Putinism – Regime Ideology in Post-Soviet Russia

Hvordan kan vi forstå postsovjetisk ideologisk utvikling i konteksten av den russiske tradisjonelle politiske filosofien?

Putin står foran en talerstol med to store russiske flagg bak seg. Foto

Vladimir Putin. Foto: Kremlin.ru

Mikhail Suslov vil i dette foredraget, i regi av NUPI, redegjøre for putinismen gjennom hans nye bok Putinism – Post-Soviet Russian Regime Ideology. Suslov bruker idéhistorie for å forstå dagens Russland og dets konfliktfylte forhold til Vesten.

Suslov tolker konfrontasjonen som i hovedsak ideologisk fundert. Han hevder at dersom vi ikke er bevisst på det ideologiske fundamentet, eller forsøker å representere krigen i Ukraina som et eksempel på en kolonial og imperialistisk krig, undergraver vi Vestens egen posisjon. Årsaken er at den egentlige grunnen til krigen er putinismens altomfattende og radikale avvisning av liberale demokratier.

Som en utfordrer til liberalt demokrati representerer putinismen ifølge Suslov en ny og relativt original ideologi. Putinismen kan ikke reduseres til konservatisme, nasjonalisme, fascisme eller populisme, men inkluderer kjennetegn fra alle disse, så vel som andre ideologiske retninger.

Professor ved UiO Helge Blakkisrud vil være moderator for samtalen.

Mer informasjon om arrangementet og registrering.

Emneord: Russland, Idehistorie
Publisert 19. feb. 2024 11:16 - Sist endret 19. feb. 2024 11:16