Sofia Heim - Stipendiat i klassisk

Sofia begynte som stipendiat hos IFIKK i september 2021. Hun har en mastergrad i klassiske språk fra UiO.

Hva skal du jobbe med i din stilling ved IFIKK?

Jeg skal skrive et forskningsarbeid om avstand i arkaisk gresk poesi. Målet er å undersøke hvordan motiver som gjengir fjernelse i tid og rom kommer til uttrykk i den gammelgreske litteraturen. Tidligere forskning har vært preget av mye etnografisk synsing om hva og hvem fjerne folk og steder kan ha vært og hvem de siden har gitt opphav til, men jeg ønsker å se på disse avstandsuttrykkene i litteraturteoretisk forstand – hvor og hvordan dukker de eksotiske motivene opp i litteraturen, og hvilken hensikt har de? Hvilke sjangre og forfattere drar spesiell nytte av eksotiske uttrykk? Et overordnet spørsmål er om slike bilder kan ha vært politisk motivert og knyttet til den intense koloniseringen i Middelhavsområdene.

Kan du fortelle oss litt om dine forskningsinteresser?

«Døde» språk, seiersodene til Pindar, samt annen arkaisk poesi og drama, er blant det som opptar meg. Egentlig antikke tekster i sin helhet – ingenting er så spennende som språklig uttrykk for tidlig menneskelig opplevelse og verdensforståelse! «Kjenn deg selv», som det sto så fint i Delfi. Jeg er også opptatt av materiell forskning som papyrologi. Det er uhyre viktig å bevare og verdsette det menneskelige ‘bakteppet’ for kulturuttrykkene vi er så kjent med, så vel som de store kanon-verkene. Gamle brev og kvitteringer har mye fascinerende å fortelle om menneskene som kom før oss, og kan avsløre hvor lite det er som egentlig har forandret seg på 2500 år.

Hva liker du å gjøre på fritida?

På fritiden går det mye i trening, lesing og friluftsliv. Jeg har hund og turglad samboer, og tilbringer derfor ofte tid med dem på hytten og i fjellheimen. Da gås det mye toppturer og det plukkes mye bær! Hjemme setter jeg pris på en god, gammel film – jo særere, jo bedre. Ellers er jeg veldig glad i reise og språklæring, og jager gjerne etter nye opplevelser på nye steder. Hellas, Praha og St. Petersburg er storfavorittene. Jeg syns også at det er moro å drive med mer håndfaste ting som tegning og maling, og å lage mat for familie og venner!

Publisert 13. jan. 2022 08:57