English version of this page

Samtaleanalyse og interaksjonell lingvistikk

Denne gruppa består av forskere i alle aldre, fra masterstudenter til etablerte professorer. Felles for medlemmene i gruppa er interesse og nysgjerrighet for språk og sosial samhandling i alle former, og vi møtes jevnlig til datasesjoner og uformelle faglige diskusjoner.  

Høres dette interessant ut? Ta gjerne kontakt med Marja Etelämäki.

To kvinner snakker sammen i snøvær.
Foto: Daniella K, Unsplash.com, illustrasjonsfoto.

Hva forsker vi på?

Samtaleanalytikere studerer hvordan sosial samhandling oppstår ved hjelp av språklige og ikke-språklige virkemidler i samtale. Utgangspunktet er lyd- og videoopptak av naturlige samtaler i ulike kontekster. Interaksjonell lingvistikk er utviklet av lingvister som bruker samtaleanalytisk metode for lingvistisk forskning. Den har fokus på hvordan leksikalske og grammatiske strukturer muliggjør og former samhandlingspraksiser, og hvordan samhandlingsmønstre igjen motiverer og former språkstruktur.

Forskerne i gruppa studerer både hverdagslig samtale og institusjonell interaksjon. Den hverdagslige samtalen har vært betraktet som den primære kommunikasjonsformen, som legger grunnlaget for å formulere de fundamentale reglene, konvensjonene og normene for språklig interaksjon. Institusjonell samhandling kjennetegnes av mer spesialiserte konvensjoner knyttet til institusjonenes formål og virkemåter. På den måten gir samtaleanalyse en innfallsvinkel til å forstå institusjonelle praksiser, roller og relasjoner fra et prosessperspektiv.

Illustrert samtale mellom to personer – med transkripsjon av samtalen
Transkripsjon av samtale mellom to personer.

Mål

Målet med gruppa er å bidra til økt kunnskap om interaksjonelle praksiser og språklige strukturer i norsk. Forskningen vil bidra til den internasjonale kunnskapsbyggingen om interaksjon i andre språk enn engelsk. Selv om hovedfokuset er på norsk, studerer deltakerne også andre språk og flerspråklige samtaler.

Forskningstemaer

Noen temaer forskergruppa studerer:

  • Pragmatiske partikler i norsk 
  • Språklig realisering av anmodninger i norsk, finsk og polsk 
  • Grammatisk og sosial agens i norsk og finsk
  • Samtaler med personer med demens og afasi
  • Forståelsesstrategier i andrespråkssamtaler 
  • Videomediert tolking
  • Kommunikasjon om rettigheter i politiavhør

Aktiviteter

  • Datasesjoner, hvor vi analyserer lyd- og videoklipp fra et medlems forskningsmateriale
  • Lesegrupper, hvor vi leser og diskuterer klassiske og moderne tekster om utvalgte temaer
  • Skriveseminarer, hvor vi legger fram og får tilbakemelding på utkast til artikler og kapitler under arbeid
  • Gjesteforelesninger og konferanser

En semesterplan for møter og aktiviteter publiseres i begynnelsen av hvert semester. Møtene er åpne også for forskere og studenter som ønsker å bli kjent med fagfeltet.

    Prosjekter

    Gruppen er i ferd med å etablere en database med norske hverdagssamtaler i samarbeid med Tekstlaboratoriet. Korpuset består av lyd- og videoopptak av samtaler i ulike sosiale aktiviteter, både telefonsamtaler og ansikt-til-ansiktsamtaler. Samtalene er transkribert og lagt inn i et søkbart korpus. Databasen utvides fortløpende ettersom nytt materiale kommer til.

    Samarbeid

    Forskergruppens medlemmer samarbeider med forskere både nasjonalt og internasjonalt, og NIA (Nettverk for interaksjonsanalyse, Universitetet i Sørøst-Norge) er en sentral samarbeidspartner.

    Kurs

    Universitetet i Oslo er et av ytterst få studiesteder som tilbyr egne fordypningsemner i samtaleanalyse i Norge (se: RETKOM2102 – Samtaleanalyse, RETKOM4122 –Samtaleanalyse 1RETKOM4125 – Samtaleanalyse 2 og RETKOM4112). I tillegg møter studentene interaksjonelle perspektiver også i nordiske studier (f. eks. NOAS2102: Andrespråkslæring og andrespråksundervisning, SPR4110: Språk og kommunikasjon i det flerkulturelle samfunnet).

    Ressurser

    Publisert 14. mars 2019 13:42 - Sist endret 11. juni 2024 13:36

    Kontakt

    Deltakere

    Detaljert oversikt over deltakere