Forskning på fremtiden får «Proof of Concept»-midler fra EU

Bodhisattva Chattopadhyay og forskningsprosjektet «CoFutures» vil sette folk i stand til å se for seg hvordan sosiale problemer kan håndteres på ulike vis i fremtiden.

Mann med lue, jakke, briller og Star Trek-pin smiler

Bodhisattva Chattopadhyay og forskningsprosjektet «CoFutures Literacy» tildeles «Proof of Concept»- midler fra Det europeiske forskningsrådet. Foto: Julie Lucie Liljeroth/UiO.

«Proof of Concept» (PoC) tildeles prosjekter med potensiale for kommersialisering og samfunnsinnovasjon.  

Det er første gang UiO mottar PoC-tildeling fra Det europeiske forskningsrådet og første gang et humaniora-prosjekt får denne tildelingen i Norge.

– Dette er aldeles storartet. Innovasjon har ikke akkurat vært vårt fakultets paradegren, så veldig gøy med suksess her. Men aller viktigst er selvsagt at bevilgningen muliggjør at man faktisk kan bruke spennende humanistisk forskning til å hjelpe folk å se nåtid og fremtid på nye måter, sier Mathilde Skoie, prodekan for forskning ved Det humanistiske fakultet.    

Utforsker fremtiden gjennom futurisme

Midlene tildeles prosjektet «CoFutures Literacy» som bygger videre på hovedprosjektet «CoFutures: Veier til mulige nåtider». Prosjektet utforsker fortellinger om framtiden fra hele verden og hvordan endringer i demografi, klima og teknologi presenteres i disse historiene.   

Bodhisattva Chattopadhyay er prosjektleder i «CoFutures» og forteller at målet er å bruke forestillinger om framtiden til å påvirke måten vi lever på og hvordan vi handler i nåtiden.  

– Mange ideer om fremtiden er ganske preget av tiden vi lever i. Man ser for seg fremtiden på en lineær måte fra punkt A til punkt B. Vi vil sette folk i stand til å forestille seg fremtiden på en måte der man aktivt og konsekvent kan gripe inn for å lage den fremtiden vi ønsker, forteller Chattopadhyay.  

Verktøy for fremtidige sosiale problemer  

Med «Proof of Concept»- tildelingen kan teamet i «CoFutures» utvikle et verktøy som gir folk innsikt i hvordan man på forskjellige måter kan håndtere for eksempel en pandemi, eller en klimakrise.   

Dataene har forskerne i «CoFutures» samlet gjennom studier av fiksjon i ulike medier verden over for å undersøke hvordan mennesker håndterer problemer som klimaendringer.    

– La oss si at man har ti forskjellige skjønnlitterære verk om pandemien som viser hvordan du kan håndtere en pandemi. Da kan du bruke disse til å forstå hvordan folk kan oppføre seg under en nedstenging. Selv før man står overfor en ekte pandemi, kan fiksjon brukes til å modellere hendelser og samfunnsadferd, forklarer Chattopadhyay.  

– Å få denne tildelingen er et konkret bevis på at forskningen vår ikke bare er relevant for folk innenfor våre egne fagfelt, men at den snakker til bransjeeksperter og mennesker utenfor humaniora, legger han til.  

 

Av Julie Lucie Liljeroth
Publisert 24. jan. 2023 12:46 - Sist endret 24. jan. 2023 12:48