English version of this page

Tidligere gjesteforelesninger og seminarer

2021

Lunsj med faglig påfyll (for studenter og ansatte): Global natives? Er unge ‘innfødte’ i en global mediekultur

Mediehverdagen til norske tenåringer domineres i stor grad av globale plattformer som YouTube, Snapchat, TikTok og Netflix. Ser vi konturene av en «tapt» generasjon for norske medier? Hva betyr i så fall det for unge selv, mediebransjen og den politiske styringen av mediene? Nytt forskningsprosjekt skal studere global ungdomskultur og globale underholdningsmedier.

Tid og sted: 20. okt. 2021 12:05–13:00, Rom 205 - IMK

20 oktober 2021 inviterer Institutt for medier og kommunikasjon (IMK) til kaffe, muffins el. og kick-off av det nye forskningsprosjektet ‘Global natives? Serving young audiences on global media platforms’. Arrangementet er åpent for alle og vil blir strømmet.

Program

  • 12:00-12:05:  Velkommen! Instituttleder Eiri Elvestad ønsker velkommen
  • 12:05-12:20:  Unge som innfødte i en global mediekultur? Nytt forskningsprosjekt ved IMK. Professor Marika Lüders og forsker Vilde Schanke Sundet (begge IMK) presenterer nytt forskningsprosjekt om global ungdomskultur og globale underholdningsmedier
  • 12:20-12:40:  Hvordan lage godt innhold for barn og unge - på globale plattformer? Fagdirektør Ivar Steen-Johansen og kreativ leder Stian Barsnes-Simonsen (begge Nordic Screens) forteller hvordan de jobber for å lage godt innhold for unge på YouTube
  • 12:40-12:50: Dette er viktig for meg! Hva forskere og produsenter egentlig burde fokusere på. Studentpanel bestående av BA og MA studenter ved IMK gir innspill på hva de mener er sentrale problemstillinger og gode og dårlige eksempler på ‘globalt ungdomsinnhold’
  • 12:50-13:00: Spørsmål og kommentarer

Mer om Global natives


 

Ett år etter nedstengningen: Betydningen av kommunikativ åpenhet for å bygge tillit

Hvilke kommunikasjonsstrategier har de skandinaviske landene valgt i håndteringen av covid-19? Digitalt seminar med kommunikasjonsforskere fra Norge, Sverige og Danmark.

Tid og sted: 12. mars 2021 11:00–12:00, Zoom

11. mars 2020 mars stengte Danmark ned. 12. mars 2020 gjorde Norge det samme. I Sverige valgte man en annen strategi. Lenge viste imidlertid målinger i alle tre landene en formidabel oppslutning og høy grad av tillit til helsemyndighetene. I dag er bildet mer sammensatt. Hva kan forklare dette?

I dette panelet diskuterer vi betydningen av ulik kommunikativ åpenhet, blant annet med utgangspunkt i forskningen i prosjektet Retorikk om pandemi – et samarbeid mellom Universitetene i Oslo, Bergen, Roskilde og Örebro.

Vi presenterer observasjoner om betydningen av åpenhet for myndighetenes tillitsskapende kommunikasjon, med fokus på de skandinaviske landene. Foredragene følges av inviterte kommentarer og spørsmål fra kolleger og fagpersoner, etterfulgt av en åpen diskusjon.

Deltagere

  • Danmark – Sine Nørholm Just (Roskilde Universitet)
  • Norge – Truls Strand Offerdal (Universitetet i Oslo) og Frederic Bouder (Universitetet i Stavanger)
  • Sverige – Joel Rasmussen (Örebro universitet)
  • Moderator: Øyvind Ihlen (Universitetet i Oslo)

Inviterte kommentarer

  • Eva Ziegler Tholstrup (Sundhedsstyrelsen, DK)
  • Michael Bang Petersen (Aarhus Universitet)
  • Anne Kaun (Södertörns högskola)

Vis din interesse og inviter dine kontakter via Facebook

Aftenposten-kronikk om tematikken
 

Arrangør

Retorikk om pandemi og Øyvind Ihlen

2020

Anders Johansen: Den politiske retorikkens historie i Norge

Anders Johansen, professor ved Universitetet i Bergen, kommer til UiO  for å holde seminar basert på boken Komme til orde - politisk kommunikasjon 1814-1913.

Tid og sted: 29. okt. 2020 12:15–14:00, Sophus Bugges hus i auditorium 3 og ZOOM

Anders Johansen. Boken "Komme til orde - En presentasjon av den politiske retorikkens historie i Norge"

Om seminaret

Anders Johansens bok Komme til orde. Politisk kommunikasjon 1814-1913 (2019) innebærer en sjeldent nyskapende forståelse og beskrivelse av norsk politisk historie.

Johansen viser hvordan fortellingen om utviklingen av det norske demokratiet, slik det ble konstituert gjennom grunnlovsvedtaket 17. mai 1814, også må innlemme undersøkelser av hvordan den politiske retorikken tas i bruk som redskap for praktisk politikk.

I Komme til orde. Politisk kommunikasjon 1814-1913 beskriver Johansen hvordan en norsk retorisk ytringskultur utviklet seg fra Grunnlovens tilblivelse i 1814 til innføringen av allmenn stemmerett i 1913. Som forvaltere av et ekskluderende og elitistisk deliberasjonsideal, var det embetsmennene som tok ordet i store deler av 1800-tallets Storting.

For andre grupper var det nødvendig å skape nye og/eller erobre etablerte arenaer for retorisk utfoldelse, slik som folkemøter i regi av de fremvoksende organisasjonene, eller den skriftbaserte offentligheten i aviser, bøker og tidsskrifter.

Ved å dokumentere denne historien, illustrerer Johansen samtidig hvordan demokratisk deltakelse og tilgangen til makt krever kompetanse i og erfaring med retoriske normer og kjennskap til retoriske tradisjoner.

På seminaret vil Johansen presentere bokens grunnleggende temaer og det vitenskapelige grunnlaget for den retorikkhistoriske tilnærmingen til norsk politisk historie

Arrangør

POLKOM - Senter for studier av politisk kommunikasjon - [brutt] og Institutt for lingvistiske og nordiske studier

2017

Jubileumsseminar: Morgendagens medievitenskap? IMK 30 år

Hvilke utfordringer og muligheter møter medieforskning i møte med globale medieplattformer og algoritmestyrt innhold og bruk? Hvordan gjør vi undervisning og læringsmiljø bedre tilpasset en ny generasjon studenter? Hvilke kompetanser blir viktige i fremtidens arbeidsliv?

Seminaret finner sted i "Klubben" i 2. etg. på Georg Sverdrups hus (innenfor kaffebaren).

Tid og sted: 25. aug. 2017 12:30–17:00, Georg Sverdrups hus

Program

Velkommen: IMK 30 år (Arne H. Krumsvik, Instituttleder IMK)

Forskning
  • Keynote: Algoritmer i hverdaglivet og morgendagens medieforskning? (Taina Bucher, Københavns universitet) 
  • Ethical challenges and research strategies studying algorithms, 'black boxes' and media useage (Panelsamtale: Anders Fagerjord, Elisabeth Staksrud, Charles Ess. Moderator: Terje Rasmussen)
Undervisning og læringsmiljø

 

  • Hvordan heve kvaliteten på undervisning og læringsmiljø? (Eirik Welo, Prodekan for undervisning ved HF, UiO)
  •  Undervisning og læring fra fire posisjoner (Trine Syvertsen, Ingeborg Ekdahl, Anders Lysne, Eevi Beck. Moderator: Maria Utheim)
  • Dagens studenter – morgendagens medievitere (IMK-studentene: Nora Vinje, Ida K.G. Berg og Stian Ødegaard. Moderator: Kim Johansen Østby)
Arbeidsliv og alumnus
  • Morgendagens arbeidsliv (Panelsamtale: Hilde Bachmann, Kristian Tolonen, Hans Martin Cramer, Åse Elise Meidell-Edvardsen. Moderator: Arnt Maasø)
  • Lessons from abroad? Possibilities and challenges (Panelsamtale: Anders Løvlie, Cristina Archetti, Taina Bucher,. Moderator: Trine Syvertsen)
  • Studenter som vil ha en 'speed date' og karriereveiledning med rekrutteringseksperter og arbeidsgivere i panelet, kan ta med CV i pausen eller bare komme med spørsmål.
IMK-forskere: I dag om i morgen
  • Gunnar Liestøl: Media Innovations
  • Liv Hausken: Media Aesthetics
  • Øyvind Ihlen: POLKOM (Political communication)

Jubileumsfest på MESH

Arrangør

Arnt Maasø, Aina Nessøe

2016

Hillary Clinton: Flink pike eller troverdig politiker?

Hvordan blir Hillary Clinton framstilt i mediene? Hva er hennes strategi i kampen mot Donald Trump? Og hva betyr troverdighet i politikken? Åpent for alle.

Tid og sted: 25. okt. 2016 16:00–17:30, Litteraturhuset

Seminaret diskuterer betydningen av politikeres autentisitet, og mediestrategier i valgkamp.

  • "Hillary Clinton's Authenticity Struggles." Foredrag av Shawn Parry-Giles fra University of Maryland, forfatter av boken: "Hillary Clinton in the News". Professor Gunn Enli presenterer resultater fra studie av hvilke norske politikere som fremstår som mest troverdige i mediene.
  • Paneldebatt: Er norske politikere troverdige?
    • Elisabeth Skarsbø Moen, Zynk Communication and Leadership
    • Nina Kammerstein, journalist i NRK P2 og P13
    • Mari Teigen, forsker, Institutt for samfunnsforskning
    • Espen Teigen, politisk rådgiver for Sylvi Lysthaug
    • Sigurd Allern, professor i journalistikk, Universitetet i Oslo

Arrangør

Institutt for medievitenskap

Kontakt

Gunn Enli


Italiensk politisk film

IMK inviterer til todagers seminar med foredrag og film i samarbeid med Cinemateket og Det italienske kulturinstituttet. Åpent for alle.

Tid og sted: 15. apr. 2016–16. apr. 2016, Cinemateket

Fredag 15.april

Foredrag ved Simen Ekern: «Korrupsjon, konspirasjon og maktkamp – Et foredrag om den italienske etterkrigstidens aller mørkeste sider», etterfulgt av Il divo (1t 50min)

Lørdag 16. april

  • Foredrag ved Camilla Chams Henriksen: «Elio Petri og den politiske filmen», etterfulgt av Undersøkelse av en medborger hevet over enhver mistanke (1t 55min)
  • Foredrag ved Helge Rønning: «Engasjement og det dokumentariske dilemma», etterfulgt av Kampen om Algerie (2t 15min)
  • Foredrag ved Jon Rognlien: «Vi skulle forandre verden – men så var det verden som forandret oss. Om Ettore Scolas måte å lage politisk film», etterfulgt av Vi som elsket hverandre så høyt (2t 3min)

Arrangør

IMK, Cinemateket og Det italienske kulturinstitutt


Er sosiale medier den nye politiske maktfaktoren?

Hvordan endrer sosiale medier den politiske debatten? Velkommen til forskningsformidling, paneldebatt og boklansering!

Tid og sted: 9. feb. 2016 16:30–18:00, Litteraturhuset, Nedjma

Den nye boken Routledge Companion to Social Media and Politics, markeres med seminar på Litteraturhuset 9. februar. Foto: Routledge.

Hvordan skiller den norske twittersfæren seg fra USA, Australia og Sverige? Er sosiale medier den nye maktfaktoren?

Seminaret markerer utgivelsen av boken Routledge Companion to Social Media and Politics, fra det internasjonale forskningsprosjektet Social Media and Election Campaigns (SAC), Institutt for medier og kommunikasjon (IMK), Universitetet i Oslo. Prosjektet er finansiert av NFR.

Program

  • Velkommen, ved Instituttleder Tanja Storsul, Institutt for medier og kommunikasjon (UiO).
  • Sosiale medier – en ny politisk offentlighet? Gunn Enli, projektleder, SAC
  • Twitter – en dagsordensettende arena? Eli Skogerbø og Thomas Engebretsen
  • Valgkamp 2015 – hva skjedde på Twitter og Instagram? Anders Oluf Larsson
  • Sosiale medier i ulike politiske kulturer – Norge vs USA. Anja Naper.
  • Anonymous – politisk aktivisme online, Christian Christensen.  
  • Paneldebatt: Marie Simonsen (Dagbladet), Karin Andersen (SV), Eivind Trædal (politiker, MDG), Iacob Prebensen (NRK Analyse), Karin Andersen (SV). Debattleder: Gunn Enli, prosjektleder SAC   
  • Spørsmål fra salen 

Arrangør

IMK

Kontakt

Gunn Enli 

2015

RE:PRISE - Nye blikk på Joachim Triers filmer

I samarbeid med Cinemateket i Oslo, Motlys og SF Norge arrangerer Institutt for medier og kommunikasjon tredagersseminaret RE:PRISE - Nye blikk på Joachim Triers filmer på Filmens hus i Oslo.

Tid og sted: 28. aug. 2015 18:00–30. aug. 2015 21:45, Cinemateket, Filmens hus

Isabelle Huppert i Louder Than Bombs, en film som har førpremiere under dette seminaret. Foto: ©Jakob Ihre, Motlys AS

Studentene i emnene Alternativ film og Norsk film: historie og analyse skal delta.

28. august

  • Foredrag ved Anne Jerslev, København/UiO, og Ståle Finke, NTNU
  • Samtale med Joachim Trier og Eskil Vogt (Ordstyrer: Jon Inge Faldalen)
  • Reprise
  • Samtale med Joachim Trier og Reprise-skuespillerne, inkl. Anders Danielsen Lie, Espen Klouman Høiner, Victoria Winge, Pål Stokka og Odd-Magnus Williamson (Ordstyrer: Torgny Amdam)
  • Noble Dancer, Kunstnernes hus

29. august

  • Foredrag og kortfilmvisninger ved Jon Inge Faldalen, UiO
  • Samtale med Joachim Trier og Anders Danielsen Lie (Ordstyrer: Jon Inge Faldalen)
     

30. august

  • Foredrag ved Anne Gjelsvik, NTNU
  • Førpremiere: Louder than bombs
  • Samtale med Joachim Trier og Eskil Vogt. Ordstyrer: Jon Inge Faldalen

Arrangør

Jon Inge Faldalen

Litteraturens tilstand

Forskningsprosjektet "Kunst! Makt" ved Institutt for medier og kommunikasjon, UiO, inviterer til åpent seminar om makt- og produksjonsbetingelser for norsk litteratur.

Tid og sted: 12. mars 2015 18:00, Litteraturhuset, Wergelandsveien 29, Oslo

Arrangør

  • Institutt for medier of kommunikasjon, UiO
  • Forskningsprosjektet "Kunst! Makt!"

Pier Paolo Pasolini: Seminar og filmserie

Det italienske kulturinstituttet i Oslo i samarbeid med Cinemateket og Institutt for medier og kommunikasjon, UiO, inviterer til seminaret og filmserien viet til en av filmhistoriens mest spesielle skikkelser.

Tid og sted: 17. apr. 2015 18:00–18. apr. 2015 11:00, Cinemateket, Dronningensgt. 16, Oslo

Det italienske kulturinstituttet i Oslo i samarbeid med Cinemateket og Institutt for medier og kommunikasjon, UiO, inviterer til seminaret og filmserien viet til en av filmhistoriens mest spesielle skikkelser, Pier Paolo Pasolini. Dette helgeseminaret er en del av en større arrangementserie som markerer 40-årsdagen for Pasolini's bortgang.

Fredag, 17. april

  • Teorema (1968). Foredrag ved Roberto Chiesi, ansvarlig for Centro Studio - Archivio Pier Paolo Pasolini ved Cineteca di Bologna.

Lørdag, 18. april

  • Edipo Re (1967). Foredrag ved Jon Rognlien
  • Medea (1969). Foredrag ved Camilla Chams
  •  Decameron (1971). Foredrag ved professor Ove Solum

Filmserie

Accattone (1961) – torsdag 9. april kl. 20.30; tirsdag 14. april kl.20.30;

Pasolini – Un delitto Italiano (1995) av Marco Tullio Giordana – søndag 12. april kl.18.00; onsdag 15. april kl. 21.00

  • Teorema (1968) – fredag 17. april kl. 18.00
  • Edipo Re (1967)  - lørdag 18. april kl.11.00; søndag 26. april kl.16.00
  • Medea (1969) – lørdag 18. april kl.14.15; tirsdag 21.april kl. 18.00
  • Decamerone (1971) – lørdag 18. april kl. 17.30; onsdag 22. april kl. 18.00
  • Uccellacci e uccelini (1965/66) – søndag 19. april kl.17.00; tirsdag 28.april kl.18.00
  • Il vangelo secondo matteo (1964) – søndag 19.april kl.20.30; tirsdag 21.april kl.21.00
  • La ricotta (1963) + Porcile (1969) – onsdag 22.april kl.21.00; lørdag 25.april kl.16.00
  • Salò o le 120 giornate di sodoma (1975) – torsdag 23.april kl.21.00; onsdag 29.april kl.21.00
  • I racconti de Canterbury (1971) – fredag 24.april kl.21.00; tirsdag 28.april kl.20.30
  • Il fiore delle mille e una notte (1973/74) – søndag 26.april kl.20.30; torsdag 30.april kl.20.30

Arrangør

Det italienske kulturinstituttet i Oslo, Cinemateket og Institutt for medier og kommunikasjon


Frokostseminar og boklansering: Internet Research Ethics

Seminaret arrangeres av De nasjonale forskningsetiske komiteene, Institutt for medier og kommunikasjon (UiO) og Cappelen Damm.

Tid og sted: 26. mars 2015 08:15–09:45, Ole Johan Dahls hus, UiO. Rom: Smalltalk

Vi inviterer til frokostseminar med lansering av boka Internet Research Ethics som adresserer etiske utfordringer som oppstår ved forskning på Internett og ved bruk av Big Data i forskning.

  • Når bør fritt og informert samtykke fra forskningsdeltakere innhentes?
  • Hvordan kan forskere sikre forskningsdeltakernes personvern i et landskap der det tradisjonelle skillet mellom privat/offentlig er utflytende og re-identifikasjon er en stadig tilbakevendende trussel?
  • Hva er de sentrale etiske og juridiske aspektene av Internettforskning for individer, grupper og samfunnet?
  • Seminaret arrangeres av De nasjonale forskningsetiske komiteene, Institutt for medier og kommunikasjon (UiO) og Cappelen Damm.

Program

Velkommen ved Tanja Storsul, instituttleder ved Institutt for medier og kommunikasjon, Universitetet i Oslo

Innlegg ved

  • Hallvard Fossheim, Universitetet i Bergen (redaktør Internet Research Ethics)
  • Marika Lüders, SINTEF
  • Katrine Segadal, Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD)
  • Kommentar ved Bente Kalsnes, Institutt for medier og kommunikasjon, UiO
  • Spørsmål og kommentarer fra salen.

Arrangør

De nasjonale forskningsetiske komiteene

Bidragsytere fra IMK:

  • Professor og instituttleder Tanja Storsul
  • Stipendiat Bente Kalsnes

Kunst! Makt! - seminar om den visuelle kunsten

Kurator Kari J. Brandtzæg og forskningsprosjektet Kunst! Makt! har gleden av å invitere til seminar om den visuelle kunstens makt, tematisert og aktualisert av verkene og kunstnerskapene i utstillingen Krigens skygge.

Tid og sted: 12. feb. 2015 12:00–18:00, Kunstnernes Hus

Den pågående utstillingen på Kunstnernes Hus reiser fundamentale spørsmål om forholdet mellom kunst og samfunn, om kunstneriske strategier i møtet med krigens destruktive krefter, og om kunstens muligheter og begrensninger mer allment. Den gir dermed et godt utgangspunkt for å diskutere kunstens makt og roller både historisk og i vår egen tid.

Seminaret holdes i auditoriet i Kunstnernes Hus.

Innledende foredrag av kurator Kari J. Brandtzæg med utgangspunkt i utstillingen. Påfølgende innlegg av Helge Jordheim, Espen Hammer, Trude S. Iversen og Tore Slaatta. Paneldebatt midtveis med kunstnerne Thomas Kvam, Morten Krohg og Lene Berg, moderert av Nora C. Nerdrum.

Utstillingen Krigens skygge har som formål å synliggjøre og problematisere den kunsthistoriske utviklingen av en sosialt engasjert kunst i Norge i det 20. århundre, fram til i dag. Hvilken rolle spiller krig og krigserfaring for politisk motivert kunst? Hvilke forbindelser kan trekkes mellom samfunnsmessige erfaringer og medieestetiske uttrykksformer? Og hvordan tenker ulike kunstnere, til ulike tider, at kunsten kan eller skal spille bestemte roller i samfunnet? Verkutvalget er konsentrert i tre perioder; mellomkrigstiden (1920–40), den sene etterkrigstiden (1960–70) og vår egen tid (2000–2014). Gjennom en tematisk montering inviteres det til refleksjon over sosialt engasjert kunst, både i dialog og brudd med tradisjonell kunsthistorisk periodisering.

2014

Workshop: Nordic Noir

Nordic Noir har, spesielt i den engelskspråklige verden, blitt lansert som en term som refererer til sentrale trekk ved nyere populærkulturelle uttrykk (kriminallitteratur, fjernsynsserier og filmer) fra de nordiske landene. Åpent for alle.

Tid og sted: 9. des. 2014 10:00–17:00, Institutt for medier og kommunikasjon, rom 418

Den enestående internasjonale oppmerksomheten som er blitt gitt forfattere som Stieg Larsson og Jo Nesbø, fjernsynsserier som “Forbrydelsen”, “Broen”, ”Borgen” og “Mammon”, samt filmatiseringene av Stig Larssons bokserie, har resultert i en eksport av nordisk populærkultur som historisk sett er enestående.

I England finner vi “Nordic Noir Book Club, og fenomenet har blitt gjort til gjenstand for avisartikler, dokumentarprogrammer, studier, festivaler og bokutgivelser, først og fremst på engelsk.

Denne workshopen har som mål å kaste lys over ulike aspekter ved fenomenet Nordic Noir gjennom presentasjoner av papers, artikkelutkast, skisser, ideer og problemstillinger. Gjennom fruktbare diskusjoner vil vi forsøke å nå en dypere forståelse av Nordic Noir som et enestående populærkulturelt fenomen, som genre og som ”brand”.

Program

Språk: Skandinavisk / Engelsk

  • Ove Solum: ”Nordic Noir ?”
  • Gry Rustad: ”Nordic Noir and Scandinavian ’quality’ TV”
  • Audun Engelstad: ”Noir og skandinavisk gangsterfilm”
  • Olof Hedling: ”Om Nordic Noirs popularitet”
  • Tore Slaatta: ”Innspill om institusjonelle perspektiver”
  • Gunhild Agger: ”Location, Identity and Emotion”
  • Anne Marit Waade: ”Nordic Noir Production Values. The Killing and The Bridge”.
  • Ellen Rees: ”Ingvar Abjørnsens hytte-noir”.
  • Jakob Lothe: ”Etikk og Nordic Noir med et blikk på Broen og Forbrytelsen”.
  • Plenum: Oppsummering og veien videre.

Arrangør

Institutt for medier og kommunikasjon, UiO


Jubileumsutstillingen på Frogner i 1914

På 100 årsdagen for åpningen av jubileumsutstillingen i 1914, samles forskere fra inn- og utland for å diskutere utstillingen som mediebegivenhet og nasjonsbygger. Seminaret er åpent for alle.

Tid og sted: 15. mai 2014 10:30–17:00, Nasjonalbiblioteket

Slik 2014 er året for markering av Grunnlovens 200-årsjubileum, var 1914 året for en storstilt feiring av 100-årsjubileet. Da tok feiringen form av en stor utstilling, etter modell av den internasjonale utstillingstradisjonen, der publikum skulle få presentert det beste og mest moderne fra alle samfunnets virkeområder.

Jubileumsutstillingen var en stor mediebegivenhet og hadde anslagsvis 1,5 millioner besøkende. Den var en viktig arena for formulering av norsk nasjonal identitet, bare ni år etter at landet var blitt selvstendig.

Under seminar lanseres også en bokutgivelse om Jubileumsutstillingen av professor Espen Ytreberg.

Seminaret er et samarbeid mellom Nasjonalbiblioteket og Institutt for medier og kommunikasjon, Universitetet i Oslo.

Program

  • Velkommen ved Nasjonalbiblioteket og Institutt for medier og kommunikasjon, Universitetet i Oslo
  • Espen Ytreberg, UiO: Omvisning i utstillingsbyen
  • Harald Østgaard Lund, Nasjonalbiblioteket: Presentasjon av Nasjonalbibliotekets materiale om utstillingen
  • Anders Ekström, Uppsala Universitet: Mediene og utstillingstradisjonen
  • Forfatter Hilde Østby leser fra et kommende romanprosjekt der Jubileumsutstillingen inngår
  • Siv Frøydis Berg, Nasjonalbiblioteket: Teknologiske framtidsvisjoner på 1914-utstillingen
  • Paneldebatt om Kongolandsbyen. Deltakere: Håkon Gundersen (Morgenbladet), Rune Berglund Steen (Antirasistisk Senter), Michelle Tisdel (Nasjonalbiblioteket) og Espen Ytreberg (UiO) 
  • Filmvisning: Dokumentarfilm fra Jubileumsutstillingen på Frogner i 1914

Innledning ved professor Ove Solum, UiO. Stumfilmmusikk ved Kjetil Schjander-Larsen.

Arrangør

Nasjonalbiblioteket og Institutt for medier og kommunikasjon


Roma i filmen - filmen i Roma

Velkommen til en filmserie og en seminarhelg viet Roma. Vi byr på noen av de virkelig store, klassiske italienske filmene, samt et pent knippe helt nye filmer med handlingen lagt til Roma.

Tid og sted: 4. apr. 2014–5. apr. 2014, Cinemateket

Seminaret har fokus på noen av de største Romaklassikerne - Mamma Roma, Fellinis Roma og Roma - åpen by.

Etter seminarhelgen og utover i april følger et lite knippe av de siste års beste filmer med utgangspunkt i Roma. Serien åpner med Gianfranco Rosis Gulløvevinner fra fjorårets Venezia-festival - Sacro GRA.

Til å innlede foran denne 80 kilometer lange reisen langs Romas ringvei kommer kunstnerisk leder for Den internasjonale filmfestivalen i Roma, Marco Müller!

Fredag 4. april

  • Foredrag ved Marco Müller, kunstnerisk leder for Den internasjonale filmfestivalen i Roma
  • Visning av Sacro GRA av Gianfranco Rosi. Forfilm Tanti futuri possible

Lørdag 5. april

  • Foredrag ved professor Ove Solum, Institutt for medier og kommunikasjon, Universitetet i Oslo: “Roma, åpen by og den italienske neorealismen”
  • Visning av Rom - åpen by av Roberto Rossellini
  • Foredrag ved Camilla A. Henrichsen: “Mamma Roma: en personifisering av byens motsetninger”
  • Visning av Mamma Roma av Pier-Paolo Pasolini
  • Foredrag ved Jon Rognlien: “Roma som indre, psykologisk realitet og felles menneskelig arketyp. Fellinis Roma, en reise i dybden”
  • Visning av Roma av Federico Fellini

Nettdebatten etter 22. juli

Ledende forskere og debattredaktører samles for å diskutere håndtering av nettdebatten i norske medier: Hvilke endringer har skjedd siden 22.juli? Hvordan ser framtiden til nettdebatten ut? Seminaret er åpent for alle, men krever påmelding.

Tid og sted: 10. jan. 2014 12:00–16:00, Litteraturhuset, Wergelandsveien 29, 0167 Oslo

Seminaret vil sette fokus på følgende temaer:

  • Endringer i den redaksjonelle håndteringen av nettdebatten
  • Nettdebattantenes syn på nettdebatten
  • Bør nettdebattantene inn i den bredere offentligheten?
  • Hvordan kan avisene jobbe for å gjøre nettdebatten bedre?

På seminaret vil det bli presentert funn fra internasjonale og norske forskningsprosjekter, og debattredaktører fra de største norske nettmediene vil ta del i en paneldiskusjon om nettdebattens fremtid.

Seminaret arrangeres av Universitetet i Oslo og Høgskolen i Gjøvik, med støtte fra Fritt Ord.

Program

  • Keynote-foredrag: International trends in online discusssion forums and participatory journalism. Jane Singer, Universitetet i Iowa. Singer er forfatter av boken Participatory Journalism: Guarding Open Gates at Online Newspapers. Hun er en internasjonal ekspert på områder som deltakelsesjournalistikk og endringer i medienes portvaktmakt.
  • Presentasjon av forskningsfunn: Redaksjonelle endringer og nettdebattantenes holdninger. Karoline Andrea Ihlebæk, forsker ved Universitetet i Oslo, Anders Sundnes Løvlie, 1. Amanuensis ved Høgskolen i Gjøvik og Henry Mainsah, forsker ved Arkitekt- og designhøyskolen. Presentasjonen er basert på funn fra forskningsprosjektet Nettdebatten etter 22.juli.
  • Anonymitet og kvalitet i nettdebatten. Professor Dag Elgesem ved Universitetet i Bergen. Presentasjonene er basert på funn fra forskningsprosjektet Ytringer på nett.
  • Ekkokammereffekten og politisk tilhørighet. Kari Steen-Johnsen, forsker ved Institutt for samfunnsforskning. Presentasjon er basert på funn fra boken Liker. Liker ikke. Sosiale medier, samfunnsengasjement og offentlighet som kom ut i 2013.
  • Anti-jihadistene: fra nettet inn i den bredere offentligheten. Post.doc Tine U. Figenschou og post.doc Audun Beyer ved Universitetet i Oslo. Presentasjonen er basert på funn fra forskningsprosjektet Mediation of Migration.
  • Paneldebatt med debattredaktører: hvor går nettdebatten?
    • Halvor Tretvoll, Debattredaktør, NRK Ytring
    • Erik Tornes, Debattredaktør, Aftenposten
    • Øyvind Solstad, ansvarlig for sosiale medier, VG
    • Geir Ramnefjell, Kulturredaktør, Dagbladet

Ordstyrer: Karoline Andrea Ihlebæk.

Leder av paneldebatten: Anders Sundnes Løvlie


2013

Amundsen, polarfilmen og medier

Seminaret tar for seg Roald Amundsens ekspedisjoner og hans relasjon med mediene. Filmen "Med Maud over polhavet" (Odd Dahl, 1926) er nylig restaurert og vises på arrangementet.

Tid og sted: 29. nov. 2013 11:30–16:30, Nasjonalbiblioteket

"A fresh breeze in the west Wind belt" by Roald Amundsen, Archival Photography by Steve Nicklas, NOS, NGS (photolib.noaa.gov), via Wikimedia Commons

Arrangementet er gratis og åpent for alle interesserte. Velkommen!

Program

  • Velkommen ved Nasjonalbiblioteket og Institutt for medier og kommunikasjon
  • Espen Ytreberg: ”Polarfilmen og medieensembler”
  • Jan Anders Diesen: ”The greatest show in the artic – om journalisten som skulle skape sine egne polarnyheter”
  • Pause med visning av originalmateriale fra ekspedisjonen
  •  Anne Hege Simonsen og Jørgen Alnæs: ”Scott som statist i mediefortellingen om Amundsen”
  • Jan Ove Ekeberg: ”Polarkokk og amatørpsykolog. Historien om hvorfor det meste gikk galt da Adolf H. Lindstrøm måtte mønstre av Maud”
  • Visning av "Med Maud over Polhavet". Introduksjon av Jan Anders Diesen: ”Amundsens bonusmateriale fra erobringen av Nordpolen”

Arrangør

Nasjonalbiblioteket og Institutt for medier og kommunikasjon, UiO


Ytringsfrihetskommisjonen 14 år etter: Hva har skjedd?

Siste omfattende gjennomgang av ytringsfrihetens status i Norge kom med ytringsfrihetskommisjonens offentlige utredning i 1999 (NOU 1999:27). Siden den gang har en rekke hendelser og samfunnsendringer påvirket ytringsfrihetens vilkår, slik som terrorangrepet i USA 9/11, Muhammed-karikaturene og 22. juli-terroren i Norge.

Tid og sted: 20. nov. 2013 14:00–17:00, Fritt Ords lokaler, Uranienborgveien 2, 0258 Oslo, Norge

Prosjektet arrangere et åpent møte om Ytringsfrihetskommisjonens utredning (1999:27). På møtet diskuterer tidligere medlemmer av kommisjonen de samfunnsmessige endringer som har skjedd siden utredningen ble levert, sammen med forskere fra det nye prosjektet om status for ytringsfriheten i Norge. Spørsmål som tas opp til diskusjon er blant annet:

Hvilke samfunnsendringer er kommet til eller blitt tydeligere som ble lite drøftet i kommisjonens arbeid og utredning?
Hvilke nye utfordringer står samfunnet overfor med hensyn til ytringsfriheten?
Hva bør særlig samfunnsforskningen studere nærmere?

Program

  • Innledning ved Terje Rasmussen, professor, Institutt for medier og kommunikasjon, UiO.
  • Innledere kommer med sine oppfatninger om ytringsfrihetens utvikling, status i dag og hvilke problemer og dilemmaer som ligger foran oss:
  • Bernard Enjolras, forskningsleder ved ISF og leder for forskningsprosjektet "Status for ytringsfriheten i Norge - Fritt Ords monitorprosjekt".

Tidligere medlemmer av ytringsfrihetskommisjonen

  • Francis Sejersted, professor, ISF.
  • Eivind Smith, professor, UiO.
  • Nazneen Khan-Østrem, forlagsredaktør Aschehoug.
  • Gunnar Skirbekk, professor, UiB.
  • Helge Rønning, professor, Institutt for medier og kommunikasjon, UiO.

Ordstyrer er Terje Rasmussen.

Seminaret holdes i Fritt Ords lokaler og har gratis adgang, men påmelding kreves. Det vil være lett servering.


Filmseminar om Luchino Visconti

I samarbeid med Det italienske kulturinstituttet, Cinemateket og Institutt for medier og kommunikasjon arrangeres et seminar viet den kjente italienske regissøren Luchino Visconti. Seminaret er en kombinasjon av foredrag og visninger av sentrale filmer.

Tid og sted: 12. apr. 2013 18:00–13. apr. 2013 19:00, Cinemateket

Seminaret blir todelt, og åpner fredag 12. april kl. 18.00, med foredrag, film og mottakelse, og fortsetter lørdag 13. april fra kl. 12.00.

Fredag 12. april

  • Caterina D’Amico: An introduction to Luchino Visconti.
  • Visning: Bellissima (1952).

Lørdag 13. April

  • Jon Rognlien: Visconti og den aristokratiske dekadente venstresiden.
  • Visning: Uskyld (1976)
  • Helge Rønning: Visconti og litteraturen
  • Visning: Leoparden (1963)

Arrangør

Cinemateket, Det Italienske Kulturinstituttet og Institutt for medier og kommunikasjon

2012

Perspektiver på forskning på kunst- og kulturproduksjon

Forskningsprosjektet Kunst! Makt! etablerer nå en seminarserie med månedlige fagmøter på Institutt for medier og kommunikasjon.

Tid og sted: 16. okt. 2012 10:30–12:00, Forskningsparken II, IMK, rom 208

På dette første, åpne fagseminaret i Kunst! Makt! -prosjektet vil Per Mangset og Tore Slaatta innlede om perspektiver på forskning på kunst- og kulturproduksjon, og om Kunst! Makt!-prosjektet spesielt.

Professor ved HiOA, og leder for kulturdepartementets eksterne FOU-utvalg, Jan Grund, sammen med dekan Trine Syvertsen ved Humanistisk Fakultet, UiO og professor Helge Rønning, IMK/UiO, vil kommentere Mangset og Slaatta sine innlegg.

Grund har i den nylig leverte utredning til kulturdepartementet tatt til ordet for en sterk satsning på kunnskapsproduksjon og forskning innenfor kulturfeltet, og spesielt nevnt Kunst! Makt! prosjektet som et potensielt miljø for den type forskning som etterspørres og ønskes. 

Det inviteres derfor til en diskusjon om forskningsstatus, våre forskningsplaner og mulige, fremtidige strategier for å utvikle feltet videre ved UiO.

Arrangør

Institutt for medier og kommunikasjon v/Tore Slaatta


Seksualitet i svensk film

Gjesteforeleser Laura Horak holder foredrag om "Discourses of sexuality in Swedish cinema".

Tid og sted: 2. mai 2012 12:15, IMK, rom 207

Laura Hovak (Foto: Academia.edu)

Forelesningen er åpen for alle.

Post.doktor Laura Horak har studert skandinavisk film ved Berkley, og er for tiden gjesteforsker ved Stockholms universitet.

Forelesningen vil se på svensk film etter 1960.

Arrangør IMK v/Ove Solum

Relaterte kurs

  • MEVIT4525 Contemporary Tendencies in Scandinavian Visual Fiction
  • MEVIT2532 Filmhistorie
Publisert 4. feb. 2022 16:47 - Sist endret 25. jan. 2023 10:54