Sukker, rom og tobakk: Sosiale, politiske og økonomiske endringer i Danmark-Norge i handel av kolonivarer

Danmark-Norge opplevde sterke sosiale, politiske og økonomiske endringer bygget opp av ufrivillig arbeid i slavekolonier, for at dansker og nordmenn kunne få luksusvarer. Dansk-Norsk kolonihandel er et tema lite diskutert i generell debatt rundt den transatlantiske slavehandelen, men de hadde en rolle i etableringen, og utviklingen av slaveri i Karibia helt siden 1671. Grunnleggende for etableringen av disse koloniene var ressursuavhengighet fra de større koloniene av kolonivarer.

Sosialøkonomisk påvirkning på Danmark-Norge

Denne oppgaven vil prøve å finne ut hvordan handelen av kolonivarer, slaver og generelle økonomiske investeringer og bevegelser endret de sosialøkonomiske forholdene i Danmark-Norge.

Det som allerede finnes av eksisterende kunnskap rundt dette temaet fokuserer for det meste på handel av slaver mellom Afrika og Karibia, eller om forholdene i de dansk-norske koloniene. Formålet med denne oppgaven vil være å se på de større sosiale, politiske og økonomiske endringene i Danmark-Norge grunnet i kolonihandel, som hittil har vært underdiskutert i historiske medier.

Her vil vi for eksempel se på endringen av importvarer til Danmark-Norge, samt finne ut hvordan dette kan ha bidratt med å endre hverdagen til befolkningen landet. Jeg vil også se på økonomiske fordeler den større kolonihandelen kan virket økonomisk positivt for rike handelsmenn og adel, som for eksempel ved å snakke om investeringer i kolonivarer.

Økonomisk uavhengighet

Et annet viktig tema vil være hvordan slaveriets rolle i endringen av den større internasjonale økonomien til Danmark-Norge under slaveperioden. Slaveriet i de Danske koloneie ble ikke ulovlig før 1848. Mellom 1671 og 1848 var det stor slaveaktivitet på øyene, som blant annet arbeidere på plantasjer for å produsere dyre luksusvarer for Danmark og Norge.

Danmark-Norge ville sikre seg økonomisk uavhengighet fra de store kolonilandene som Storbritannia og Frankrike. Derfor var slavekoloniene ansett som viktige for økonomisk uavhengighet. Det Vestindisk-guinesiske kompani fikk i 1735 enerett på import av råsukker til Danmark-Norge og monopol på raffinering.

Eksisterende kunnskap

Det finnes en del litteratur om selve slavehandelen, hvor dette har blitt undersøkt i flere tiår av historikere og samfunnsvitere. Litteratur om handelens påvirkning av den generelle hverdagen i Danmark-Norge er det derimot ikke skrevet mye om. Jon Olav Hove fra NTNU er en av de få som har skrevet om dette, og fokuserer aller mest på rollen til sukker i Trondheim.

Det er generelt lite informasjon på større samfunnsendringer og kontinuitet etter etableringen av, og da spesielt handelen fra koloniene til Danmark-Norge i denne perioden. Her vil jeg prøve å etablere en bredere forståelse grunnet i utviklingen av nye handelsruter og handelsvarer som kom som følge av Dansk-Norsk slaveri.

Av Christian Monge Velle
Publisert 3. juli 2024 14:07 - Sist endret 3. juli 2024 14:15