Samfunnskunnskap

Vil du gi elevene dine en annerledes samfunnskunnskapstime? Våre skolebesøkere studerer tverrfaglige kjønnsstudier og politisk kommunikasjon, og tilbyr to ulike faglige opplegg.

Tverrfaglige kjønnsstudier

Tuva går første året på en mastergrad i Gender Studies ved UiO, etter å ha tatt en bachelor i statsvitenskap med fordypning i kjønnsstudier. Hun er spesielt interessert i hvordan sosiale normer former identitet, politikk og samfunn. 

Hvorfor valgte Tuva å studere tverrfaglige kjønnsstudier?

Ung kvinne, halvlangt hår, smil, ute, blader i bakgrunn
Tuva Kristiansen Høyum
Foto: Olaf Christensen/UiO

«Mange tror at tverrfaglige kjønnsstudier bare handler om å studere kvinner og menn, men det er så mye mer enn det! På kjønnsstudier lærer man mye om identitet, kjønn og makt, men man får også en unik evne til å tolke og analysere verden med et spesielt kritisk blikk. Personlig ønsker jeg å studere noe som gir meg kompetanse til å bekjempe diskriminering, og tverrfaglige kjønnsstudier er midt i blinken for det.»

Tuva kan tilby én smakebit i samfunnskunnskap:

Født sånn eller blitt sånn? 

Hva er feminisme, og hvordan henger dette sammen med kjønnsstudier? Hva innebærer det egentlig å forske på kjønn?

I denne faglige smakebiten gir Tuva en kort innføring i historien til tverrfaglige kjønnsstudier, for å la elevene forstå bedre hva teorier om kjønn og sosialisering går ut på. I diskusjoner om kjønn og identitet i samfunnet i dag kan man oppleve at det fort bli opphetet stemning, og man kan ha en tendens til å snakke forbi hverandre. Kunnskap og forskning er viktig for å få til gode diskusjoner om et tema som ofte er knyttet til folks følelser. Tuva vil gi elevene kjennskap til noen sentrale begreper og teorier i faget som kan bidra til å gi nye perspektiver på hvordan vi skaper stereotypier og forventninger til andre mennesker. Ved hjelp av begrepene og teoriene diskuterer Tuva fenomenet kjønnssosialisering, og i lys av dette setter hun fokus på hvorvidt vi skal forstå kjønn som noe som kun er kroppslig og biologisk.

Passer for: samfunnskunnskap i VGS

Politisk kommunikasjon

Filip går første året på en master i politisk kommunikasjon, og besøker gjerne dine elever for å snakke om politikk, populisme og sosiale medier.

Hvorfor valgte han dette studiet? 

Ung mann, smil, caps, ute, t-skjorte
Filip Nikolai Østrem
Foto: Olaf Christensen/UiO

«Politisk kommunikasjon handler om hvordan media og ny teknologi påvirker maktforholdene i verden. Å lære hvordan maktforhold endrer seg gjennom media er en spennende måte å se verden på og gir viktig innsikt i både politikk og medier. Man forstår bedre samspillet mellom politikere, media og borgerne, noe jeg synes er veldig interessant!»

Filip tilbyr denne faglige smakebiten: 

Politisk kommunikasjon og sosiale medier: Hva er populisme og hvordan kommuniseres det? 

I denne faglige smakebiten diskuterer Filip hvordan politikk formidles i sosiale medier. Gjennom aktuelle eksempler på politisk kommunikasjon vil elevene få mulighet til å reflektere rundt medias påvirkning på oss. Hvordan har sosiale medier endret spillereglene i politikken?

Filip vil diskutere hvordan vi kan forstå populisme, og hva som kan ses å være typiske trekk ved populistiske utsagn fra politikere. Elevene vil lære at teknologi og medier spiller en viktig rolle i formidlingen av politiske og ideologiske budskap, og at vi må forsøke å forstå hvordan dette påvirker oss, både i vårt eget liv og på samfunnsplan. 

Passer for: samfunnskunnskap i VGS

 

Avtal skolebesøk

Kontakt sara.holmer@hf.uio.no hvis du har spørsmål.

Publisert 4. jan. 2023 22:28 - Sist endra 19. jan. 2024 13:46