Silverstein om språkforskeren Einar Haugen

Michael Silverstein, professor i antropologi, lingvistikk og psykologi, ser de oppfinnsomme bidragene som Einar Haugen i sin tid ga språkforskningen – med blikket til vår tids sosiolingvist.

Einar Haugen var en stor språkforsker. Årets forelesning ser på hans bidrag med et oppdatert blikk.

Tospråklige har det mer gøy! Sa Einar Haugen når noen lurte på hvorfor han vedlikeholdt sine to språk, norsk og engelsk, og aldri gikk lei av å forske på tospråklighetens mysterier.

Det er umulig å svare nøyaktig på spørsmålet om hvor mange språk og dialekter det er i verden, sa den samme språkforskeren, som brukte hele sin karriere på å forstå mer av hvilke dynamiske krefter som skaper og former språk.

Den alltid nysgjerrige norskamerikanske språkforskeren Einar Haugen (1906-1994) var original og nyskapende, en banebryter innen språksosiologi.

Han var tidlig ute med å sette språkforskning inn i en større sosial sammenheng, og hans arbeider la grunnlag for senere forskning innen minoritetsspråk og tospråklighet.

For Multiling er Einar Haugen Lecture en hyllest til en fremragende språkforsker.

Professor Michael Silverstein foreleser om Einar Haugen. (Foto: Chicago.edu)

Friskt blikk på arven etter Haugen

Under årets forelesning torsdag  24. september vil en internasjonal kapasitet innen feltet snakke om hvordan forskningen til Einar Haugen har påvirket språkforskningen, og hvordan bidragene kan tolkes på nytt.

Professor Michael Silverstein betrakter Einar Haugen som en europeisk lingvist, selv om Haugen var født og oppvokst i USA. Haugen utarbeidet en kritikk mot sentrale teser i strukturalismen, som var en dominerende retning i europeisk og særlig i amerikansk språkvitenskap i første halvdel av 1900-tallet. Antagelsene til Haugen gjør seg fortsatt gjeldende i lingvistiske doktriner.

Haugen var også opptatt av norsk språkpolitikk og konflikter knyttet til planlegging og styring av språk.

Michael Silverstein tolker flere aspekter av Einar Haugens arbeider i lys av nyvinninger innen språkvitenskap. Se flere detaljer i hans abstract om forelesningen.

Forelesningen holdes på engelsk og er åpen for alle.


Einar Haugen Lecture, torsdag 24.09.15

Einar Haugen: In two hemispheres, about two languages, of two minds

Hvem var han?

Bildet kan inneholde: briller, hake, herre, panne.
Foto: vub.ac.be

Den amerikanske språkforskeren Einar Haugen (1906 - 1994) ble født i USA av norske foreldre fra Oppdal og vokste opp som tospråklig, noe han sa var et privilegium for en språkforsker.

Han var en fremragende kjenner av norsk og nordisk språk og kultur og av allmenn språkvitenskap. Han banet vei for forskning på minoritetsspråk og tospråklighet.

Einar Haugen Lecture hyller språkforskeren for hans innsats og betydning.

 

Publisert 15. sep. 2015 15:36 - Sist endret 2. juni 2022 13:14