Tidligere arrangementer

2020

Rasismens retorikk?

Seminar med diskusjon om Frode Hellands bok «Rasismens retorikk»

Tid og sted: 24. feb. 2020 10:15–12:00, Georg Morgenstiernes hus, Seminarrom 152

Program

  • Presentasjon av boka ved professor Frode Helland, professor ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier, Det humanistiske fakultet, UiO
  • Kommentarer ved høyskolelektor Ketil Raknes, Høyskolen i Kristiania og førstelektor Anja Sletteland, Institutt for lingvistiske og nordiske studier, Det humanistiske fakultet, UiO
  • Diskusjon

Om klarspråk i Sverige

Professor Catharina Nyström Höög holder gjesteforelesning om svenske høyskolers språkpolicy.  

Tid og sted: 13. feb. 2020 10:15–12:00, P. A. Munchs hus, seminarrom 10.

Tema for gjesteforelesningen

«Vårdat, enkelt och begripligt - mål att sträva mot eller det enda vi kan enas om? Några nedslag i svenska högskolors språkpolicydokument».

Nyström Höög fra Högskolan i Dalarna og Uppsala universitet har gjennom mange år gitt viktige bidrag innen forskning på språk og tekst i Sverige, blant annet for det svenske språkrådet.

2016

«Rhetorical struggles and the 2016 u.s. presidential campaign»

I sitt foredrag utforsker Cheryl Glenn amerikanske velgeres siste situasjon. I tillegg til analyser av de retoriske aspektene, presenterer hun begrepet sannhet, lansert av komiker Stephen Colbert: «the quality of preferring concepts of facts one wishes to be true, rather than concepts or facts known to be true». Åpent for alle.

Tid og sted: 14. sep. 2016 12:15–14:00, Eilert Sundts hus: Seminarrom 847

Arrangør

Forskergruppen Tekst og retorikk, ILN og POLKOM, Senter for studier av politisk kommunikasjon, IMK.

2015

Ånden i maskinen? Teoriens plass i praktisk analyse og retorikkens plass i diskursanalysen

Jan Grue skal snakke om begrepet parrhesia, som bl.a. ble gjenoppdaget av Michel Foucault. Åpent for alle.

Tid og sted: 26. nov. 2015 13:15–14:45, P.A. Munchs hus, seminarrom 2

Begrepet, som bl.a. ble gjenoppdaget av Michel Foucault, beskriver «fri og sann» tale, og kan brukes for å forstå pasienters ytringer i møte med asymmetriske maktforhold i helsevesenet.​ 

Jan Grue, postdoktor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, UiO, ga i høst ut boken Teori i praksis. Analysestrategier i akademisk arbeid. Den gir en innføring i kvalitativ analyse rettet mot tekster og diskurser, med sentrale begrep og tilnærminger fra den retoriske tradisjonen.


Retorikkseminar: To stilidealer i moderne taleskrivning

Marie Lund presenterer to stilidealer og diskuterer deres forskjellige formål og styrker med utgangspunkt i eksempler fra moderne taler. Åpent for alle.

Tid og sted: 9. nov. 2015 13:15–14:45, P.A Munchs hus, seminarrom 11

Der er langt fra Kennedys kiasmer til den mere konverserende stil, vi hører i offentlige taler i dag. I sammenligning med tidligere synes politiske taler i dag uformelle og hverdagssproglige.

Nutidens talere har en mere personlig tone og en mere mundtlig, afslappet stil. De politikere, der bruger konverserende stil, synes ofte mere nærværende– og de fremstår som mennesker, man kan identificere sig med.

Samtidig er det også muligt at pege på et helt andet ideal i moderne taleskrivning: en mere traditionel form for veltalenhed, der stræber mod ophøjet elegance i udtrykket, store og visionære ideer, idealistisk lederskab. Marie Lund præsenterer de to stilidealer og diskuterer deres forskellige formål og forcer med udgangspunkt i eksempler fra moderne taler.

Om Marie Lund

Lektor, PhD i retorikk Marie Lund ved Aarhus Univerisitet er f.o.m. høsten 2015 ansatt som førsteamanuensis II ved UiO. Hun har et omfattende og variert forfatterskap bak seg, men har sin hovedkompetanse innenfor retorisk stilistikk og kritikk.


Biografiernes arketyper

Professor Birgitte Possing sin analyse av arketypane er ein del av boka Ind i biografien (2015), som analyserer den biografiske sjangeren, dens kjønn, arketypar, forteljartradisjonar, kritikk og etikk. Ope for alle.

Tid og sted: 23. mars 2015 13:15–15:00, Henrik Wergelands hus, Blindern, Seminarrom 609


Simon Malkenes: Kom jeg bak fasaden på Oslo-skolen?

I boken Bak Fasaden i Oslo-skolen (2014), er forfatter Simon Falkenes svært kritisk til Oslo-skolen. Hva har skjedd siden boken kom ut? Åpent seminar med Simon Malkenes.

Tid og sted: 2. mars 2015 14:15–16:00, P.A.Munchs hus, seminarrom 10, Blindern

Simon Malkenes, forfatter og lektor, ga ut Bak fasaden i Oslo-skolen på forlaget Res Publica høsten 2014 og har holdt en lang rekke foredrag og deltatt i et utall debatter og politiske rådslagninger siden utgivelsen.

På Retorikkseminaret byr han på noen retoriske refleksjoner etter et halvt års knallhard kritikk av Oslo-skolen.

  • Hva er bokas virkningshistorie så langt?
  • Og blir det noen endring i Osloskolen?

Kommentar: Kjell Lars Berge (Professor i tekstvitenskap ved ILN).


Bok: «Scientific Literacy for Participation»

Erik Knain, professor ved Institutt for lærerutdanning og skoleutvikling (ILS), presenterer boken Scientific Literacy for Participation: A Systemic Funtional Approach to School Science Discourses. Åpent for alle interesserte.

Tid og sted: 23. feb. 2015 14:15–16:00, Undervisningsrom 1, Georg Sverdrups hus (UB), Blindern

Om boka

Boka har som utgangspunkt at «scientific literacy» handler om å kunne delta i praksiser hvor språk spiller en viktig rolle. Det gjelder både i naturvitenskapens disipliner og for deltakelse på ulike samfunnsarenaer. Naturvitenskapens tekster omfatter både verbalspråk og visuelle representasjoner, og er både verktøy for læring og mål for læring i naturfag. Hvordan elever kan forholde seg til naturfaglig diskurs i dagsaktuelle og ofte omstridte saker tas opp.

Bokas teoretiske inngang til språk er Halliday’s Systemisk- funksjonelle lingvistikk (SFL), og boka gir en innføring i dette perspektivet med analyseeksempler fra blant annet prosjektet Elever som forskere i naturfag ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. En språkfundert fagdidaktisk modell for design av undervisning blir også presentert.

Kommentar ved professor Frøydis Hertzberg, ILS.

Arrangør

Institutt for lærerutdanning og skoleutvikling (ILS) og Institutt for lingvistiske og nordiske studier


Vinca LaFleur: Taleskriver i Washington D.C

Vinca LaFleur er best kjent som tidligere president Bill Clintons utenrikspolitiske taleskriver. I denne forelesningen byr LaFleur på sin kunnskap om både politiske taler og andre type taler. Åpen for alle.

Tid og sted: 10. feb. 2015 17:30–19:00, Handelshøyskolen BI, A1-030, Nydalsveien 37, Oslo.

I dag jobber LaFleur fremdeles i Washington D.C, nå som taleskriver for demokratiske politikere og kandidater gjennom sin stilling som partner i byrået West Wing Writers.

Hun vil dele sin kunnskap om taleutvikling, talepedagogikk og om det å skrive politiske taler, og andre type taler.

Arrangør

Washingtomseminaret, Handelshøyskolen BI, Markedshøyskolen og Retorikkseminaret ved Blindern, UiO

2014

Retorikkseminaret: Om svensk høyrepopulisme på nett

Per Ledin, professor ved Örebro universitet, holder foredraget Webbplatsen «"Avpixlat" och svenskheten. En diskursanlys av högerpopulism». Retorikkseminaret er åpent for alle.

Tid og sted: 3. nov. 2014 14:15–16:00, P.A.Munchs hus, seminarrom 3

Per Ledin er professor ved Örebro universitet og en ledende skikkelse innen skandinavisk tekst- og retorikkforskning.

Per Ledin om innholdet i foredraget

Det svenske nettstedet Avpixlat har i noen år blitt omtalt som et knutepunkt for høyrepopulistisk meningsdannelse, og ifølge mange, men ikke alle, et arnested for rasister.

På seminaret nærmer jeg meg Axpixlat først og fremst med utgangspunkt i nasjonal identitet, svenskhet. Som en første bakgrunn gir jeg noen fylogenetiske og ontogenetiske input til hva nasjonal identitet kan være. Fylogenetisk tenker jeg at med talespråk følger muligheter for identitetskonstruksjon (f.eks. Joseph 2004), og med skriftspråklige muligheter til å bygge stater og nasjoner (f.eks. Wright 2000), som ontogenetisk blir en del av en kultur et barn sosialiseres inn i (jf. Billig 1995).

Som en andre bakgrunn forsøker jeg å kontekstualisere høyrepopulisme basert på tidligere forskning når det gjelder «tomhet i moderniteten» (Beck 1994), «moderniseringstapere» (Pelinka 2013), internett (Dahlgren 2005) og «usivilt samfunn». (Russa 2009).

Deretter følger en analyse av netttekster fra Avpixlat som tar sikte på hvordan svenskheten er konstruert. Analysen ligger nær Wodak et al. (2009) og tar sikte på strategier (hovedsakelig ulike typer «annet» eller we-de-strategier), temaer (arbeidsledighet, kriminalitet, økonomi etc.) og sosiale aktører (PK-elite, kjønnsmafia, asylsøkere etc.).

Analysen viser at konstruksjonen av svenskhet ofte er basert på (en viss gruppe) svenskenes naturlige rettigheter til landets eiendeler, som i dagens flerkulturelle verden er underslått eller bortkastet.

Kommentar

Ved Kjetil Raknes, forfatter av boken Høyrepopulismens hemmeligheter (2012 Spartacus forlag)


Rhetorica Scandinavicas temanummer om politisk retorikk

Det nordiske tidsskriftet for retorikkforskning, Rhetorica Scandinavica, lanserer sitt temanummer om politisk retorikk. Åpent for alle.

Tid og sted: 20. okt. 2014 14:15–16:00, P.A.Munchs hus, seminarrom 3

Ved Kjell Lars Berge, Institutt for lingvistiske og nordiske studier, UiO, som også har vært temaredaktør for det aktuelle nummeret.

2011

Rhetorica femina?

Seminar og workshop om kjønn og retorikk .

Tid og sted: 10. okt. 2011 09:00–15:00, Grupperom 5, Georg Sverdrups hus (åpent seminar), og Grupperom 029 Helga Engs hus (workshop)

Mandag 10. oktober arrangerer forskningsmiljøet Norsk sakprosa seminar og workshop om temaet kjønn og retorikk, hvor Cheryl Glenn, professor i engelsk og Women’s Studies fra Penn State’s University og den svenske retorikkprofessoren Brigitte Mral er to av hovedinnlederne. Mer konkret vil seminaret handle om kvinner og menns retoriske praksis i debatter knyttet til innføring av kvinnelig stemmerett i USA, Sverige og Norge, og innlederne vil presentere retoriske analyser av seks ulike taler.

Også mer generelle problemstillinger knyttet til det å studere politisk retorikk i et kjønnsperspektiv vil bli diskutert. Tanken bak arrangementet er dels at ”kjønn og retorikk” ennå langt på vei er upløyd mark som forskningstema, dels at slike studier kan gi allmenn innsikt i prosesser hvor marginaliserte grupper griper ordet.

Etter en åpen seminardel fra kl 09.00-11.30, vil det fra 12.15-15.00 arrangeres en workshop for innlederne og interesserte masterstudenter. 

2010

Retorikkseminar: Om grammatiske metaforer

Innleder: Henriette Siljan (HiVe/ UiO)

Tid og sted: 14. juni 2010 12:15–13:30, Undervisningsrom 3, Georg Sverdrups hus, Blindern


Retorikkseminar

Innleder: Karl Henrik Flyum (ILS/UiO)

Tid og sted: 31. mai 2010 12:15–13:30, Undervisningsrom 3, Georg Sverdrups hus, Blindern


Retorikkseminar: Tilsynsrapportens retorikk. Om en ny og maktfull sjanger

Innledere: Eivind Engebretsen (Høgskolen i Oslo) og Kristin Heggen (MED, UiO)

Tid og sted: 1. mars 2010 12:15–13:30, Undervisningsrom 3, Georg Sverdrups hus, Blindern

2009

Retorikkseminar: Retorikk og samfunnsansvar

Innleder: Øyvind Ihlen (BI)

Tid og sted: 7. des. 2009 12:15–13:30, P.A. Munchs hus, seminarrom 12


Retorikkseminar: Kjønnet krigsretorikk: Taushetens retorikk – retorikkens taushet

Innleder: Berit von der Lippe (BI)

Tid og sted: 9. nov. 2009 12:15–13:30, P.A. Munchs hus, seminarrom 12


Retorikkseminar: Akademiske og profesjonelle diskurser om funksjonshemning

Innleder: Jan Grue (UiO)

Tid og sted: 21. sep. 2009 10:15–11:30, P.A. Munchs hus, seminarrom 15


Retorikkseminar: Taler i tiden - Om taleskriving for presidentene Ronald Reagan og George Bush senior

Innleder: Clark S. Judge, White House Writers Group

Tid og sted: 16. sep. 2009 17:30–19:00, Handelshøyskolen BI i Oslo, Nydalsveien 37


Retorikkseminar med Per Linell: «Vad dialogisk teori egentligen handlar om»

Innleder: Professor Per Linell, Linköpings universitet

Linell har vært en foregangsmann i utvikling av dialogisk kommunikasjonsteori og er en internasjonalt anerkjent samtaleanalytiker. 

Tid og sted: 18. aug. 2009 14:15–16:00, Seminarrom 11, P.A. Munchs hus

Sammendrag

I foredraget vil jeg kommentere dialogiske teorier om språk, kognisjon og kommunikasjon, et (stort) tema som jeg nylig dekket i min bok "Rethinking Language, Mind and World Dialogically: Interactional and contextual theories of human sense-making" (Charlotte, NC: Information  Age Publishing, 2009). En del av foredraget består av mine svar på  spørsmål som ofte stilles om dialogisk teori. 


Forskerkurs i systemisk-funksjonell lingvistikk, Oslo 15.–16. juni 2009

Ansvarlig: professor Kjell Lars Berge, Institutt for lingvistiske og nordiske studier, Universitetet i Oslo.

Tid og sted: 15. juni 2009 09:00–16. juni 2009 18:00, Georg Sverdrups hus (Universitetsbiblioteket), undervisningsrom 2

Forelesere

  • Professor Anna- Malin Karlsson, Södertörns högskola
  • Professor Hilde Hasselgård, Universitetet i Oslo;
  • Lektor Thomas Hæstbæk Andersen, Syddansk universitet
  • Lektor Per Holmberg, Göteborgs universitet 

Retorikkseminar: Oversettelse. I møtet mellom to skriftkulturer skapes et eget tekstrom

Innleder: Siri Nergaard

Siri Nergaard er lektor i norsk ved Universitetet i Firenze. Hun har hovedfag og doktorgrad i semiotikk fra Universitetet i Bologna, og har forsket på oversettelse i en årrekke, med særlig interesse for interkulturalitet og postkolonialistisk kritikk.

Tid og sted: 25. mai 2009 12:15–13:30, Undervisningsrom 2, Georg Sverdrups hus

Sammendrag

I foredraget vil jeg diskutere hva det vil si at oversettelse skaper et eget og nytt tekstrom.

Vi er vant til å tenke at oversettelsen overfører en tekst fra avsenderspråket (A) til mottakerspråket (B), at den bringer en tekst fra ett språklig og kulturelt univers til et annet. Gjennom henvisninger til teorier som i den senere tid har blitt utviklet innenfor det stadig mer interdisiplinære faget Oversettelsesstudier, men også innen antropologi, vil jeg utfordre den vante modellen som plasserer oversettelse i et todelt perspektiv: avsender – mottaker, det fremmede – det kjente. Jeg opplever at denne tradisjonelle modellen for oversettelse ikke reflekterer hva oversettelse egentlig er, spesielt ikke i dag, i våre stadig mer interkulturelle samfunn, som kjennetegnes av flerspråklighet, mangfold og transnasjonale identiteter. I foredraget vil jeg kort illustrere hvordan dette diskuteres i boken jeg er på vei til å publisere, for å belyse nettopp hva jeg mener med tekstrommet som skapes gjennom oversettelse.


Retorikkseminar: Narrativer i en migrasjonskontekst

Innleder: Professor Elizabeth Lanza, ILN

Tid og sted: 27. apr. 2009 12:15–13:30, Undervisningsrom 2, Georg Sverdrups hus

I dette innlegget vil jeg drøfte forholdet mellom språk, kultur og identitet i migranters narrativer. Først presenterer jeg det tverrfaglige SKI-prosjektet som undersøker samspillet mellom diskurs, kultur og identitet som kommer fram i ulike uttrykksformer av migranters liv/fortellinger/historier/erfaringer. Særlig fokuserer prosjektet på livshistorier slik det vises i muntlige og skriftlige fortellinger eller i utstillinger på museer. Deretter gir jeg en oversikt over lingvistiske tilnærminger til studiet av narrativer generelt så vel som migranters narrativer. Og til slutt presenterer jeg noe pågående arbeid om narrativer allerede samlet inn under et annet prosjekt om språk og sosialt nettverk hos filippinere i Oslo.


Retorikkseminar: Når presse blir presse

Utviklingen og etableringen av pressens tekstkulturer og genrer på nordisk 1700-tall er temaet for retorikkseminaret 30. mars ved Kjell Lars Berge, professor i tekstvitenskap. Velkommen!

Tid og sted: 3. mars 2009 12:15–13:30, Undervisningsrom 2 Georg Sverdrups hus

Behov for genrer

Miller (på)viser hvordan behovet for genrer oppstår - og ofte løses - når slike tvingende nødvendigheter utgjør vedvarende og typifiserte utfordringer i mer eller mindre stabile kulturkontekster.

I foredraget kommer jeg å vise hvordan pressens forråd av genrer og skrivemåter utvikles på 1700-tallet tilpasset en rekke ulike tvingende nødvendigheter som oppstår over hele Europa på 1700-tallet.

Disse nye formene for melllommenneskelig samvær ved hjelp av skrevne eller trykte tekster utgitt mer eller mindre periodisk (slik som aviser, tidsskrifter, ukeblad og pamfletter), blir etablert gjennom at Kongen tillater visse typer meningsformidlende og -utvekslende offentlighet, sier fra seg monopolet over informasjons innhentingen og -formidlingen (begrepet ”ny-het” oppstår) og legger til rette for etableringen av trykkerier og stabile distribusjonssystemer, slik som posten.

Teksteksempler fra 1700-tallet

Materialet som vil bli presentert i foredraget, er ulike pressetekster fra dansk-norsk 1700-tall.

Tekstene er hentet fra aviser fra hele det dansk-norske riket, først og fremst Norge og stiftsbyene Bergen og Throndhjem, (nåværende Trondheim).

Dette materialet har blitt utførlig behandlet i den nye norske presseshistorien som utkommer i 2010. I foredraget vil en mer teoretisk tilnærming bli brukt og tematisert, nettopp for å vise hvordan en retorisk forankret genreteori kan bidra til å forstå teksthistorien generelt, og pressehistorien spesielt, på en ny og rikere måte som et retorisk fenomen.


Retorikkseminar: Retorik og samtidsdiagnostik

Innleder: Signe Pildal Hansen, Danmarks pædagogiske universitetshøjskole ved Aarhus Universitet

Tid og sted: 23. feb. 2009 12:15–13:30, Seminarrom 231, Helga Engs hus

Publisert 21. sep. 2022 13:38 - Sist endret 21. sep. 2022 13:38