Jon Kværne: Serbias forhold til Kosovo

EU-tilpasning eller autokrati og etno-nasjonalistisk samfunnsmodell?

En by med mange hus og boligblokker og grønne åser i bakgrunnen. Foto

Pristina. Bilde: EU-kommisjonen

For et tiår siden var det politiske livet blant kosovoserberne preget av en viss pluralisme. I dag lever de under et tilnærmet ettparti-styre. Srpska lista, som kontrolleres fra Beograd, dominerer ikke bare politikken, men også kosovoserbernes dagligliv. Da er det problematisk at sentrale ledere av «Partiet» er kjente kriminelle, satt under amerikanske sanksjoner.

Samtidig er serbiske myndigheters eget «Kosovo-kontor» ledet av noen av de mest pro-russiske og minst reform-orienterte politikerne Serbia har å by på.

Hva er det serbiske myndigheter egentlig ønsker i Kosovo?  Og hva forteller dette om hvilken retning de ønsker Serbia skal gå i?

Jon Kværne har mastergrad i Balkanstudier fra Universitetet i Oslo. Han har jobbet tre år på UiO-prosjektet "The use of historical myths in the changing Balkan societies" og tre år på prosjektet "Strategies of symbolic nation building in West Balkan states". Han har lang erfaring som observatør og rapportskriver i Albania og Kosovo for EU-organisasjonene EUMM (sikkerhetspolitikk) og EULEX (rettsvesen) og har vært ansatt ved Norges ambassade i Beograd. I dag er han tilknyttet Institutt for forsvarsstudier som gjesteforsker.

Publisert 17. mars 2023 10:37 - Sist endret 27. nov. 2023 11:00