Thorbjørn Norbø - Stipendiat i idéhistorie

Thorbjørn begynte som stipendiat i idéhistorie oktober 2021 etter å ha jobbet i administrative stillinger på HF siden 1990-tallet. Han har en master i EKUL fra 2019.

Hva skal du jobbe med i din stilling ved IFIKK?

Jeg arbeider med prosjektet “The Forking Paths of Dedicatory Epistles: A Paratextual Study of Allographic Dedications in Editions of the Works of Machiavelli, Montaigne, More, and Tacitus, 1520-1820”. Ved å undersøke rundt 500 utgaver og manuskripter fra Italia, Frankrike, Spania, Sveits, Nederland og England, ønsker jeg å kartlegge forekomsten av dedikasjonsbrev skrevet av andre enn forfatter, og i hvilken grad de ble aksentuert i ulike utgaver. Hensikten med prosjektet er dels å spore en gradvis overgangen til en moderne forståelse av forfatterbegrepet. Dernest vil jeg vise hvordan disse dedikasjonsbrevene ble brukt til å postulere verkets betydning og at de dermed er en viktig nøkkel til verkets resepsjonshistorie.

Kan du fortelle oss litt om dine forskningsinteresser?

Jeg interesserer meg for teksters etterliv i tidlig moderne tid. Min inngang til resepsjonshistorie tar ikke utgangspunkt i forfatters intensjon eller hva som skrives om teksten, men i hvordan tekstene formes og forandres av paratekster, mise-en-page, oversettelser, tillegg og sensur, i ulike manuskripter og trykte utgaver.

Hva liker du å gjøre på fritida?

Det jeg bruker mest tid og penger på, ved siden av mine faglige interesser, er mat, vin og hagebruk (fortrinnsvis matauk). Jeg står også en del på tur sammen med vår sedate hund Synøve.

Publisert 18. jan. 2022 12:15 - Sist endra 18. jan. 2022 17:09