Rom for Gud i vitenskapen

Kan vitenskapen erklære Gud død, eller finnes det grenser for hvor langt den rekker?

Foto: Wikimedia Commons

- Når Stephen Hawking på vegne av vitenskapen sier at Gud ikke eksisterer, gjør han noe umulig, sier Toni Kannisto.

- Vitenskapen kan verken bevise eller motbevise Guds eksistens. Det er derfor rom for å ha tro på Gud, for kunnskapen har vi uansett ikke.

Han mener det er en viss tendens til at forskere trår over vitenskapens grenser.

  • For hva er mulig og hva er umulig?

Toni Kannisto har i sin doktoravhandling sett på hvordan Immanuel Kant forsto mulighet. Filosofen forklarte forskjellen mellom ulike muligheter, umuligheter og nødvendigheter, en teori Kannisto mener er like viktig i dag.

- Religion er ikke vitenskap. Men betyr det dermed at religion er uviktig? Nei, i følge Kant, absolutt ikke, sier Kannisto.

Å vite hva som er mulig – og hvordan det er mulig – er avgjørende for både vitenskap og matematikk, for både filosofi og religion. Det er mye av essensen i Kants mulighetsteori.

Grenser for vitenskapen

- Det ble sagt at Titanic ikke kunne synke. Det ble lenge sett som umulig at Finland kunne vinne Melodi Grand Prix. Det virker umulig å kunne fly til andre solsystemer raskere enn lysets hastighet, og enda mer umulig at en trekants vinkler til sammen kan være annet enn 180 grader.

- Selv om disse umulighetene er ulike, er det ikke lett å si nøyaktig hvordan og hvorfor, presiserer Toni Kannisto.

Kant forsøker å svare ved hjelp av ulike metoder for ulike muligheter.

Filosofers tapte kamp

I følge Kant er det viktig å skille mellom det som kan gjøres, og det som ikke kan gjøres. Et slikt skille gjør det lettere å vurdere andres teorier og argumenter.

- Skillet hjelper også med å fokusere på det vi vil, forklarer Kannisto.

Han er særlig opptatt av hvilke konsekvenser dette har for metafysikk, studiet av virkelighetens mest grunnleggende oppbygning.

 

Kants mulighetsteori spilte en avgjørende rolle i den filosofiske revolusjonen han gjennomførte, mener Toni Kannisto. (Foto: Annica Thomsson)

- Kant mener at filosofer gjennom tidene ikke har hatt en riktig forståelse av mulighet. Derfor har de i millennier kjempet med problemer som egentlig er uløselige.

- Har filosofer kjempet en tapt kamp?

- Vel. Det er det vanlige synspunktet. Men jeg sier egentlig det motsatte. Ja, filosofene har vært ledet i feil retning. Men å finne ut at noe ikke er vitenskap, hjelper oss å forstå hva som faktisk er vitenskap.

Det ideelle menneske er Gud

Kant var opptatt av det han kalte transcendentale illusjoner.

- Sjelen, verden som totalitet og Gud er tre slike illusoriske ideer. Verken ideenes eksistens eller ikke-eksistens kan bevises. Kant påpekte at det ikke er tilfeldig at folk har trodd på dem. Det synes jeg er viktig å få fram. Spørsmålene som stilles er ikke gale. Poenget er at de ikke tilhører vitenskapen. De tilhører religion.

 

- Du konkluderer med at det i følge Kant er nødvendig for moralske mennesker å tro på Gud?

- Ja. Og det kan umiddelbart kanskje virke litt tåpelig av Kant. Men Kant var ikke tåpelig. Han har noen kompliserte tanker rundt dette. For å kunne være motivert til å jobbe for en bedre verden, må vi ha en idé om denne bedre verden, mente Kant.

- Gud som en retning i livet, mener du?

- Nei, tro på Gud gir kanskje en retning i livet. Men i følge Kant er Gud et navn for det ideelle mennesket. Det vi ønsker å bli. Idealmennesket blir vår motivasjon. For å kunne jobbe mot å bli bedre mennesker, trenger vi noe å måle oss mot. Tro på Gud er slik sett egentlig tro på vår mulighet til å bli bedre mennesker.

Neglisjert teori

- Det er nesten ikke skrevet noe om Kants mulighetsteori. Kanskje fordi den ikke er helt enkel å få tak på. Uansett er den, etter min mening, blitt urettmessig neglisjert.

Mulighetsteorien er et viktig og nødvendig redskap for å forstå Kants filosofi. Kant var opptatt av denne teorien helt fra første bok han skrev, sier Kannisto.

Kant mente hver vitenskap skulle ha sin definerte rolle.

- Hva ville Kant ha sagt til Stephen Hawking?

- Jeg tror han ville ha sagt: Du har ikke forstått hva vitenskap er.


Kontakt forsker

  • Toni Kannisto

Studier

Forskning

  • Filosofi-forskning ved HF

Vi forsker på

Av Mari Kildahl, frilansjournalist. Annica Thomsson, fotograf.
Publisert 25. juli 2012 14:58 - Sist endret 26. jan. 2021 13:41