Samene som urfolk i Norge – et historisk blikk

I 1958 sa regjeringen at det ikke fantes noen urbefolkning i Norge. 40 år senere sa Kong Harald at Norge er grunnlagt på territoriet til to folk – nordmenn og samer. Hva endret seg? 

Svarthvit foto av kvinner, menn og barn i samisk drakt med bannere der det står "Vi evakuerer ikke igjen!".

Demonstrasjoner i Masi, Finnmark, mot foreslått neddemming av området i de første utbyggingsplaner for Alta-Kautokeino-vassdraget, 1970. Foto: Vidar Knai / NTB.

Gå til Facebook-arrangementet

Det har bodd samer i det som i dag er Norge lenge før Norges grenser ble til, og samene er et folk med en egen kultur og samfunnsliv. 

For nesten 65 år siden sa den norske regjeringen til Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) at ny folkerett om urbefolkninger ikke var aktuell i Norge fordi det ikke fantes en slik befolkning i landet. 

Portrett bilde av en kvinne med kort lyst hår som smiler
Hanne Hagtvedt Vik. Foto: UiO

I dag er samene anerkjent som urfolk i Norge og deres rettigheter er beskyttet av norsk og internasjonal lov. Hva slags endringer førte til at samefolket ble anerkjent i Norge? 

Du møter 

Hanne Hagtvedt Vik er professor i internasjonal historie ved Universitetet i Oslo. Hun har publisert en rekke arbeider om menneskerettighetenes historie og har også arbeidet med internasjonale urfolksrettigheter og internasjonal bistand. 

Praktisk informasjon 

Elever i videregående skole inviteres til å utforske historiske kilder i en workshop med professor Hanne Hagtvedt Vik. 

Demo Linderud ligger i Erich Mogensøns vei 38, inne i Linderud senter. Finn veien med Google maps.

Essaykonkurranse

Bli med på nasjonal essaykonkurranse i regi av NRK, Universitetet i Oslo og tidsskriftet Samtiden. Alle elever i videregående skole kan delta. 

Et øye. Illustrasjon.Inn i historien – Humaniorafestivalen 2024

Fra 7. til 21. mars inviterer Universitetet i Oslo til festival om historie. Bli med på samtaler, foredrag, filmvisning, byvandring, og mye mer – på Deichmans biblioteker og ved flere andre kulturinstitusjoner.

Arrangementene er gratis og åpne for alle!


Meld deg på vårt månedlige nyhetsbrev!


Vil du studere ved UiO?

Sjekk hva du lærer, hvilke jobber du kan få og hvordan det er å være student.

Se vårt studietilbud
Publisert 29. jan. 2024 11:47 - Sist endret 11. mars 2024 10:47