English version of this page

Opplæringsdelen

Opplæringsdelen i ph.d.-programmet består av 30 studiepoeng, fordelt på HFs fellesdel, forskerkurs, avhandlingsseminarer, deltakelse på internasjonale konferanser, og formidling. Opplæringsdelen må være fullført før innlevering av avhandling og hovedtyngden aktivitet bør legges til de to første årene. 

Oppbygging av opplæringsdelen ved IKOS

*Gjeldende fra 1.1.2023. Kandidater tatt opp til programmet før 31.12.2022 kan forholde seg til den gamle strukturen.

Kategori Fakultet Institutt eller ekstern
Forskningsetikk 1 minst 1
Vitenskapsteori 1 minst 2
Formidling 2  
Konferansedeltakelse   4
Tekstutvikling   4 til 6
Metode   minst 4
Andre kurs eller aktiviteter   inntil 11
Antall studiepoeng 4 26

Opplæringsdelen må være fullført før innlevering av avhandling og hovedtyngden aktivitet bør legges til de to første årene. Studiepoengene for opplæringsaktiviteter tildeles av ph.d.-leder. Grunnlaget for utregning av studiepoeng, der dette ikke allerede er gitt, er 1 studiepoeng tilsvarer 25 - 30 timers arbeidKandidatene oppfordres til å planlegge opplæringsdelen i samråd med veileder og søke forhåndsgodkjenning før deltakelse. Se "Godkjenning" under.

Kategoribeskrivelser

Forskningsetikk

Alle kandidater ved HF skal sikres opplæring i forskningsetikk. Dette inkluderer sentrale etiske prinsipper for forskning, samt kjennskap til relevant lovverk og institusjoner. Deler av opplæringen skal ta utgangspunkt i fagnære etiske problemstillinger og dilemmaer.

Vitenskapsteori

Gjennom felles og fagnær opplæring i vitenskapsteori skal kandidatene lære om sentrale kunnskapsteoretiske spørsmål og utfordres til å formulere eget epistemologisk utgangspunkt.

Formidling

Alle kandidater skal ha opplæring i formidling som skal gi realistisk trening i forskningsformidling og inneholde refleksjon rundt akademisk ytringsfrihet.

Konferanse

Alle kandidater skal delta på internasjonal konferanse. Med internasjonal konferanse menes at deltakerne representerer institusjoner fra flere land.

Tekstutvikling

Gjennom opplæring i tekstutvikling skal alle kandidater få trening i tekstpresentasjon og -kritikk gjennom å presentere egen tekst og kommentere andres tekster.

Metode

Med metode menes en planlagt framgangsmåte for kunnskapsdannelse. Alle kandidater skal ha opplæring som utvider deres metodiske erfaringer og ferdigheter og gir en kritisk tilnærming til hva ulike metoder kan gi av kunnskap.

Andre kurs/aktiviteter

Det enkelte institutt kan fastsette ytterligere obligatoriske kurs/aktiviteter. Utover det kan kandidatene selv sette sammen siste del av opplæringsdelen, forutsatt godkjenning fra instituttets ph.d.-leder.

Godkjenning

Planlagt deltagelse på eksterne kurs og seminarer skal meldes inn til ph.d.-leder for godkjenning. Det skjer gjennom søknadsskjemaet under.

Søk om godkjenning

Obligatoriske aktiviteter som ikke gir poeng

Oppstartssamling

Alle HFs kandidater skal delta på en obligatorisk oppstartsamling som skal gi kjennskap til ph.d.- programmet, fakultetet og universitetet. En hoveddel av samlingen skal ta for seg veiledning, denne delen av programmet forventes det at kandidatens veileder også deltar.

Midtveisevaluering

Alle kandidater på ph.d.-programmet ved Det humanistiske fakultet skal gjennomføre en midtveisevaluering. Midtveisevaluering er en obligatorisk del av ph.d.-programmet. Formålet med midtveisevaluering er at kandidatene skal få vurdert hvordan prosjektet ligger an mht. fullføring som planlagt.

Publisert 9. mars 2021 08:41 - Sist endret 21. mars 2023 10:51