Hvalfangstens varslede utryddelse

Gard Paulsen, forsker ved prosjektet Maritime Moderniteter, holder foredrag om hvalfangst og kunnskapshistorie.

Ombord på en hvalfangstbåt. Partering av hval.

På hvalfangst med Kosmos III. Hvalfangstmuseets fotosamling. Fotograf: Thor Holst. Copyright/Lisens: CC BY-SA.

Velkommen til semesterets første seminar! Som vanlig vil det bli servert en enkel lunsj. Foredraget er åpent for alle interesserte.

Om foredraget

«Hvalfangstens tragedie er velkjent. Historien om hvordan industriell hvalfangst førte til en nær utryddelse av mange av verdens hvalarter er blitt fortalt mange ganger. Ofte handler disse historiene om hvordan en i etterkrigstiden lenge var ute av stand til internasjonalt å begrense hvalfangstens omfang og intensitet, og med dette har hvalfangstens tragedie blitt forstått som en fortelling om tøylesløs kapitalisme og en diplomatisk fiasko.

I denne presentasjonen skal jeg forsøke å nøste opp en litt annen beretning. Ved å undersøke hvalfangstens tragedie som en kunnskapshistorie skal jeg argumentere for at virkemidlene som ble tatt i bruk for nettopp å begrense hvalfangstens omfang og intensitet også må forstås som utryddelsens betingelser.

Jeg vil særlig vise hvordan kunnskapsformater som kart, loggføringer og modeller skapte premisser for både fangst, fredning og diplomati, og dermed også både varslet om, og bidro til, hvalfangstens omfang og intensitet. På denne måten kan hvalfangstens kunnskapshistorie bidra til beretningen om en varslet utryddelse». 

Publisert 9. jan. 2023 13:17 - Sist endret 9. jan. 2023 13:17