English version of this page

Tidligere gjesteforelesninger og seminarer

2022

«Pillar of Shame»: Studentbevegelsen og massakren ved Den himmelske freds plass

Da stridsvognene rullet gjennom Beijings gater natt til 4. juni 1989, ble over halvannen måned med kinesisk frihet og åpenhet effektivt slått ned. Hva skjedde den gang, og hva forteller det oss om Kina og verden i dag? 

Tid og sted: 2. juni 2022 17:00 – 18:30, Professorboligen, Universitetshagen, UiO sentrum

Både i hovedstaden og i andre byer hadde hundretusener av kinesiske studenter demonstrert for demokrati og mot korrupsjon, med stor støtte fra befolkningen. Blodbadet som fulgte, fjernet alle illusjoner. Myndighetene slo brutalt ned på all motstand, med et ukjent antall døde og sårede som resultat.

​«Pillar of Shame», minnesmerket etter studentprotestene i Kina og massakren på Den himmelske freds plass, avdukes i Universitetshagen 25. mai. I dette seminaret vil øyevitner fortelle om hva som skjedde den gang, men også stille spørsmål om hva det forteller oss om Kina og verden i dag. Arrangement vil avsluttes med en tur ut i Universitetshagen for å se minnesmerket på nært hold. 

Terje Svabø: Korrespondentens øyenvitneskildring
Terje Svabø var Kina-korrespondent for Aftenposten og fulgte studentbevegelsen fra starten midt i april til dens tragiske slutt 4. juni 1989 og i ukene etter. Han var blant de første journalistene som kom inn på Den himmelske freds plass da den gjenåpnet i oktober samme år. Han vil trekke oss inn i hendelsene gjennom bilder, minner og personlige beretninger. Svabø er siden kjent fra blant annet NRK og TV 2.

Tonje Fløystad: Turistens stemningsrapport 
Tonje Fløystad støtte uforvarende på studentprotestene i Kina da hun reiste som ryggsekkturist i Asia i mai 1989. Hun vil kommentere unike og hittil ukjente video-opptak som viser atmosfæren i Beijing før bevegelsen ble slått ned. Fløystad jobber i dag i TV 2.

Halvor Eifring: Kina-forskerens refleksjoner
Halvor Eifring var stipendiat i kinesisk og fulgte hendelsene på avstand fra Norge. Mot slutten av 1989 besøkte han Beijing og så ettervirkningene av undertrykkelsen. Han er i dag professor i kinesisk ved Universitetet i Oslo og har blant annet undervist i kinesisk litteratur om massakren.

2019

Religionsfrihet, privatlivet og seksuallivets fred

RelPol-seminaret: Dag Øistein Endsjø

Tid og sted: 6. mai 2019 15:00–16:00, PAM425

I forbindelse med arbeidet med sin nye bok om religion og menneskerettigheter vil Dag Øistein Endsjø diskutere utfordringer knyttet til religiøs motstand mot menneskerettighetenes beskyttelse av privatlivet - ikke minst rettet mot seksualitet.

2016

50 år med Øst-Asiastudier i Norge

 Velkommen til foredrag og feiring. Åpent for alle.

Tid og sted: 30. sep. 2016 15:00–17:00, Georg Morgenstiernes hus Arne Næss aud. 103

Program

  • Østasias internasjonale forhold: Fortid og nåtid. Vladimir Tikhonov.
  • Kinesisk begrepshistorie: Kilder og metoder. Christoph Harbsmeier.
  • «Airborne»: Hvordan luften endrer Kina. Mette Halskov Hansen.
  • Solgudinnen, keiseren, og folk flest: Isehelligdommenes historie. Mark Teeuwen.
  • «Postwar Japanese War Films: The Continuing Competition for the Nation's Collective.» Dick Stegewerns.

Kontaktpersoner

Rune Svarverud og Øystein Krogh Visted

2015

Harald Eia: Hvorfor er vi redde for religion?

Foredrag med sosiolog Harald Eia hvor han spør hvorfor vi er så redde for religion.

Tid og sted: 20. jan. 2015 12:15, Sophus Bugges hus, Auditorium 2.

Religion får store overskrifter i mediene for tiden. Religionshistorie ved IKOS har bedt komiker og sosiolog Harald Eia kaste et skjevt blikk på den skumle religionen. Er den så farlig som vi tror? Hvorfor er vi så redde for den.

Harald Eia er kjent fra blant annet tv-programmene Åpen post, Brille og Hjernevask. I tillegg til å være en av Norges mest fremtredende komikere, er han også sosiolog.

Arrangør

Religionshistorie ved IKOS

2014

Øyvind Holen, Lars Vaular og Josef Yohannes: Amerikansk hiphopkultur

Holen, Vaular og Josef Johannes diskuterer amerikansk hiphopkultur sin påvirkning på norske ungdommer. Åpent for alle.

Tid og sted: 7. okt. 2014 14:15–16:00, Helga Engs Hus, Auditorium 3

Øyvind Holen inviterer bergensrapperen Lars Vaular og den norskeritreiske tegneserieskaperen og 2Pac-blodfanen Josef Yohannes. De skal diskutere den amerikanske hiphopkulturens påvirkningskraft på norske ungdommer.

Åpen gjesteforelesning i tilknytning til emnet KULH1111 - Tupac, hiphop og kulturhistorie.


«Tama Gaun» - etnografisk film fra Nepal

Filmskaperne vil være til stede og innledne visningen med en kort orientering om forskjellen mellom etnografisk film og dokumentarfilm. Åpent for alle.

Tid og sted: 19. sep. 2014 16:15–18:00, Seminarrom 12, P. A. Munchs hus, Blindern

Den antropologiske filmen «Tama Gaun» henter sitt materiale fra en landsby i Nepal, der noen få gjenlevende kan kunsten å utvinne og smelte kobber. Hinduguden Shiva sies å være manifestert i kobberet, som derfor har en viktig rituell, kulturell og økonomisk funksjon.

Filmen følger formannen Ujire, som fører oss giennom prosessen fra utgravning til utvinning, smelting og bearbeiding. Som en del av den sosiale og kulturelle konteksten skildrer filmen også landsbylivet i festivaltiden om høsten.

Filmen er laget av antropologene Frode Storaas (Universitetsmuseet, UiB) og Dipesh Kharel i samarbeid med arkeologene Nils Anfinset (UiB) og Man Bahadur Khattri. Den er produsert av Universitetsmuseet i Bergen med støtte fra blant andre Bergen Universitetsfond.

Arrangør

IKOS og Indologisk Studentforening


Valget i India

814 millioner velgere kan stemme frem en ny regjering. Men hva beveger velgerne? Og hva vil valget bety for Indias vei videre? Seminaret er åpent for alle.

Tid og sted: 14. mai 2014 10:00–11:30, 12. etasje, Niels Treschows hus.

Når verdens tredje største økonomi og verdens nest mest folkerike land går til valg har hvert sjette voksne menneske på jorden stemmerett. Det er ikke for ingenting at India kalles verdens største demokrati.

11 millioner mennesker er engasjert som valgmedarbeidere for å bemanne 930.000 valglokaler. Hvordan påvirkes stemmegivningen av økonomi, av kaste, av maoistopprør? Hvordan stemmer folk i ulike deler av landet, i de ulike klassene?

De fremste India-kjennerne ved Universitet i Oslo bidrar til forståelse på dette formiddagsseminaret.

Program

  • Innledning ved Arild Engelsen Ruud, professor i Sør-Asiastudier, IKOS, UiO.
  • Hva slags parti er BJP? Lars Tore Flåten, førstelektor, IKOS, UiO.
  • Hvorfor stemmer inderne? Geir Heierstad, førsteamanuensis, IKOS, UiO.
  • Maoistene. Jostein Jakobsen, masterstudent ved IAKH, UiO.
  • Flertallet, den tredje front. Kenneth Bo Nielsen, forsker, Senter for utvikling og miljø, UiO.
  • Hva skjer etter valget? Torkel Brekke, professor i religionshistorie, IKOS, UiO.

Fest- og leseseminarer for Liv Emma Thorsen

Prof. Liv Emma Thorsen har i disse dager blitt emerita etter 25 aktive år ved Universitetet i Oslo. I den anledning vil vi feire hennes innsats for faget etnologi og kulturhistorie. Feiringen er todelt: Vi ønsker å utforske arbeidet Thorsen har produsert ved å arrangere et leseseminar, dernest arrangeres det et festseminar til ære for Liv Emma.

Hensikten med leseseminaret er å diskutere og å kontekstualisere Thorsens tekster. Vi ønsker å belyse hennes forskning og forskningstema ved å relatere til norsk etnologisk/kulturhistorisk faghistorie og internasjonal forskning.

Dyrenes materialitet og tilstedeværelse: Dyr i kulturhistorien og på museum - som minne, kategori og aktør

Å se dyrenes tilstedeværelse i kulturhistorien har vært tema i professor Liv Emma Thorsens forskning gjennom flere tiår og vil være tema for dette leseseminaret. Seminaret er åpent for alle interesserte.

Tid og sted: 12. feb. 2014 15:30–17:30, P. A. Munchs hus rom 425, Universitetet i Oslo

Dyr har blitt undersøkt som en av flere sosiale kategorier blant annet  som praksiser på museer, i fjøset og  ved minnesteder. Dyr har inngått i studier av hverdagslivets praksiser, kunnskapsproduksjon, fornuft og følelser, liv og død.

  • Guro Flinterud som har skrevet om hva dyrekjendisens eksistens kan fortelle oss om dyrenes posisjon i dagens vestlige kultur, vil innlede om «Animal studies».
  • Heidi Marie Kragerud som har skrevet om ulvens og bjørnens plass i terreng og tanke, vil innlede om dyr i kulturhistorien.
  • Anne-Sofie Hjemdal som har skrevet om hvordan kropper gjøres på museum vil innlede om dyr på museum og erindringssteder for dyr.
  • Tone Druglitrø som har skrevet om vitenskapshistorie ved å undersøke bruken av dyr i laboratoriet, vil innlede om følelser og dyr.

Tidsregimer: Livsfaser og generasjoner, hverdagslivets sykluser

I dette leseseminaret jakter vi på tid - som tema og metode - i Liv Emma Thorsens tekster. Leseseminaret er åpent for alle.

Tid og sted: 26. feb. 2014 15:30–17:30, P. A. Munchs hus rom 425, Universitetet i Oslo

Ulike oppfatninger av tid, hvordan tid virker i våre liv og hvordan tid konstitueres har vært sentrale spørsmål i kulturhistorien.

  • Inger Johanne Lyngø som har skrevet om hyttelivet i Indre Oslo fjord, om vitaminer og museer, vil innlede om hverdagslivets sykluser: hverdagsliv og fritid, barn - ungdom og alderdom.
  • Bjørn Sverre Haugen som har skrevet om søvn, bunader og tekstiler vil innlede om kjønnet tid.
  • Helge Jordheim, som har skrevet om begreper og tidsregimer, vil tematisere tid i kulturhistorien.

Kjønnede rom og praksiser i hverdagsliv og arbeidsliv

Liv Emma Thorsen har arbeidet med betydningen av kjønn og kvinners liv i en rekke sammenhenger. Et spørsmål vi vil stille er hvordan tradisjonelle etnologiske temaer har blitt utfordret av kjønnsforskning. 

Tid og sted: 5. mars 2014 15:30–17:30, P. A. Munchs hus rom 425, Universitetet i Oslo

  • Kari Telste, som har skrevet og kvinners liv fra 1700-tallet og frem til i dag vil innlede arbeiderkvinner, bondekvinner og borgerskapets kvinner.
  • Lars Emil Hansen som har skrevet om Oslo bys rom og historie vil innlede om det kjønnede rommet i Liv Emmas forskning.
  • Siv Ringdal som har skrevet om kroppens transformasjon blant unge norske innvandrerkvinner i New York vil innlede om kropp og materialitet.

Festseminar 

Festseminaret er en feiring av Liv Emma Thorsen faglige bidrag i forbindelse med at hun blir professor emeritus. Festen er åpen for dem som har deltatt på et av leseseminarene. 

Tid: 18. mars 2014


2013

Om kinesiske kortdikt fra 1920-tallet og Tomas Tranströmers haikudiktning

Göran Malmqvist, Svenska Akademien

Tid og sted: 16. okt, 2013 12:15–13:15, Niels Treschows hus

Göran Malmqvist er den nordiske sinologiens "grand old man". Tross sine 89 år er han fremdeles både aktiv forsker og en dynamisk aktør i svensk, kinesisk og taiwansk kulturliv. Han er kjent for sine stilsikre oversettelser av moderne og tradisjonell kinesisk litteratur, i tillegg til litterær og språkvitenskapelig forskning. Han er medlem av Svenska Akademien, som hvert år deler ut Nobelprisen i litteratur - i fjor til den kinesiske romanforfatteren Mo Yan og året før til den svenske poeten Tomas Tranströmer.

I sitt foredrag vil Malmqvist belyse utsøkte, men ofte oversette kinesiske kortdikt fra 1920-tallet og - som en gest til dem i forsamlingen som har studert japansk og ikke kinesisk - komme inn på den vidt forskjellige strukturen i japanske og vestlige haikudikt.


Landskap, bevegelse, konflikter - Tverrfaglig landskapsforskning for kunnskap om kultur og samfunn

Seminaret er åpent for alle interesserte.

Tid og sted: 11. juni 2013, NIKU, Storgata 2

Vi, en gruppe av forskere fra forskjellige disipliner, ønsker å diskutere temaet landskap utfra et tverrfaglig ståsted. Som tema for nettverkets første seminar har vi valgt «Landskap, bevegelse og konflikter», med hovedfokus på landskap som historie og kulturarv. Det er et forskningsområde som med bakgrunn i aspekter omkring landskap og bevegelse inngår i studier som har ruter og veiløp, vann- og landvertsferdsel som utgangspunkt for skiftende perspektiver på og opplevelser av sted og rom.

Spørsmål som vi ønsker å diskutere er blant annet:

  • Hvordan ordner menneskelig bevegelse i rommet det menneskelige værendet? Hvilke spor etterlater dette værendet og hvilke metoder kan benyttes for å studere fortidige bevegelsesmønstre og menneskelige relasjoner til landskaper?
  • Hvilke krefter og prosesser er involvert i måten mennesker og samfunn konstituerer sin landskapsoppfattelse på utfra begreper relatert til geografisk mobilitet, ruter og ferdsel?
  • Hvordan inngår bevegelseslandskap som historie, minne og kulturarv i samhandlinger og konflikter mellom mennesker og kulturer?

Ved å diskutere disse spørsmålene i et tverrfaglig seminar ønsker vi å få innsikt i forskningstemaer og kildesituasjon i forskjellige disipliner, samt spore opp felles problemfelt og bli inspirert og dra nytte av debatten i andre fag.

Program

  • Almut Schülke (UiO, KHM): Velkomst og introduksjon til seminarets problemstilling 
  • Keynote-speach: Carsten Paludan-Müller (NIKU): «Rejse og bevægelse som tilegnelses-proces»
  • Jan Magne Gjerde (UiO, IAKH): Landskap og geografisk kunnskap i bergkunst frå steinalderen i nordre Fennoskandia
  • Almut Schülke (UiO, KHM): Det åpne og det skjulte – Ruter til vikingetidens Jelling
  • Janike Kampevold Larsen (AHO): To norske landskapstyper – den statiske utsikten og det relasjonelle samtidslandskapet
  • Torild Gjesvik (UiO, IKOS): Vei, landskap og bevegelse i Knud Knudsens fotografier av Stalheimskleiva
  • Brita Brenna (UiO, IKOS): På vei med kongen. Om tidligmoderne visualisering av norske landskaper.
  • Ole Risbøl og Gro Jerpåsen (NIKU): Bruk av ny teknologi i arkeologiske landskapsstudier – digitale terrengmodeller og forhistoriske landskap
  • Torgrim Guttormsen (NIKU): Den senmoderne pilegrimens landskap: kulturarvskonflikter i skjæringspunktet mellom profesjon, popularisering og politisk bruk av fortiden 

Arrangør

Brita Brenna, IKOS, Torgrim Guttormsen, NIKU , Ole Risbøl, NIKU og Almut Schülke, KHM


Ulven i landskapet: Fortolkinger av ulv og landskap i et moderne samfunn

Velkommen til åpent seminar med Ketil Skogen, seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA)

Tid og sted: 4. apr. 2013 13:15–15:00, Seminarrom 14, P.A. Munchs hus

Ketil Skogen er sosiolog og medforfatter av boka «Ulvekonflikter». En sosiologisk studie, nylig utgitt på Akademika Forlag.

Arrangør

Guro Flinterud og Liv Emma Thorsen, Institutt for kulturstudier og orientalske språk.


Kulturhistoriens linjer - et seminar for Bjarne Hodne

Tid og sted: 5. feb. 2013 13:00–18:00, Seminarrom U30 Helga Engs hus

Program

  • Saphinaz-Amal Naguib:  Nefertitis fortellinger
  • Bjarne Rogan: Revolusjoner i fransk akademia før og nå
  • Arne Bugge Amundsen: «På leit etter liner i historia.» Hommage à Koht & Hodne
  • Knut Aukrust: St. Olav og Herkules i Spania – et personalhistorisk sagn?
  • Ida Tolgensbakk: Veilederen
  • Tony Sanset /John Ødemark: Fra informantens kulturhistorie
  • Audun Kjus:  Bjarne Hodnes studier av drap og død. Folkloristen og den subjektivt opplevde virkeligheten

2012

Tupac og Norge

Gjesteforelesning med rapperen Vinni og journalist og forfatter Øyvind Holen. 

Tid og sted: 20. sep. 2012 10:15–12:00, Aud. 1, Sophus Bugges hus

Seminaret inngår i emnet "Tupac, hiphop og kulturhistorie" og torsdagens arrangement er åpent for alle. Faglig ansvarlig for emnet er Knut Aukrust.

2010

«Witchcraft and Magic in the Nordic Middle Ages»

Professor Stephen Mitchell, Harvard University, USA

Tid og sted: 21. okt. 2010 14:15–16:00, Seminarrom 301, Harriet Holters hus

Stephen Mitchell er professor i skandinavisk og folklore ved Harvard University og forfatteren av boken «Heroic Sagas and Ballads». Mitchell er akutell med sin nye bok «Witchcraft and Magic in the Nordic Middle Ages».

Nordisk trolldom og magi under vikingtiden har vekket mye debatt i akademia. Det samme har 15- og 1600-tallets trolldomsprosesser. Middelalderen blir imidlertid gjerne forbigått i stillhet når det gjelder både den prakttiske bruken av trolldom og magi samt de teologiske diskusjonene om samme tema. Mitchells forelesning vil presentere hovedtrekkene fra denne periodens kompliserte historie vedrørende trolldom og magi.

Forelesningen inngår i en større serie foredrag om magi og trolldom.


«Women and Witchcraft in Early Modern Europe»

Gjesteforelesning om Trolldom og kjønn ved Professor Brian P. Levack, The University of Texas, Austin.  

Tid og sted: 20. okt. 2010 14:15–16:00, 16 Undervisningsrom 2, Georg Sverdrup hus

Brian P. Levack regnes som en av verdens ledende ekspert på trolldomsprosessene i tidlig moderne tid. «The Witch-Hunt in Early Moderen Europe» er et standardverk om hekseprosessene.

Forelesningens tema er forholdet mellom trolldom og kjønn. Særlig legges det vekt på spenningen mellom demonologiske og ikongrafiske representasjoner av kvinnelige hekser og den historiske kunnskapen vi har om de kvinnene som faktisk ble anklaget for trolldom. Forelesningen baserer seg også på norsk materiale, bl.a. fra saken mot Anne Pedersdotter.

Forelesningen inngår i en større serie foredrag om magi og trolldom.


Indisk politikk

Dobbel gjesteforelesning og dobbel boklansering

Tid og sted: 13. sep. 2010 14:15–18:00, Undervisningsrom 3, Georg Sverdrups hus

Forelesning: «Inheritance and power in India»

  • Stig Toft Madsen: «Ajit Singh s/o Charan Singh»
  • Uwe Skoda: «Royal Hypogamy: Changing Marriage Patterns among Raj-families in central-eastern India»

Lanseringsseminar

Politikk i bred betydning er i dag kanskje det tydeligste feltet innen både forskning og undervisning på Sør-Asia og India. Og det norske forskningsmiljøet som fokuserer nettopp på dette er mer vitalt enn noen gang. Resultatet av dette er blant annet en dobbel boklansering sensommeren 2010.

Demokrati på indisk

Arild Engelsen Ruud og Geir Heierstad (red.), Unipub forlag  

Denne antologien handler om India, «verdens største demokrati». Landet er en raskt voksende økonomisk og militær makt med ambisjoner i Asia og internasjonalt. Samtidig står India overfor en rekke presserende utfordringer: fattigdoms- og klimaproblematikk, interne interessekonflikter, forholdet til nabolandet Pakistan, hindunasjonalisme, samarbeidet med USA og arbeidet for likestilling mellom menn og kvinner. Bidragsyterne i boken spør hva det demokratiske styresettet betyr for landets evne til å møte disse utfordringene.

Arild Engelsen Ruud er professor i Sør-Asiastudier ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk, Universitetet i Oslo.

Geir Heierstad er seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier

Power and Influence in India. Bosses, Lords and Captains

Pamela Price og Arild Engelsen Ruud (eds), Routledge

Taking cognisance of the lack of studies on leadership in modern India, this book explores how leadership is practiced in the Indian context, examining this across varied domains — from rural settings and urban neighbourhoods to political parties and state governments. This book focuses on actors making their political career and/or aspiring for leadership roles, even as it also foregrounds the range of choices open to them in particular contexts. The articles explore the variety of strategies used by politically engaged actors in trying to acquire (or keep) power — symbolic action, rhetorical usage, moral conviction, building of alliances — illustrating, in the process, both the opportunities and constraints experienced by them.

Pamela Price is Professor of South Asian History, University of Oslo. 

Program

  • Velkomsthilsen og introduksjon av bøkene: Arild Engelsen Ruud, UiO
  • Om Demokrati på indisk: Stig Toft Madsen, NIAS - Nordisk institutt for Asia studier
  • Om Power and influence in India: Uwe Skoda, Aarhus universitet
  • India i verden: Saira Basit, Institutt for forsvarsstudier

Arrangør

Institutt for kulturstudier og orientalske språk og Institutt for forsvarsstudier

Publisert 1. mars 2022 12:04 - Sist endret 17. jan. 2024 15:53