En stille transformasjon av et arbeidersamfunn

Fire dager i januar 2016 arbeidet studenter fra Norsk teaterakademi ved Høyskolen i Østfold og Masterprogram for museologi og kulturarvstudier med å sette opp en utstilling som formidlet og iscenesatte den stille transformasjonen av et arbeidersamfunn.

Stedet var Berger museum som holder til i tekstilfabrikken av samme navn som ble nedlagt i 2002. Berger og Fossekleven fabrikker var hjørnesteinsbedrifter i det lille industrisamfunnet i Vestfold, og nedleggelsen i 2002 har hatt store ringvirkninger. Studentene møtte både tidligere arbeidere og ansatte ved museet som fortalte om livet i og rundt fabrikken.

De seks studentene tolket oppgaven ved å lage en «installasjon» av nyklippet saueull og vevskjeer, i en form som mimet fossen som hadde vært selve drivkraften i fabrikketableringen.

Arbeidet ble ledet av Kjartan Fønstelien, konservator ved Nord-Jarlsbergmuseene og Serge von Arx, professor i scenografi på NTA. Dette prosjektet er det andre i en rekke på fem, og også i 2014 fikk en student fra UiO mulighet til å delta.

Hvert av årene produseres én utstilling og disse blir løpende dokumentert og dokumentasjonen vil bli en del av en installasjon, som også inkluderer historiene til de som arbeidet ved fabrikken, ved prosjektets avslutning i 2018.

Publisert 27. jan. 2016 11:15 - Sist endret 27. jan. 2016 11:18