Blogg

Publisert 8. juni 2022 10:24

Samene opplever stadig nye konflikter der deres rettigheter til områder som er livsgrunnlaget deres blir truet og krenket. Senest i fjor tapte staten en sak i Høyesterett om vindkraftlisenser på Fosen. Hva er historien bak samenes rettigheter i Norge?

Publisert 8. juni 2022 09:21

Hva kan kart fortelle oss om verdensoppfatningen i middelalderen og tidlig nytid, og hvordan kan vi anvende kart som historiske kilder?

Publisert 7. juni 2022 13:19

En gruppe historiestudenter ved Univesitetet i Oslo arrangerte i april en panelsamtale om forskningsetikk, forvalting og formidling av urfolkslevninger og annet kulturarvmateriale. Til samtalen kom to arkeologer fra Kulturhistorisk Museum i Oslo, samt leder av Skjellettutvalget.

Publisert 7. juni 2022 12:01

Hvilke prosesser ligger bak fremmedfiendtlighet, særlig i norsk antisemittisme, både før og nå? Hvordan blir konspirasjonstanker formidlet gjennom propaganda, og hvor står den historiske antisemittismen i Norge i forhold til nåtidig islamofobi? Tre paneldeltakere tar for seg de historiske røttene til disse spørsmålene.

Publisert 7. juni 2022 11:20

Invasjonen av Ukraina gikk fra trussel til virkelighet under planleggingen av denne debatten. Ekspertutvalget og et engasjert publikum bidro til å skape et helhetlig bilde av den pågående konflikten. 

Publisert 7. juni 2022 10:12

Nyheitsbiletet våren 2022 var prega av den russiske invasjonen av Ukraina. I samband med dette har eit breidt spekter av ekspertar gitt sine forklaringar på kvifor invasjonen fann stad. Fleire av forklaringane har fokusert på Ukraina si vestvending etter 2014, medan andre har peika på interne russiske forhold i nyare tid. Er det mogeleg å finne forklaringar som ligg lenger bakover?

Publisert 7. juni 2022 09:53

Hvordan påvirket vikingtoktene riker som England og Frankerriket i tidlig middelalder? Og hvordan ble vikingene selv påvirket i møte med nye kulturer?

Publisert 7. juni 2022 09:08

Den 15. mars 2011 markerte begynnelsen for borgerkrigen i Syria. Demonstrasjoner brøt ut i Aleppo og Damaskus og spredde seg raskt til hele landet. Misnøye rettet mot landets president, Bashar al-Assad, stod sentralt. Krigen har nå vart i over 11 år. Assad og regimet han leder har bestått der hundretusener av andre har bøtet med livet. Hva kan historien til dette arabiske diktaturet fortelle oss om Syria i dag?

Publisert 17. des. 2021 16:10

Hvordan arrangerer og holder man en debatt om historie? Den 29.10.2021 holdt vi en panelsamtale om Middelalderen og fremstillingen av den i ettertiden. I denne bloggen skal vi dele erfaringene våre med å planlegge, reklamere og arrangere debatten.

Publisert 17. des. 2021 13:24

Ingen diskusjon er i dag større en debatten rundt klimaendringene som kan lede til ustabile værsystemer, hungersnød og sosial kollaps. Samtidig ser vi en fremvekst av nye teknologier og løsninger på en eksponentiell skala. Denne dobbeltheten i samfunnet ga utløp for ideen bak debatten vi ville arrangere. Vi undersøkte hvilken plass teknologioptimismen har hatt, og burde ha, i miljø- og klimadebatten.

Publisert 3. juni 2021 09:50

Som en del av studieopplegget ved HIS4050 ble det torsdag 11. mars, 2021 arrangert en panelsamtale som fant sted på Zoom. Temaet var grenselegging av pensum innenfor akademia. Vi ville finne ut; hvem er det egentlig som bestemmer pensum? Er det noen normative eller etiske retningslinjer for hva som kan legges på pensum?

Publisert 3. juni 2021 09:41

Skeiv historie har lenge vært et neglisjert felt innenfor norsk historieskriving. De siste årene har man imidertid sett en ny interesse for skeiv historie som forskningstema også her til lands. Det var skeiv historie, og særlig utfordringene knyttet til det å forske på skeiv historie, som var tema for vårt arrangementet den 22. april.

Publisert 21. des. 2020 17:08

Som del av kurset HIS4050 arrangerte vi en panelsamtale, som fant sted mandag 19. oktober ved Sophus Bugges hus på UiO. Temaet som ble omtalt var Holocaustbenektelse. Vi ville finne ut mer om hvor grensen mellom negasjonisme og revisjonisme gikk.