Fakultetet styrker kompetansen på kunstig intelligens

Ahmet Yıldırım er nyansatt rådgiver på kunstig intelligens ved fakultetet. Er du nysgjerrig på å bruke KI i forskningen, oppfordres du til å ta kontakt.

Et halvt hode med streker som ligner på en elektrisk krets kommer ut av hodet. Illustrasjon.

Illustrasjon: Helene Mosaker via Canva.com. 

Kombinasjonen av kunstig intelligens og humaniora gir mange spennende muligheter. Mange ved HF reflekterer rundt hva kunstig intelligens betyr for oss som mennesker, men de færreste er klar over hvilke muligheter KI-verktøy faktisk åpner for i humanistiske forskningsprosjekter. 

– Det er ikke mange som har denne kompetansen foreløpig, men vi er så heldige at vi nå har fått en KI-ekspert på HF, sier leder av Humit – Senter for digital utvikling på HF, Dag Haug

Bakgrunnen for nyansettelsen er et ønske om å kunne bistå forskerne ved HF med å bruke kunstig intelligens i forskningsprosjekter. 

Et viktig digitalt løft for humaniora

Mann med kort. mørkt hår smiler til kamera. Foto.
Ahmet Yıldırım er HFs nye KI-ekspert. Foto: UiO.

Haug er overbevist om at den nye KI-eksperten ved Humit, Ahmet Yıldırım, blir en verdifull ressurs for Det humanistiske fakultet og en viktig bidragsyter i humanistisk forskning i årene som kommer. 

– Ahmet har en veldig bred bakgrunn innen KI og har blant annet jobbet med språkprosessering tidligere. Han har en doktorgrad i informatikk og har i tillegg jobbet tett på humaniora-fagene i mange år.

Yıldırım er allerede kommet godt i gang med arbeidet. Fremover skal han blant annet benytte bildegjenkjenningsteknologi for å analysere 20 000 sider gamle, håndskrevne arkivdokumenter. Teknologien gjør det mulig å søke mer effektivt etter den informasjonen som er relevant for prosjektet. 

– Dette er noe man bare kunne drømme om før, sier Haug.

En sparringspartner for forskerne

Ahmet Yıldırım har i lang tid vært opptatt av betydningen av kunstig intelligens i forskning, og gleder seg til å kunne bidra med sin kompetanse inn i ulike prosjekter. 

– Jeg håper vi bedre kan forstå oss selv, miljøet og verden ved å bruke de nye KI-teknologiene, sier han. 

Både Haug og Yıldırım tror det kan være mange potensielle prosjekter ved HF som kan dra nytte av kunstig intelligens og Yıldırıms kompetanse på området. Målet er at Humit skal bli en sparringspartner for forskerne ved HF, og de understreker at man ikke behøver å ha en helt klar idé før man tar kontakt med dem.  

– Jeg oppfordrer alle forskere ved HF til å tenke på hvilken informasjon som kan avsløres ved å bruke KI og kontakte oss for hjelp, legger Yıldırım til.

Ta kontakt med Humit for å diskutere hvordan KI kan implementeres i forskningsprosjekter.
 

Publisert 30. mai 2024 11:32 - Sist endret 30. mai 2024 11:32