Prestisjepris til UiO-professor Helge Jordheim

Professor i kulturhistorie mottar «Gad Rausings pris for fremstående humanistisk forskergjerning 2023».

En middelaldrende mann med skjegg smiler. Ser rett frem. Fotografi.

Helge Jordheim er tildelt «Gad Rausings pris» for 2023. Foto: Camilla Kottum Elmar

Jordheim tildeles prisen for sin innovative og innflytelsesrike forskning på det kulturhistoriske feltet, melder prisutdeleren, Kungliga Vitterhetsakademien i en pressemelding (mynewsdesk.com)

– Det er innmari gøy å få en slik pris. Det er jo det man ønsker seg som akademiker – at noen anerkjenner arbeidet man gjør og synes det man driver med er viktig. Å få en slik utmerkelse betyr mye for motivasjonen til å jobbe videre, sier Jordheim. 

Jordheim befinner seg for tiden i USA hvor han er på et forskningsopphold i Baltimore. Der skriver han blant annet på en bok som oppsummerer forskninga han har gjort på tid. Det er blant annet på bakgrunn av denne forskninga han nå har mottatt «Gad Rausings pris». 

– Jeg har forska på hvordan vi forstår tid på andre måter enn før, og hvordan det kan hjelpe oss å navigere i de endringene som foregår i verden i dag. Jeg er opptatt av hvordan vi kan forstå mer av vår egen samtid ved å se på hvor begrepene og ideene våre kommer fra, forteller Jordheim. 

Prestisjetung pris  

«Gad Rausings pris» er den største av Kungliga Vitterhetsakademiens (vitterhetsakademien.se) utdelinger. Prisen deles ut årlig til en nordisk forsker som har utmerket seg innen det humanistiske eller samfunnsvitenskapelige feltet. 

– Slik jeg opplever det, får jeg prisen for en nysgjerrighetsdrevet utforskning av fortida – at det også kan være relevant for å forstå samtida. Jeg er veldig glad for at den type forskning blir verdsatt på denne måten, sier Jordheim. 

Prisen deles ut ved Kungliga Vitterhetsakademien den 20. mars. Prissummen er på 1,5 millioner svenske kroner. 

– Kollektiv anerkjennelse

Jordheim har vært en del av flere store forskningsprosjekter tilknyttet Det humanistiske fakultet (HF) ved Universitetet i Oslo. Han mener at mulighetene han har fått ved HF har vært en viktig faktor for at han i dag står som prisvinner.

– Jeg ble tidlig vist masse tillit og har vært så heldig å få lede flere store prosjekter. Jeg har fått tid og plass til å jobbe med det jeg synes er aller mest interessant. Det har vært helt avgjørende for min forskerkarriere. 

– Denne prisen er en kollektiv anerkjennelse av HFs evne til å gi forskere mulighet og rom til å fordype seg i det de virkelig brenner for, sier Jordheim. 

– En glimrende ambassadør

Prodekan for forskning ved HF, Mathilde Skoie er begeistret over tildelingen og er full av lovord om prisvinneren. 

– Det er veldig flott at Helge har fått denne prisen. Han er en svært verdig vinner og med sin brede humanistiske bakgrunn, er han en glimrende ambassadør for HF, sier hun. 

Skoie peker på at Jordheim står godt plantet i historien og filologien. Han er opptatt av de helt store spørsmålene, og har et blikk for både nåtid og fremtid.

– På vegne av hele fakultetet, vil jeg på det hjerteligste gratulere med denne anerkjennelsen, sier Skoie.  

Av Arne Vatn
Publisert 23. feb. 2023 16:41 - Sist endret 24. feb. 2023 09:50