAKH

Midtveisevaluering

Les om midveisevaluering her

Programråd

IAKH har sitt eget programråd for forskerutdanningen. Programrådet skal bidra til å forbedre koordineringen av forskerutdanningen ved IAKH. I tillegg er det et forum for stipendiatene til å melde inn saker og delta i prosesser som angår forskerutdanningen.

Programrådsrepresentanter

  • Kristin Ranestad - leder for forskerutdanningen ved IAKH
  • Knut Ivar Austvoll - ph.d.-leder for arkeologi/konservering
  • Ada Elisabeth Nissen - leder for forskerskolen i historie
  • Per Ditlef Fredriksen - leder for forskerskolen i arkeologi
  • Mika Boros - stipendiatrepresentant for arkeologi/konservering
  • Ragnar Øvergaard Aas - stipendiatrepresentant for historieJ
  • Oliver Reiersen - ph.d.-koordinator og sekretær
  • Vara for stipendiatrepresentantene: 

Referat/oppsummering

Trykk her for å se programrådsmøtereferater.

Publisert 11. apr. 2023 09:28 - Sist endret 7. sep. 2023 08:10