English version of this page

Opplæringsdelen

Opplæringsdelen i ph.d.-programmet ved Humanistisk fakultet tilsvarer 30 studiepoeng. Opplæringsdelen settes sammen av obligatoriske aktiviteter og valgfrie kurs/seminarer og består av noen felleskurs gitt av fakultetet og noen fordypningskurs tilbudt av instituttene. Det er også mulig å innpasse eksterne kurs, etter avtale med instituttets ph.d.-koordinator.

Oppbyggingen av opplæringsdelen

Kandidater tatt opp til programmet før 1.1.2023 kan velge å følge strukturen beskrevet under, eller den nye strukturen.

Kandidater tatt opp til programmet etter 31.12.2023 må forholde seg til den nye strukturen

Kurstilbudet f.o.m. 1.1.2023 vil være noe endret. Overgangsordninger for kandidater med opptak før 1.1.2023 er beskrevet her

Type aktivitet

ECTS
HFs fellesdel: Introduksjonsseminar, vitenskapsteori, forskningsetikk 5
Avhandlingsseminar 6-8
Konferanse min. 4
Formidling min. 2
Forskerkurs: Valgfrie interne og eksterne kurs 8 - 12

Opplæringsdelen må være fullført før innlevering av avhandlingen og hovedtyngden av aktivitet bør legges til de to første årene. 

De 30 ECTS som utgjør opplæringsdelen av doktorgradsprogrammet er kun et minimumskrav, og gir dermed ikke noe fullstendig mål på kandidatens samlede erfaring og kompetanse. Aktiviteter som kommer i tillegg, kan ha positiv betydning for doktorgradsprosjektet og den videre yrkeskarriere.

Kategoribeskrivelser og poengberegning

Avhandlingsseminar

Minimum 6 / maksimum 8 poeng gis for ulike former for deltagelse på avhandlingsseminar, slik det blir beskrevet nedenfor.

ILOS arrangerer hvert semester fagspesifikke avhandlingsseminarer i to av instituttets disipliner: litteratur og områdestudier. Språkkandidatene følger avhandlingsseminarer ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier (ILN).

På avhandlingsseminarene ved ILOS er det et krav om å presentere egne tekster minst 2 ganger og kommentere på en annens tekst minst 2 ganger. (Gjelder for stipendiater ansatt etter 1.1.2018). Du oppfordres i tillegg til å melde deg på flere seminarer som publikum eller aktiv deltaker. Du vil da få tilsendt tekstene på forhånd.

For å få best mulig faglig utbytte, anbefales det at du deltar på flere avhandlingsseminarer og bidrar med flere presentasjoner og kommentarer enn det som er nødvendig for å oppfylle minimumskravet. Dersom du ønsker det, kan du gjerne delta på ulike fagspesifikke avhandlingsseminarer (litteratur, område, språk). Hvis prosjektet ditt har krysningspunkter med andre fagfelt (for eksempel filosofi, antropologi eller statsvitenskap) bør du undersøke muligheten for å delta på avhandlingsseminarer ved andre institutter eller fakulteter ved UiO.

  • Presentere egen tekst: 2 poeng

  • Kommentere andres tekst: 1 poeng

  • Øvrig aktiv og godt forberedt deltakelse: 1 poeng

Merk: Ved ILOS vil det også kunne være en sporadisk mulighet til å få poeng for å presentere eller kommentere på avhandlingstekster i andre sammenhenger enn selve avhandlingsseminaret. Dette skjer etter avtale med ph.d.-koordinatoren.

Viktig! Fra og med august 2023 erstattes avhandlingsseminarene ved ILOS av tekstuviklingsseminarer. Kandidater som har tatt poeng gjennom deltakelse på avhandlingsseminarer kan kombinere disse med poeng fra tekstutviklingsseminarer.

Se ny struktur for mer informasjon om poenguttellingen som gis gjennom deltakelse på tekstutviklingsseminarer.

Konferanse

Skal utgjøre minst 4 poeng av opplæringsdelen.

Det gis poeng for deltagelse med paper/foredrag eller poster på internasjonale konferanser, dvs. konferanser der deltagerne kommer fra ulike land. Du oppfordres til å prioritere en relevant konferanse ved et utenlandsk universitet.

  • Paper/foredrag (med innsending av abstract og fagfellevurdering): 4 poeng 

  • Paper/foredrag (uten organisert fagfellevurdering): 2 poeng

  • Poster: 2 poeng

 

Formidling

Skal utgjøre minst 2 poeng, hvorav minst 1 må komme fra tiltak rettet mot allmennheten. Tiltaket skal ha form av forskningsformidling, dvs. at det må være relatert til egen forskning eller eget fagområde.

  • Tiltak rettet mot allmennheten: 1–2 poeng (for eksempel avisartikkel/kronikk, leksikonartikkel eller foredrag som er åpent for et alminnelig publikum: 2 poeng; blogginnlegg: 1 poeng). Foredrag på instituttnivå bør annonseres som åpne arrangementer på Facebook, nettsider eller lignende for at de skal kunne regnes som formidlingstiltak.

  • Foredrag eller undervisningstime ved et annet lærested enn UiO (høyskole, universitet, institutt e.l.): 2 poeng

  • Deltakelse på spesielle formidlingskurs for ph.d.-kandidater ved UiO kan også gi poeng (som spesifisert i kursbeskrivelsen).

 

Forskerkurs

Denne delen av opplæringen skal utgjøre minimum 8 og maksimum 12 poeng av de nødvendige 30 ECTS. Det vil bli avholdt ulike kurs og seminarer internt, men ph.d.-kandidater oppfordres til å lete etter relevante kurs og seminarer utenfor sitt eget institutt, samt ved eksterne institusjoner i og utenfor Norge. 

Ph.d.-kandidater som er ansatt ved ILOS har også muligheten til å søke om finansiell støtte til selv å arrangere ph.d.-workshops og gjesteforelesninger ved instituttet. Det er da viktig å samarbeide med andre ph.d.-kandidater og identifisere en liten målgruppe som vil være interessert i å delta. For at det ph.d.-initierte arrangementet skal kunne gi poeng, må opplegget vurderes av ph.d.-koordinatoren. Selve organiseringen kan også gi poeng, hvis kandidaten kan dokumentere at organiseringen innebærer relevant faglig arbeid, ikke bare administrativt arbeid (gjelder fra 1.1.2021).

Godkjenning 

Kandidatene oppfordres til å planlegge opplæringsdelen i samråd med veileder  og ph.d.-koordinator. Som en hovedregel skal alle planlagte aktiviteter og deltagelser godkjennes på forhånd av instituttets ph.d.-koordinator før de kan inngå i opplæringsdelen. Dette gjelder også for aktiviteter foreslått av veileder(e). 

Grunnlaget for utregning av studiepoeng er at hvert ECTS tilsvarer 25 - 30 timers arbeid. Kandidaten må selv sørge for tilstrekkelig dokumentasjon på deltakelse, og nødvendig informasjon til beregningen av studiepoeng der hvor det er relevant. 

Søknad om godkjenning av opplæringsaktiviteter sendes inn via nettskjema:

Søk om godkjenning

Obligatoriske aktiviteter som ikke gir poeng

Midtveisevaluering

Alle kandidater på ph.d.-programmet ved Det humanistiske fakultet skal gjennomføre en midtveisevaluering. Midtveisevaluering er en obligatorisk del av ph.d.-programmet. Formålet med midtveisevaluering er at kandidatene skal få vurdert hvordan prosjektet ligger an mht. fullføring som planlagt. Les mer her.

Når du skal levere avhandlingen

Ved avslutningen av stipendperioden skal du og ph.d.-koordinator signere et skjema som viser at du har fullført opplæringsdelen

Kurs og seminarer

Informasjon om fakultetets felleskurs og instituttenes kurs og seminarer annonseres fortløpende.

Kurskalenderne gir deg oversikt over alle planlagte kurs og seminarer ved HF

 

Nyttig informasjon

Kontakt ved ILOS

Ph.d.-leder Atle Wold
Forskningsrådgiver Tor Erik Risvik Johnsen

Publisert 27. apr. 2023 13:17 - Sist endret 1. mars 2024 08:49