Victoria Marie Mostue - stipendiat i klassisk

Victoria begynte som stipendiat hos IFIKK i september 2022. Hun har en mastergrad i klassiske språk fra UiO.

Bildet kan inneholde: person, ansikt, hår, kinn, smil.

Hva skal du jobbe med i din stilling ved IFIKK?

Avhandlingen min vil handle om norsk klassisk filologihistorie på 1800-tallet. Dette feltet er nesten helt uutforsket, så ideelt sett skulle jeg gjerne arbeidet med alt fra edisjonshistorie til skoledebatt. Jeg prøver imidlertid å fokusere på interaksjonen mellom norsk klassisk filologi og samtidige kulturelle, politiske og akademiske strømninger, både nasjonalt og internasjonalt. Kort sagt, hvordan de forholdt klassiske filologene i Norge seg til alle de voldsomme utviklingene som fant sted omkring dem i løpet av det 19. århundre.

Kan du fortelle oss litt om dine forskningsinteresser?

Selv om jeg er interessert i mange aspekt ved klassisk kultur og språk, er jeg muligens vel så opptatt av deres etterliv, som ph.d.-prosjektet mitt kanskje avslører. Jeg stopper aldri å la meg fascinere av hvor innflytelsesrik arven etter antikken har vært gjennom de siste 2000 årene, og hvor tilstedeværende den er selv den dag i dag, i alt fra politikk og religion til kunst og kultur. Det var også tema for masteroppgaven min, som undersøkte antikkresepsjon i en opera av Händel.

Hva liker du å gjøre på fritida?

Mye forskjellig, egentlig, men først og fremst å synge! Jeg er med i to kor, i tillegg til å lede et tredje, og tar også en del oppdrag som solist. Det går primært i klassisk musikk, særlig barokk, men det hender jeg drister meg til litt jazz og storband også. Jeg er dessuten veldig glad i det aller meste som har med første halvdel av 1900-tallet å gjøre, først og fremst 40- og 50-tallet. Og da tenker jeg ikke bare på musikk, men også film, radio, mote, kunst og litteratur. Så når jeg ikke sitter på kontoret, kan jeg som regel finnes på Cinemateket (når det åpner igjen), i en vintagebutikk eller ved siden av et orgel.

Publisert 16. nov. 2022 10:01 - Sist endra 16. nov. 2022 10:01