English version of this page

Minoritetsstemmer i skandinavisk samtidslitteratur

Prosjektet skal fremme kunnskap om forholdet mellom litteratur og demokrati.

Illustrasjon av kvinneansikt

Illustrasjon av Esra Røise fra coveret av boken Skamløs, skrevet av Amina Bile, Sofia Nesrine Srour og Nancy Herz.

«Vi er de skamløse arabiske jentene, og vår tid begynner nå,» skrev Nancy Herz i Aftenposten i 2017. I årene etter har Herz og de andre «skamløse jentene», sammen med blant andre forfatterne Sumaya Jirde Ali og Camara Lundestad Joof, satt agendaen i norsk debatt om feminisme, fremmedfiendtlighet og rasisme.

I prosjektet «Medborgerskap uten skam: Minoritetsstemmer i skandinavisk samtidslitteratur» utforsker vi hvordan unge forfattere med minoritetsbakgrunn krever medborgerskap i et Skandinavia hvor innvandring har utfordret nasjonal identitet og mekanismer for inkludering og ekskludering. Vi undersøker i tillegg litteratur skrevet av kvinner med bakgrunn i nordiske urbefolkninger. 

Prosjektet er tverrfaglig og inkluderer forskere fra litteraturvitenskap, didaktikk og utdanningsvitenskap, kjønnsstudier og statsvitenskap.

Om prosjektet

Vi analyserer feministisk litterær aktivisme fra tre perspektiver:

  1. Kjønn og sjanger: Hva er likheter og forskjeller mellom mannlige og kvinnelige minoriserte forfatteres uttrykksformer?
  2. Internasjonal kontekst: Hvordan skriver denne litterære aktivismen seg inn i internasjonale bevegelser som for eksempel avkoloniseringsbevegelser og de amerikanske borgerrettighetsbevegelsene?
  3. Kanonisering og skole: Hvordan påvirker den litterære aktivismen den nasjonale litterære kanon og nasjonal selvforståelse i de skandinaviske landene?

Hensikten med prosjektet er å fremme kunnskap om forholdet mellom litteratur og demokratiske prosesser. I den forbindelse vurderer vi også kjønn, etnisitet, religion, generasjon, nasjonalitet og globalisering.

Finansiering

Norges forskningsråd, kontrakt nr.315360.

Varighet

01.08.2021 - 31.12.2025

Publisert 28. jan. 2021 14:45 - Sist endret 13. sep. 2023 10:04

Kontakt

Prosjektleder:

Elisabeth Oxfeldt