Jørn Kløvfjell Mjelva - stipendiat i filosofi

Jørn begynte som stipendiat hos IFIKK i mai 2022. Han har en mastergrad i filosofi fra UiO.

Hva skal du jobbe med i din stilling ved IFIKK?

Jeg tar en doktorgrad innenfor fysikkens filosofi, der jeg jobber med ulike problemstillinger som springer ut fra forsøket på å forstå de filosofiske implikasjonene av kvantemekanikk. Spesifikt studerer jeg et resultat fra kvantemekanikken kjent som Bells teorem, som ofte forstås som et bevis på at det ikke er mulig å gi en såkalt "lokal" beskrivelse av virkeligheten, men at enkelte hendelser er uløselig knyttet sammen, på tross av å være separert i tid og rom. Dette fenomenet er også nært knyttet til andre kontra-intuitive implikasjoner av kvantemekanikken, og jeg er opptatt av hva dette kan lære oss om hvordan verden henger sammen.

Kan du fortelle oss litt om dine forskningsinteresser?

Utover det jeg skriver doktorgrad om, er jeg også interessert i filosofiske spørsmål om rom og tid, samt mer generelle vitenskapsfilosofiske spørsmål om vitenskapelig progresjon, relasjonen mellom vitenskapelige modeller og virkeligheten, samt hva som skiller vitenskap fra andre epistemiske aktiviteter.

Hva liker du å gjøre på fritida?

Mye av fritiden min går med på oppgaver knyttet til tillitsverv jeg har i ulike organisasjoner. Før jeg startet på doktorgraden ved UiO, jobbet jeg i en ruspolitisk interesseorganisasjon, og jeg er fortsatt litt involvert i dette arbeidet på frivillig basis. Jeg prøver imidlertid å bli flinkere til å bruke tid på aktiviteter som lar meg koble av, samtidig som de oppleves som meningsfulle. Det er et pågående prosjekt.

Publisert 11. aug. 2022 13:16 - Sist endra 11. aug. 2022 13:16