Liisa-Rávná Finbog er ny stipendiat i museologi

Hun skal utforske urfolksperspektiver i museer, ved å se på hvordan samisk identitet blir forhandlet frem av samer innenfor museologiske rammer.

Liisa-Rávná Finbog (foto: Ellen Evju Jahr)

– Jeg er født og oppvokst i Oslo, men har mesteparten av slekta nordpå og i samiske områder, forteller Liisa-Rávná.

– Jeg er veldig opptatt av hvordan kultur og historie formidles og valgte derfor å utdanne meg som arkeolog. Etter å ha jobbet på felt en periode fant jeg ut at det egentlig var forskning jeg ville gjøre og da primært forskning på hvordan urfolkskulturer har blitt presentert i museale kontekster - på grunn av mitt eget samiske opphav falt valget nokså naturlig på samiske forhold og jeg valgte derfor å videreutdanne meg som museolog. Dette har da ført til et doktorgradsprosjekt hvor jeg setter fokus på samisk identitet og kultur i museer.

Hva skal du forske på?

– Konkret ser jeg på hvordan man i dag bruker materiell kultur eller museumssamlinger som et utgangspunkt for å styrke og reforhandle samisk identitet på både norsk og svensk side av Sápmi.

Hva liker du å gjøre når du ikke er på jobb?

– Jeg er veldig glad i å jobbe med hendene, og både strikker og syr en del. Dessuten liker jeg lange spaserturer fordi det gir meg mental klarhet når det trengs. I tillegg er jeg en veldig ivrig utøver av yoga og det hender faktisk at jeg tar en posisjon eller to på kontoret når for lang tid ved pulten gir meg stive muskler.

Av Ellen Evju Jahr
Publisert 24. okt. 2017 10:23 - Sist endret 24. okt. 2017 10:23