Middelalderbyens årshjul – løkhager i byen og skøyteturer til Hovedøya

Hvordan har kunnskap om sesonger formet urbant liv i middelalderbyen Oslo? Hva ble dyrket? Når på året bygde man? Hvordan organiserte man seg i henhold til sesongmessig variasjon? 

Foto av Kristine Ødeby

Foto: Kulturhistorisk museum. 

De siste årene har det vært et økende fokus på urbant landbruk og råvarer i sesong. Folk dyrker urter i vinduet og tomater i pallekarmer, og pløyer åkerlapper i utkanten av byene med hest. Mange henger en sesongkalender på kjøkkenet for å kunne ta bærekraftige og kortreiste valg på butikken.

Å basere handlinger og livsstil på de skiftende sesongene har vært avgjørende for overlevelsen til ethvert samfunn. Kunnskapen og samarbeidet denne sesongmessigheten fordrer, har bidratt til å forme samfunn mer enn på et ytre, organisatorisk plan. Sesongenes rytme sprer seg langt inn i kulturer.

I dette fredagsseminaret vil jeg snakke om hvordan sesongenes rytme formet urbant liv i middelalderbyen Oslo. Hvordan stod urbaniteten i forhold til organiseringen av jordbruksåret? Hva dyrket de selv? Når på året bygde de hus? Basert på de ti siste årenes arkeologiske utgravninger i Oslo, vil jeg fortelle om doktorgradsarbeidet mitt, der jeg forsøker å tilnærme meg noen av disse spørsmålene.

 

Om Kristine Ødeby Haugan

Kristine Ødeby Haugan er stipendiat på Arkeologisk seksjon ved Kulturhistorisk museum. 

Hun forsker på middelalder- og byarkeologi, håndverk (spesielt treskjæring og husbygging), produksjon og handel, jordbruk og fiske, runologi, borg- og kirkeruiner, og middelalderbyenes utvikling.

Hennes doktorgradsarbeid fokuserer på samfunnets tilpasninger til årstidsendringer i middelalderbyen Oslo, spesielt organisering i forbindelse med urbant jord- og hagebruk.

Arrangør

Materialities
Publisert 23. jan. 2023 11:20 - Sist endret 2. mars 2023 08:49