English version of this page

Erasmus praksisstudent ved IAKH

Theofano Moraiti er Erasmus praksisstudent ved Institutt for arkeologi, konservering og historie. Hun fullførte nylig sin mastergrad i Field Archaeology and Material Culture med fokus på maritim arkeologi ved universitetet i Thessalia, Hellas. Hun er praksisstudent ved IAKH fra 14. mars til 14. juni 2024.

Theofano Moraiti

Hvordan synes du praksisoppholdet har vært så langt?

- Det har vært en god introduksjon til hvordan universitetet fungerer og hvordan det akademiske livet er her. Jeg har møtt mange mennesker fra ulike felt. Jeg har også fått være med i noen emner relatert til hva jeg er interessert i, som Analysis of Past Technology og GIS, fredagsseminarer og en instituttkonferanse – og stort sett bare det å bli kjent med nordisk arkeologi.

Hennes nåværende oppgaver består av å skrive en artikkel om materavhandlingen sin, som antakeligvis vil resultere i en publikasjon, og å finpusse GIS ferdighetene sine så hun kan bidra til andre akademikere sin forskning og hjelpe dem med deres publikasjoner.

Theofanos ferdigheter og utdannelse inkluderer både tidligere emner og arkeologisk feltarbeid innen maritim arkeologi. Hun har drevet med dykking i noen år og fikk i september, for første gang, sjansen til å være med på en undervannsekskursjon og studere ulike skipsvrak rundt øygruppen Fourni i Egeerhavet. Her renset hun skipsvrakenes områder, gjorde undervannsundersøkelse, tok fotografier under vann og samlet og dokumenterte funn.

Hun er interessert i alt som relaterer til undersøkelser under vann eller maritim arkeologi, et variert felt som spenner fra kystarkeologi til skipsavbildninger. Hun har likevel én spesifikk interesse innen feltet:

- Jeg er mest interessert i skipsbygging. Jeg skrev jo også mastergradsavhandlingen min om langskipet og hvordan det fungerte som et makt- og statussymbol under vikingtiden, så jeg er veldig interessert i alt relatert til maritime temaer.

Theofano sine ferdigheter er imidlertid ikke begrenset til maritim arkeologi, da hun også har vært med på utgravninger på land. En av disse var en arkaisk-klassisk helligdom/bosetning på Lathouriza (Vari, Athen). Her renset hun utgravningsområdet og førte en arkeologisk dagbok, samt samlet, renset og katalogiserte funn.

Hva fikk deg til dette praksisoppholdet og hvordan var prosessen med å få det?

- Vel, bortsett fra praktisk erfaring i felt, liker jeg også veldig godt teoretisk forskning, så jeg ville ha mer erfaring med å delta i en gruppe og å samarbeide med andre arkeologer i en gruppe, arkeologisk forskning og å produsere en vitenskapelig artikkel. Jeg er også veldig interessert i høyere utdanning, så jeg ville ha et internship ved en akademisk institusjon og se rutinene, daglige gjøremål og arbeidet bak universitetet og hvordan det fungerer.

For et Erasmus praksisopphold står man fritt til å søke på hvilken institusjon man vil som er relatert til sitt felt eller sine studier. Hun deler litt om prosessen ved å få det:

- Med ordentlig forberedelse og god tidsstyring, var prosessen relativt enkel og de ansatte ved både mitt universitet hjemme og ved UiO var eksepsjonelt hjelpsomme og villige til å guide meg gjennom det. Jeg vil likevel vektlegge at prosessen er enkel når det kommer til å finne en institusjon man liker og å søke seg til den, men at det er en del papirarbeid inkludert, så det er best å starte så tidlig som mulig. Bortsett fra det er det en spennende reise!

Har du noen relevante emner eller akademiske prosjekter som du særlig tror forberedte deg for praksisen?

- Vel, mest av alt mens jeg var på masterprogrammet mitt hadde jeg muligheten til å bli kjent med forskjellige arkeologiske tilnærminger, som sosial antropologi, kjønnsstudier og også mer praktiske erfaringer og verktøy, som arkeologisk tegning, GIS og totalstasjon.

Med andre ord, å bli kjent med et bredt spekter av både teori og metode har vært gunstig og er også noe hun anbefaler andre studenter å gjøre:

- [...] for å se hvordan man kan bruke ulike teoretiske og praktiske metoder til å forfølge et tema man er interessert i og å skrive en vitenskapelig artikkel om det. Så, å både ha den teoretiske bakgrunnen og dataen i en eller annen visuell form.

Til slutt snakket vi litt generelt om rollen til kulturarv og arkeologi:

- Jeg tror et av hovedpoengene med kulturarv og arkeologi er å forstå oss selv, som individ og som samfunn. De hjelper oss å bevare fortiden, og derfor menneskelig evolusjon og utvikling; forstå nåtiden og derfor vår kulturell identitet. Gjennom denne prosessen former de også fremtiden vår, ved å skape en felles forståelse og takknemmelighet for kulturell variasjon og kobler oss sammen til vår felles kulturarv.

I fremtiden ønsker Theofano å gjøre sin egen forskning og tenker å gå videre med en ph.d., men hun kunne også tenke seg å delta på mer feltarbeid for å tilegne seg flere praktiske kunnskaper. Hun har også en klar idé om hvordan det nåværende praksisoppholdet hjelper henne mot å nå målene sine:

-  Jeg tror at det allerede hjelper på min forståelse av nordisk arkeologi generelt og med å bli mer kjent med nye tolkninger og perspektiver når det kommer til å tilnærme seg et tema. Fordi, det er én ting å ha data og katalogisere gjenstander og alle de praktiske tingene, og det er en annen ting å være i stand til å tolke dem og finne ut av hva de betyr; hva konteksten er. Så jeg føler allerede at dette hjelper mye. Det er også en flott sjanse til å danne et sosialt og profesjonelt nettverk.

Helt til slutt anbefaler hun andre arkeologistudenter å tilegne seg litt erfaring, til å alltid være nysgjerrige og til å holde et øye åpent for muligheter – eller å skape sine egne gjennom praksisopphold og feltarbeid:

-  Alt du kan legge hendene dine i, fordi det vil alltid gi deg noe. Selv om du føler at det ikke 100% er relatert til det du ønsker akkurat nå, oppdager du kanskje at det gir deg noe «bred» informasjon. Noe praktisk erfaring med å jobbe med andre mennesker eller undersøke forskjellige interesser. Når alt kommer til alt er det jo livserfaring, så det vil hjelpe deg både i livet generelt å komme seg ut og bli eksponert for ulik informasjon og det vil antakeligvis også gi deg et klarer syn på om det du gjør er riktig, eller om du bør lete videre etter noe du ikke har lagt helt merke til før.

Theofano attaching an extra cameras on an underwater ROV during an underwater survey

Publisert 24. mai 2024 16:14 - Sist endret 24. mai 2024 16:23