Peder Valle - stipendiat i kunsthistorie

Peder begynte som stipendiat hos IFIKK i september 2021. Han har en mastergrad i kunsthistorie fra UiO og kommer fra en stilling ved Nasjonalmuseet.

Hva skal du jobbe med i din stilling ved IFIKK?

Jeg skriver doktorgrad om en utstilling - tenk det! Utstillingen stod på Kunstindustrimuseet i Oslo i 1963 og er selvfølgelig borte for lengst, men heldigvis finnes det bilder og arkivkilder som gir meg et godt grunnlag. Dessuten ble det laget en omfattende, illustrert katalog, som er en viktig del av mitt kildemateriale. Utstillingen var den første i Norge som tok sikte på å tematisere 'industridesign' som en egen disiplin, og mange av de 260 gjenstandene som ble valgt ut til utstillingen er fortsatt kjent for et stort publikum idag. Jeg har lenge ønsket å jobbe med dette prosjektet, så å nå få sjansen, er veldig stort for meg!

Kan du fortelle oss litt om dine forskningsinteresser?

Jeg er utdannet kunsthistoriker fra UiO, med vekt på design og arkitektur. Form og stilhistorie interesserer meg veldig, og jeg har en spesiell forkjærlighet for perioden etter 1850, når det moderne samfunnet er i støpeskjeen. Nasjonalromantiske strømninger på 1800-tallet er fascinerende fordi de langt på vei har "lært" oss hvem vi er, og har skapt nasjonale myter som fremdeles er virksomme. Av samme grunner synes jeg museums- og arkivhistorien er spennende, ettersom den minner oss om at fortolkning og gjenfortelling også er noe som er i endring hele tiden.

Hva liker du å gjøre på fritida?

Alt mulig! Og generelt litt mer enn jeg har tid til. Jeg har jobbet frivillig med kulturminnevern i Fortidsminneforeningen i over ti år, for det meste vernesaker, og det er givende arbeid. Ellers er jeg medlem i flere interesseforeninger, om alt fra orientalsk keramikk til herregårdskultur. Utover det organiserte fritidslivet liker jeg godt å gå ut og spise og drikke, jeg er glad i teater og konserter, og favoritten er opera. Min store svakhet er konditorier og kaker, og jeg er alltid klar for en kaffe med den som vil. Og... nevnte jeg at jeg driver med selskapsdans?

Publisert 2. feb. 2022 21:12 - Sist endra 2. feb. 2022 21:12