Krig som utenrikspolitisk verktøy: Russisk minnediplomati overfor Norge i nord

Kari Aga Myklebost belyser i dette foredraget det russiske minnediplomatiet gjennom det siste tiåret, med fokus på aktører, symboler og motiver.

To norske soldater står på en steinrøys ved havet og holder i et norsk og et russisk flagg. Bak står tre menn og tar avdekket av en 1,5 meter høy, rød byste.

Avduking av russiskprodusert krigsmonument i Persfjord, Nord-Varanger, 25. juli 2018. Foto: Kari Aga Myklebost

Norge og Russland har tradisjon for å markere krigshistoriske hendelser sammen som går tilbake til den kalde krigen. Etter oppløsningen av Sovjetunionen investerte Norge aktivt i krigsminnemarkeringer sammen med Russland, som del av en prosess med å bygge bilaterale relasjoner overfor den nye nabostaten i øst. Gjennom det siste tiåret har vi sett en minnediplomatisk offensiv fra russisk side, med eksport av russiskproduserte krigsmonumenter, seremonier og symboler til Norge, særlig i grenselandet i nord. I dette foredraget belyses det russiske minnediplomatiet overfor Norge i nord med fokus på aktører, symboler og motiver.

Kari Aga Myklebost er professor i historie ved UiT Norges arktiske universitet og arbeider med Russland og norsk-russiske relasjoner. Hun leder for tiden det NFR-finansierte prosjektet Memory Politics of the North, 1993-2023. An Interplay Perspective (UiT.no).

Voksen dame med briller og blondt hår smiler forsiktig.
Kari Aga Myklebost. Foto: Kari Aga Myklebost

 

Emneord: Russland, Utenrikspolitikk, Historieforståelse og minnepolitikk
Publisert 13. nov. 2023 10:04 - Sist endret 13. nov. 2023 15:06