English version of this page

HF:Podkaststudio

I HFs podkaststudio kan du gjøre innspilling av podkast, lydopptak til undervisning eller delta i eksterne podkaster.

Vi hjelper deg i gang og tilbyr opplæring av studentene dersom du ønsker å bruke podkast i undervisningen. På denne siden finner du informasjon om HF:Podkaststudio og hvordan du bestiller rommet.

Bruk av podkaststudioet

Snarveier

Booking av HF:Podkaststudio

 

 

Hvor finner du HF:Podkaststudio

Du finner rommet i P. A. Munchs hus, 4 etasje. Du finner veien via MapMaze:
 


Map by MazeMap

Hvem kan bruke studio

Studio er tilgjengelig for alle UiOs ansatte og studenter som produserer ikke-kommersielle vitenskapelige eller faglig relevante podcaster som fortrinnsvis publiseres som UiO tilknyttet podcast og følger UiOs retningslinjer for publisering. Studenter og bruk relatert til undervisning er prioritert. Du må reservere rommet før du tar det i bruk. Den som har reservasjon i TP har førsterett på bruk.

Hvordan reservere rommet

Både studenter og ansatte kan booke rommet direkte via timebestillingssystemet, TP. Gå til siden for podkaststudioet i TP (tp.uio.no) for oversikt over ledige datoer, og for å bestille. Studenter fyller ut søknadsskjema. Klikk i kalenderen, og legg inn din bestilling. Du får svar fra HF:Studio når søknaden er innvilget.

Merk at det kan ta inntil 24 timer før du får adgang med studentkort. For noen emner gis tilgang til podkaststudioet gjennom faglærer.

For å låse opp døren til podkaststudioet må du være i besittelse av et fysisk studentkort som du har kode til. Dette får du fra SiO kundesenter (sio.no).

Ansatte reserverer rommet i TP uten søknad. Det er ikke tillatt å reservere flere fulle dager i strekk, uten avtale med HF:Studio.

Uten spesiell avtale kan rommet reserveres inntil fire timer i byggets åpningstid (uio.no)Om du ikke får benyttet tiden du har reservert må du slette reservasjonen i TP slik at andre kan benytte rommet.

Lenke til TP med oversikt over når rommet er ledig og mulighet for å bestille rommet.

Opptak

Sett deg inn i hvordan opptakeren fungerer før du går i studio slik at du får benyttet tiden effektivt. Ha en klar idé om hva du skal spille inn og forbered manus.

Du gjør opptak direkte til minnekort i mikseren og overfører opptaket til egen datamaskin eller PCen i studioet etter opptak. Det er også mulig å gjøre opptak direkte til PC'en med opptaksprogrammet Audacity(uio.no).

Alle filer på PCen slettes etter en tid, så husk å lagre opptaket på egen harddisk eller minnekort, eller benytt filesender til å laste opp filene til den som skal redigere og publisere. Du kan også logge deg inn på OneDrive, slik at du kan lagre filene der. Det er viktig at du overfører filene dine i en skytjeneste eller sender dem til deg selv. Filer du lagrer på PC´en i studioet vil slettes.

I tillegg kan du koble til en telefon eller PC til mikseren via Bluetooth eller USB, som også kan brukes til å ha med innringere i podcasten. Skal du ha eksterne deltakere, eller delta i en annen podcast selv, anbefaler vi imidlertid tjenesten Riverside.fm, da den lagrer opptaket lokalt før opplasting, slik at du ikke er avhengig av en stabil internettforbindelse gjennom hele innspillingen. Kontakt oss dersom dette er aktuelt. 

Etterarbeid og publisering

Dersom du ønsker å redigere opptaket - legge på musikk, fjerne noe eller forbedre lydkvaliteten på opptaket - anbefaler vi at du bruker programvaren Audacity. Du finner en god introduksjon til Audacity på UiO sin nettside for redigering i Audacity (uio.no)

For veiledning til å publisere podkat på UiO, besøk aktueltsaken "Forbedret støtte for podkasting"(uio.no)

Podkast-mikseren

Bruksanvisning mikser: RØDECaster Pro II | User Guide Home Page | RØDE (rode.com). Du kan også benytte deg av vår forenklede veiledning (uio.no). Denne veiledningen finnes også tilgjengelig i podkastrommet. Sett deg godt inn i hvordan mikseren virker før du planlegger opptak. Vi tilbyr kurs for studenter som har podcast som aktivitet på emner. 

Mat og drikke

Vær varsom med mat og drikke. Hold drikke i god avstand til utstyret. Benytt drikkeflaske eller kopp med lokk slik at det blir minst mulig søl om uhellet skulle være ute.

Tips

  • Sitt omtrent 10 cm fra mikrofonen og snakk uten å bevege deg alt for mye.
  • Justér nivået på mikrofonen slik at det lyser grønt mellom halvveis og opp mot rødt på lydmeteret på mikseren. Når det går over det røde vil lyden bli dårlig og opptaket sannsyligvis ubrukelig.

Spør før du gjør endringer. Meld fra om feil.

Vær vennlig å ikke koble om på utstyret eller fjerne noe. Du må behandle utstyret med forsiktighet, og forlat rommet slik du fant det. Da vil det være lettere for neste person som skal benytte studio.

Dersom noe ikke fungerer, eller det er skader på utstyret må du melde fra til HF:Studio. Se kontaktinformasjon under.

Trenger du hjelp? Kontakt oss!

Teknisk veiledning kan du få ved å kontakte oss på e-post eller telefon 228 54050 god tid i forveien av opptak. Om det skulle være teknisk feil på noe utstyr skal det meldes til oss på telefon 228 54050 så raskt som mulig.