English version of this page

Agnes Callard: «Hva er ytringsfrihet?»

I land der man blir fengslet for sine politiske overbevisninger, er ytringsfrihet fraværende. Men ytringsfriheten krever mer enn bare mangel på statlig innblanding. Hva annet trengs for at ytringer skal være virkelig frie?

Kvinne med mørkt hår og briller lener seg mot en vegg. Foto.

Agnes Callard fra The University of Chicago. Foto: Jean Lachat.

Om forelesningen

I årets Examen philosophicum-forelesning utforsker filosof Agnes Callard et sokratisk svar på dette spørsmålet, et som avviser de vanlige, liberalistiske forståelsene av ytringsfrihet – eksempelvis: ytringsfrihet som åpen debatt, ytringsfrihet som idéenes markedsplass, ytringsfrihet som åpenhet for overbevisning.

Hun argumenterer mot disse utbredte tolkningene av ytringsfrihet på bakgrunn av at de ikke beskytter oss mot politiseringen av ytringer. I forelesningen forklarer hun nærmere hva hun mener med politisering, hvorfor det innebærer tvang, det vil si er noe ufritt, og hvordan Sokrates’ tilnærming til samtalen tilbyr en løsning på disse problemene. 

Program

Kl. 14.15–15.00: Examen philosophicum-forelesningen ved Agnes Callard.

Kl. 15.00: Kommentarer fra invitert panel:

  • Franco Trivigno er professor i filosofi ved Universitetet i Oslo. Han forsker på Platons filosofi og ny-aristotelisk dydsetikk.
  • Anine Kierulf er førsteamanuensis ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo. Hun forsker på ytringsfrihet, statsrett, og menneskerettigheter.

Kl. 15.45: Spørsmål fra salen.

Agnes Callard 

Agnes Callard (f. 1976) er førsteamanuensis i filosofi ved University of Chicago. Callard arbeider primært med antikk filosofi og etikk, og driver utstrakt formidling av filosofi i offentligheten. Hun skriver for publikasjoner som The New Yorker og The New York Times, i tillegg til å organisere foredrag- og debattserien Night Owls i Chicago.

Callard står bak en rekke forskningsartikler om blant annet praktisk fornuft, handlingsgrunner og moralpsykologi. Hun har også utgitt bøkene «Aspiration. The Agency of Becoming» (Oxford University Press 2018) og «On Anger» (MIT Press 2020). Sistnevnte bok ble av The New Yorker utropt til en av årets bøker i 2020.

Om den årlige Examen philosophicum-forelesningen

Hvert år inviteres en innflytelsesrik filosof og dyktig formidler til å holde en forelesning om et aktuelt exphil-tema.

Forelesningen er åpen for alle – studenter er spesielt velkomne.

Det blir gjort opptak av forelesningen, som legges ut i etterkant og publiseres i Inquiry – An Interdisciplinary Journal of Philosophy

Les mer om UiOs årlige forelesning Examen philosophicum 2023 publisert i Inquiry. Kwame Anthony Appiah: «Understanding Racism», med en introduksjon og kommentarer av Aness Webster og Anna Smajdor.

Les mer om den årlige Exphil-forelesningen

Publisert 4. juli 2024 14:50 - Sist endret 4. juli 2024 14:50