2024

Sist endret 3. juli 2024 14:38 av Ane Bjølgerud Hansen

Under lekene som ble holdt for å hedre Julius Cæsars minne etter hans død i 44 f.Kr., dukket det opp en komet på himmelen over Roma. Denne kometen skinte i syv dager, og var en liten brikke i et spill som Octavian, senere kalt Augustus, brukte for å legitimere sitt krav til rollen som keiser av Roma. Octavian var nemlig den mektige Cæsars adoptivsønn, og dette var en forbindelse han skulle melke for alt den var verdt i de kommende tiårene.

Sist endret 3. juli 2024 14:38 av Ane Bjølgerud Hansen

Den katolske kirke hadde stor påvirknings på Norges middelaldersamfunn. Dette skapte strukturer i samfunnet som i stor grad avgjorde befolkningens handlingsrom innenfor mange av livets arenaer – inkludert seksualiteten. Kirkens påvirkningskraft var dog en kilde til konflikt; da økt sosialkontroll resulterte i økte inntekter og makt. Denne oppgaven skal utforske følgende problemstilling: En analyse av kirkens syn på seksualitet i Norge, ca.1200-1280, slik det fremkommer i lover og holdninger.

Sist endret 3. juli 2024 14:15 av lenkeretter@localhost

Den kalde krigen var preget av spenning og hemmelighold mellom øst og vest. Dette prosjektet har som mål å undersøke hvilken informasjon man hadde om Stasi i Vesten og hvordan denne informasjonen ble spredt forbi jernteppet som preget etterkrigstiden.

Sist endret 3. juli 2024 14:15 av lenkeretter@localhost

Svartebøker har ofte blitt definert ut ifra sine magiske aspekter. Likevel er det mange andre aspekter ved bøkene som har blitt lite utforsket. Hva er bøkenes kulturelle kontekst(er)? Kan bøkene forstås som kunnskap? Hva er deres forhold til omverdenen, brukeren, osv.?

Sist endret 3. juli 2024 14:37 av Ane Bjølgerud Hansen

Hvilke motiver hadde norske emigranter i USA til å vende tilbake til Norge? Hvor mange remigrete tilbake til bygda Sigdal og hvordan påvirket dette lokalsamfunnet? Var det ulike motiver blant kvinner og menn til å reise tilbake til hjemlandet?

Sist endret 3. juli 2024 14:15 av lenkeretter@localhost

The Renaissance as we know it would not have happened without the works of Giovanni Boccaccio. As one of the first humanist writers, he had an interesting take on how to interpret the pagan gods of his Roman ancestors – make them human and make them kings. In other words: Make them fit into the Christian worldview but keep the ethos. The first part was a well-established tradition in medieval scholarship. The second part, however, raises some interesting questions on early humanist ideas of authority: Who does and does not deserve to be revered?

Sist endret 3. juli 2024 14:33 av root@localhost
Sist endret 3. juli 2024 14:51 av root@localhost
Sist endret 3. juli 2024 14:15 av lenkeretter@localhost

Mot slutten av 1800-tallet, parallelt med Kristianias sterke vekst, gikk parker fra å være eid og forvaltet av Kristiania Byes Vel, til å bli kommunal eiendom og del av den kommunalpolitiske dagsordenen. Dette prosjektet er et bidrag til kommunalhistorien og vil undersøke hva som drev Kristiania kommune til å overta ansvaret for byens parker, fra et politisk ståsted.

Sist endret 3. juli 2024 14:39 av Ane Bjølgerud Hansen

Konkurrerende æresoppfatninger påvirket maktdynamikken i Norge på 1200-tallet. Denne oppgaven belyser hvordan eliter navigerte tradisjonell og hierarkisk ære, deres strategier og praksiser som bidro til å oppnå og opprettholde politisk makt.

Sist endret 3. juli 2024 14:15 av lenkeretter@localhost

I løpet av de siste 50 årene har det vært et større fokus på studier av kvinner i historien. Studiene handler ofte ut på kvinnens posisjoner i hovedsakelig massdominerte områder. Jeg ønsker å se nærmere på om kvinner deltok i rettssystemet i Norge i senmiddelalderen. Hvor vanlig var det for de å delta rettssystemet? På hvilke måter bidro de? Og hvilke type saker var de mest vanlig involvert i? 

Sist endret 3. juli 2024 14:15 av lenkeretter@localhost

Kirkeklokker ringer, bjellesauen breker, hornsignal gjaller og folkemengdene roper. Middelalderen var full av lyd.

Sist endret 3. juli 2024 14:15 av lenkeretter@localhost

Det nordafrikanske felttoget som ble utkjempet mellom 1940-1943 har vært formidlet som en europeisk krig, og gjerne som en konflikt adskilt fra resten av andre verdenskrig. Det har dermed blitt ignorert at det også var et felttog der imperialistiske makter kjempet mot hverandre, hjulpet av såkalte «kolonitropper», motivert av kolonialistiske ambisjoner. Medlemmer av den libyske Sanusi ordren ble viktige støttespillere av de allierte, men deres bidrag blir fremdeles skrevet ut av historien.

Sist endret 3. juli 2024 14:40 av Ane Bjølgerud Hansen

Etter Tyskland invaderte Norge i april 1940 og innførte en rekke antisemittiske lover og regler, sto jødene som befant seg i landet ovenfor et dilemma. Skulle de bli i landet eller skulle de flykte over til det nøytrale Sverige. I løpet av krigen valgte over 1100 norske jøder å flykte over grensen til Sverige. Majoriteten av disse flyktet høsten og vinteren 1942/1943 for å unnslippe deportasjonene og arrestasjonene som fant sted den samme tiden.

Sist endret 3. juli 2024 14:15 av lenkeretter@localhost

Danmark-Norge opplevde sterke sosiale, politiske og økonomiske endringer bygget opp av ufrivillig arbeid i slavekolonier, for at dansker og nordmenn kunne få luksusvarer. Dansk-Norsk kolonihandel er et tema lite diskutert i generell debatt rundt den transatlantiske slavehandelen, men de hadde en rolle i etableringen, og utviklingen av slaveri i Karibia helt siden 1671. Grunnleggende for etableringen av disse koloniene var ressursuavhengighet fra de større koloniene av kolonivarer.

Sist endret 3. juli 2024 14:47 av Yngvild Storli

En studie av hvordan suksesjon var et sammensatt fenomen, og hva som etter datidens standarder ble ansett som en legitim hersker.

I 1120 forliste et skip i den engelske kanalen, og en av de omkomne var Kong Henry av Englands sønn. Med tronarvingen død var det usikkert hvem som skulle arve kongedømmet, og Henry utstedte derfor sin datter, Matilda, til arving. Fra 1138 til 1153 kjempet hun en bitter strid om den engelske tronen mot sin fetter, Stephen av Blois. Borgerkrigsperioden har i ettertid blitt omtalt som «The Anarchy», og det argumenteres for at landet opplevde kaosliknende, lovløse tilstander. Ustabiliteten som preget denne tidsperioden, viser hvordan suksesjon og det å ta over en maktposisjon var et sammensatt fenomen. Det viser også hvordan ulike aspekter ble vurdert når det kom til anerkjennelse av hva som definerte en legitim arving og hersker.

Sist endret 3. juli 2024 14:15 av lenkeretter@localhost

For mange nordmenn dunker det ekstra i hjerte da historien om tungtvannsaksjonen omtales, filmatiseres eller nevnes. Tungtvannsaksjonen er den største sabotasjeaksjonen på norsk jord under andre verdenskrig, og et viktig bidrag i atomkappløpet mellom stormaktene.

Sist endret 3. juli 2024 14:42 av Ane Bjølgerud Hansen

Under andre verdenskrig flyktet majoriteten av flyktningene over grensen til Sverige gjennom Østfold, enten direkte eller via andre deler av Norge.

Sist endret 3. juli 2024 14:43 av Ane Bjølgerud Hansen

Prosjektet vil bli en analyse av de gresk-romerske gudene og gudinnene gjennom den nordafrikanske filosofen Lucius Annaeus Cornutus' arbeid i Greek Theology, med Cicero og Varro som sammenligningspunkter. Hvilke verktøy bruker han for å fremstille gudene og gudinnene? Hvilke tematikker kommer opp gjennom disse verktøyene?