Kierkegaard, Ibsen og Det moderne

For første gang siden 1920-tallet: om forholdet mellom de to forfatterne som har blitt stående som Skandinavias viktigste på 1800-tallet.

På hver sin måte har Ibsen og Kierkegaard øvd stor innflytelse på det tjuende århundres litterære og estetiske tenkning: Ibsen som det borgerlige dramaets fornyer og kritiker; Kierkegaard som en ytterst genrebevisst og moderne filosof med en klar bevissthet om teatret, så vel som det sceniske ved egen litterære praksis.

Ved å sammenligne de to forfatterskapene, kaster bokens forfattere nytt lys over en rekke områder: det moderne gjennombruddet i Skandinavia; forholdet mellom filosofi, teologi og skjønnlitteratur i en postromantisk kultur; Ibsens og Kierkegaards parallelle etterliv i det tjuende århundrets litteratur og filosofi; de to forfatternes relevans i dag osv.

Boken vil slik dekke flere fagområder: filosofi, idéhistorie, litteraturvitenskap, nordisk, teatervitenskap, teologi.

Boken er blitt til etter et samarbeid mellom Henrik Ibsens skrifter og Kierkegaard-selskapet i Norge samt Kierkegaard-utgiverne i Danmark. Innholdet i boken er resultatet av to seminarer, ett i København og ett i Oslo.
 

Av Vigdis Ystad, Christian Janss
Publisert 8. juli 2010 09:30 - Sist endret 17. nov. 2014 14:09