Endringer i programplanen og utfyllende bestemmelser for ph.d.-programmet

Som en del av implementeringen av handlingsplanen for forskerutdanningen ved HF er det utarbeidet nye rammer for opplæringsdelen. Disse ble vedtatt av fakultetsstyret 9. desember 2022, og trer i kraft fra 1. januar 2023. 

Opplæringsdelen vil fremdeles bestå av noen felleskurs gitt av fakultetet og noen fordypningskurs tilbudt av instituttene. Det er også mulig å innpasse eksterne kurs, etter avtale med instituttets ph.d.-leder. Oppbyggingen av opplæringsdelen blir slik:

  Fakultet Fordypning
Etikk 1 Min. 1
Vitenskapsteori 1 Min. 2
Formidling 2  
Konferanse   4
Tekstutvikling   4-6
Metode   Min. 4
Andre kurs/aktiviteter   Max. 11

Tall referer til antall ECTS.

Overgangsordninger mellom eksisterende og nye regler for sammensetning av opplæringsdel

Ph.d.-kandidatene har rett til å bli vurdert i tråd med den ordning som gjaldt da de fikk opptak, men de kan velge å bli vurdert etter de nye kravene. Alle kandidater bes melde inn til instituttets ph.d.-leder og ph.d.-admin hvilken ordning de ønsker ila vårsemesteret 2023. Kandidater som er usikre på hvilken ordning som passer dem bør diskutere dette med instituttets ph.d.-leder.

Arbeidsmengden skal alltid følge normer for beregning av ECTS-poeng, og dermed er denne lik for begge ordninger. Under følger beskrivelser av hvordan overgangen vil fungere for kandidater med opptak før 1. januar 2023 som velger å vurderes etter gammel ordning og for kandidater med opptak før 1. januar 2023 som velger å vurderes etter ny ordning.

 

Dette gjelder for kandidater med opptak før 1.1.2023, som velger å bli vurdert i tråd med «gammel ordning»

 

HFs introduksjonsseminar

Kurset utgår. Kandidater i gammel ordning som ikke har tatt introkurset, får frigjort to poeng. Disse kan avlegge innenfor annen valgfri kurskategori, etter avtale med instituttets ph.d.-leder.

 

Etikk

Felleskurs i etikk vil fortsatt være på 1 ECTS. Det nye felleskurset oppfyller kravet til etikk i den gamle opplæringsdelen.

 

Vitenskapsteori

Felleskurs i vitenskapsteori reduseres i omfang. Kandidater i gammel ordning som ikke har tatt det gamle felleskurset (2 ECTS), må ta det nye felleskurset (1 ECTS) samt 1 ECTS fordypningskurs i vitenskapsteori.

 

Formidling

Kravet til minimum 2 ECTS kan oppfylles både med gammelt og nytt felleskurs i formidling, eller med andre formidlingsaktiviteter/kurs etter avtale med instituttets ph.d.-leder.

 

Konferanse

Det er ingen endringer mtp hvordan man kan oppfylle kravet til minimum 4 ECTS.

 

Avhandlingsseminar (tekstutvikling)

Avhandlingsseminar erstattes av tekstutvikling. Tekstutvikling gir uttelling som avhandlingsseminar for kandidater i gammel ordning. Maksuttellingen i ny opplæringsdel er 6 ECTS. Kandidater i gammel ordning kan fremdeles ta opptil 8 ECTS dersom det har vært en mulighet på deres institutt i gammel ordning.

 

Forskerkurs og metode

Opplæring i metode er et lovpålagt krav til innhold i PhD-grad og skal alltid inngå i en opplæringsdel, også under gammel ordning. I gammel ordning er det ikke et definert minimumskrav til metode, mens det i ny ordning er et definert minimum på 4 ECTS. For kandidater i gammel ordning registreres metodekurs i kategorien forskerkurs.

 

 

Dette gjelder for kandidater med opptak før 1.1.2023, som velger å bli vurdert i tråd med «ny ordning»

 

HFs introduksjonsseminar

Hvis man allerede har tatt dette kurset, flyttes det til kategorien «andre kurs/aktiviteter».

 

Etikk

Det gamle felleskurset kan innpasses i ny opplæringsdel. Kandidatene må i tillegg ta minimum 1 ECTS fordypningskurs i etikk.

 

Vitenskapsteori

Hvis man har tatt det gamle felleskurset på 2 ECTS, godkjennes dette som fellesdelen. Kandidaten må da ta minimum 1 ECTS fordypningskurs i vitenskapsteori, slik at det blir 3 ECTS totalt i vitenskapsteori.

 

Formidling

Felleskurs i formidling er nå en obligatorisk aktivitet. Hvis man har tatt det gamle felleskurset i formidling, godkjennes dette. Eventuelle andre formidlingsaktiviteter som har blitt godkjent som poenggivende, kan flyttes til kategorien andre kurs/aktiviteter.

 

Konferanse

Poeng avlagt i denne kategorien før overgangen godkjennes, men merk at maks antall poeng i denne kategorien nå er 4 ECTS. Eventuelle konferansepoeng utover 4 ECTS tas ut av utdanningsplan.

 

Tekstutvikling (avhandlingsseminar)

Tidligere gjennomførte avhandlingsseminarer godkjennes som tekstutvikling. Merk at maks antall poeng i denne kategorien med ny ordning er 6 ECTS. Eventuelle poeng i denne kategorien utover 6 ECTS tas ut av utdanningsplanen.

 

Metode

Det stilles krav til minimum 4 ECTS. Dersom kandidat har metodeopplæring som tidligere har blitt godkjent i kategorien forskerkurs, kan disse flyttes til kategorien metode etter godkjenning fra instituttets ph.d.-leder.

 

Andre kurs/aktiviteter

Tidligere avlagte forskerkurs, og eventuelt avlagt introduksjonskurs, opp til 11 ECTS gir uttelling i denne kategorien.  

 

Publisert 4. juli 2023 10:04 - Sist endret 4. juli 2023 10:45