Mala Loth mottar Kongens gullmedalje for avhandling om europeisk rettshistorie

– Jeg er veldig glad for å motta en gullmedalje uten å ha gått på ski, sier historiker Mala Loth. Nå håper hun flere vil forstå hvor komplekst EU-systemet faktisk er.

Mala Loth - kvinne som smiler og ser inn i kamera, grønn bakgrunn.
Foto: UiO.

Hvert år er det stor spenning knyttet til utdelingen av Hans Majestet Kongens gullmedalje. Utmerkelsen går til en fremragende, yngre forsker som har levert et vitenskapelig arbeid ved Universitetet i Oslo og blitt anerkjent for et virksomt bidrag til sitt fagfelts forskningslitteratur. 

I 2022 gis medaljen til historiker Mala Loth, som mottar utmerkelsen på UiOs årsfest fredag 2. september. 

– Først og fremst er jeg veldig glad for dette! Jeg har aldri fått en pris og særlig ikke en gullmedalje – og det uten å løpe eller gå på ski. Jeg er takknemlig for at kollegaene nominerte meg og setter veldig stor pris på det, sier Loth.

EU-domstolen forklart

Loth mottar medaljen for avhandlingen «Last Stop Luxembourg. Lawyer’s Dynamism and the European Court of Justice’s Contribution to Social Equity, c. 1970-1990». 

Her følger hun flere advokater og deres klienters rettsaker i EU-domstolen, og hun undersøker deres rolle i å utvikle europeisk juss på arbeids- og sosialfeltet.  

I intervjuet Flyvertinnen og advokaten som tok likelønnskampen til EU forteller hun om to av disse: Éliane Vogel-Polsky og Gabrielle Defrenne. 

– Det viktigste bidraget til akademia er nok at avhandlingen viser hvilken rolle sosiale aktører som advokater, og noen ganger deres klienter, har spilt i utviklingen av EF/EU, sier historikeren.

Ingen enkle svar om EU

Mala Loth håper at forskningen kan bidra til samfunnets forståelse av kompleksiteten i EUs integrasjonsprosess.

– Avhandlingen viser jo at historien er komplisert, at EU er komplekst og at det ikke finnes enkle spørsmål til disse størrelsene. Og jeg foreslår at det faktisk ikke er et problem hvis noe er omfattende eller vanskelig å forstå, for sånn er jo livet. Man trenger tid for å forstå komplekse sammenhenger og for å utforme kunnskap og vitenskap.

Ved å fokusere på aktører, har Loth fått frem ny kunnskap om EU – og dermed medlemsstatene.

– EUs historie er en del av og tilknyttet de europeiske nasjonalstatenes historie etter andre verdenskrig – det kan ikke adskilles.

Når Loth har fått gullmedaljen rundt halsen, ser hun fram til å gå løs på mer historieforskning.

– Snart begynner jeg som forsker i ERC-prosjektet «Creative IPR». Da får jeg sjansen til å forske videre på rettshistorie, men også på noe nytt, nemlig historien om World Intellectual Property Organisation og kunnskapsproduksjon.


Les mer om Loths avhandling: Flyvertinnen og advokaten som tok likelønnskampen til EU

 

Av Mari Lilleslåtten
Publisert 2. sep. 2022 10:49 - Sist endret 30. aug. 2023 12:00