Statsløse jødiske flytninger i Sverige

Etter Tyskland invaderte Norge i april 1940 og innførte en rekke antisemittiske lover og regler, sto jødene som befant seg i landet ovenfor et dilemma. Skulle de bli i landet eller skulle de flykte over til det nøytrale Sverige. I løpet av krigen valgte over 1100 norske jøder å flykte over grensen til Sverige. Majoriteten av disse flyktet høsten og vinteren 1942/1943 for å unnslippe deportasjonene og arrestasjonene som fant sted den samme tiden.

Bildet kan inneholde: anlegg, mennesker i naturen, menneskekroppen, tre, gest.

Bildet viser nordmenn på vei gjennom skogen mot den svenske grensa. Arkivverket. Ingen kjent fotograf

Oppgavens tema og problemstilling

Temaet til denne masteroppgaven vil være den jødiske historien fra andre verdenskrig i Norge. Oppgaven vil først og fremst se på historien knyttet til jøders flukt over til Sverige i perioden fra april 1940 og til krigens slutt, med et spesielt fokus på perioden høsten 1942 og vinteren 1943. Problemstillingen til oppgaven vil være å se på hvordan de svenske myndighetene og de norske myndighetene i eksil behandlet statsløse jøder som flyktet til Sverige. Jeg ønsker å se på hvordan de ble mottatt da de ankom Sverige, samt hvordan livene deres var i Sverige under krigen. Jeg ønsker også å se på hvordan de ble behandlet etter krigens slutt, og det ble fremmet spørsmål om hvor de skulle returnere eller om de skulle bli i Sverige. For å svare på oppgaven, ønsker jeg å bruke arkiv og dokumenter fra Riksarkivet i Oslo og i Stockholm.

Eksisterende historiografi

De første tiårene etter krigen ble det ikke rettet mye oppmerksomhet mot de norske jødene og deres historie under krigen. De første bøkene som tydelig tok for seg den jødiske historien under krigen, var ofte skrevet av jøder selv. Det var ikke før på 1970/80-tallet at jødenes historie ble allmenn krigsinteresse. I årene etter har litteraturen hovedsakelig beskrevet deportasjonen av de norske jødene til Auschwitz på slutten av 1942 og starten av 1943. I nyere tid har det også blitt rettet mer oppmerksomhet mot likvidasjonen av de norske jødene under krigen, samt hvordan det var for jødene som returnerte til Norge etter krigens slutt.

I faglitteraturen om jøders flukt til Sverige, handler det hovedsakelig om jødene som hadde norsk statsborgerskap og hadde bodd i landet over lang tid. En av de første bøkene som rettet et søkelys mot jøder som flyktet til Sverige var Ragnar Ulsteins bok «Jødar på flukt» som kom ut i 1995. Boken beskriver hvordan og hvorfor jødene flyktet, samt hvem som hjalp dem med flukten. Bjarte Bruland skriver også om jøder som måtte gå i dekning og flyktet i boka si «Holocaust i Norge – registrering, deportasjon, tillitetgjørelse». Her skriver han både om jødene som hadde norsk statsborgerskap, men han nevner også de statsløse jødene. Jan Alexander S. Brustad publiserte i 2023 boka «I limbo. Norge og de jødiske flyktningene 1933-1945». Her skriver han om de jødiske flyktningene som flyktet fra kontinentet etter Nazistene kom til makten i 1933. Han nevner også litt om de som flyktet videre til Sverige.

Av Ingunn Therese Ruus
Publisert 3. juli 2024 14:40 - Sist endret 3. juli 2024 14:40