Religion og etikk

På religionsvitenskap ved Det humanistiske fakultet studeres religioner som menneskeskapte fenomener. Skolebesøker Morten tilbyr en spennende smakebit om noen av de mange temaene på dette studiet.

Religionsvitenskap

Morten går på bachelorprogrammet i religionsvitenskap. 

Ung mann, halvlangt lyst hår, briller, smil, ute, vinter
Morten Tannåneset Bye
Foto: Olaf Christensen/UiO

Hvorfor valgte han dette faget?

«Religionsvitenskap er studiet av religion utenfra. Vi sammenligner religionene og forsøker å forstå blant annet hvordan religion påvirker kultur, og hvordan kultur påvirker religion. Studiet gir derfor nye måter å se samfunnet på, og det synes jeg er spennende!»

Morten tilbyr to faglige smakebiter i religion og etikk:

Satanisme – bare et meme? Om problemet med å definere religion

Hvordan kan fenomenet «religion» defineres? Dette spørsmålet utforsker Morten og elevene i denne faglige smakebiten. 

Morten gir en innføring i et utvalg religionsteorier og religionsdefinisjoner, og sammenligner disse. Sentralt står spørsmålet om hvor de ulike definisjonene trekker grensa mellom «religion» og «ikke religion». 

For å forstå teoriene og definisjonene bruker Morten satanisme som eksempel. Han redegjør kort for satanisme historisk, i nåtiden og i populærkulturen, og bruker den så som eksempel i de ulike elementene i smakebiten. Til slutt drøfter Morten om satanisme kan betraktes som en religion – eller om den bare er et meme, slik den ryktes å være.

Passer for: Vg3

 

Er hinduismen en tolerant religion? Flerreligiøsitet og konflikt i dagens India

I denne faglige smakebiten gir Morten innblikk i sentrale trekk ved hinduisme gjennom å drøfte om det er en tolerant og/eller inkluderende religion, slik man av og til kan få inntrykk av i vestlige fremstillinger.

Han trekker frem universalistiske aspekter ved hinduisme, og han undersøker eksempler på religiøs intoleranse i dagens India.

Morten drøfter blant annet kastesystemet og kjønnsperspektiv i denne presentasjonen. Han diskuterer den hindunasjonalistiske bevegelsen og forfølgelse av muslimer i India, hvor han vektlegger både de moderate og de ultra-nasjonalistiske delene av bevegelsen. I lys av dette drøftes påstanden om hinduismens toleranse, og det brukes både historiske og dagsaktuelle eksempler i diskusjonen.   

Passer for: Vg3

 

Avtal skolebesøk

Kontakt sara.holmer@hf.uio.no hvis du har spørsmål.

Publisert 28. nov. 2022 15:56 - Sist endra 30. jan. 2024 12:27