Å studere musikkvitenskap gir et hav av muligheter

– På musikkvitenskap har jeg oppdaget hvor mange måter det går an å jobbe med musikk på. Om det er å gaule foran et publikum, kveile kabler etter gig, eller putte elektroder på hodet til folk som hører på Mayhem, sier student ved UiO, Åse Ava Lange Fredheim. 

En ung kvinne skur på knotter på et miksebord. Fotografi.

Åse Ava Lange Fredheim studerer musikkvitenskap ved UiO. Foto: Sindre Worren (UiO)

– Etter at jeg var ferdig på videregående, ville jeg sjekke om jeg kunne finne noe jeg syntes var like fett å jobbe med som musikk. Jeg tok mange forskjellige jobber, men til slutt måtte jeg bare gi opp. I løpet av studiet har jeg bare blitt sikrere på hvor viktig musikk er, og at det er det jeg skal jobbe med. 

Åse er masterstudent på musikkvitenskap og er inne i sitt åttende semester ved UiO. I tillegg til å være student, driver hun sitt eget enkeltpersonforetak. Der får hun brukt den kunnskapen hun har tilegnet seg gjennom studiene i praksis. 

– Jeg har min egen bedrift hvor jeg spiller inn og gjør etterarbeid. I tillegg tar jeg oppdrag som utøvende musiker og lager en del egne ting. Jeg liker kombinasjonen av å arbeide med både egen og andres musikk, og ser egentlig for meg å fortsette med det etter at jeg er ferdig med studiene, forteller hun. 

Med en grad i musikkvitenskap, kan du få jobb innenfor en rekke spennende fagfelt og områder. Festivalprodusent, utøvende musiker, kunstnerisk leder og musikkanmelder er bare et lite utvalg av hva studenter har blitt etter endt utdanning. 

Du kan lese mer om hva tidligere studenter jobber med i UiOs karriereintervjuer.

– På musikkvitenskap får du tid og plass til å nerde

Som student på musikkvitenskap lærer du om hvordan musikk oppleves, skapes, diskuteres og påvirker oss. Du får innsikt i blant annet musikkteori, lydlære og musikkproduksjon. Musikkvitenskap ved UiO tilbyr en unik kombinasjon av praktiske og teoretiske emner. Dette gir en variert studiehverdag hvor få dager er like. 

– Jeg opplever ikke at jeg har noe typisk studiehverdag egentlig. Det er alltid forskjellig! Jeg kan like å ha rutiner på enkelte områder, men med en gang hele dagen er låst og jeg vet hva jeg skal fra start til slutt, føles det begrensende, forteller Åse. 

– Det er det som er så fint her, er at det er så mye fleksibilitet og variasjon. På musikkvitenskap får du tid og plass til å nerde. Du kan fordype deg i det du liker aller best og synes er mest givende. Det er ganske rått.

Du kan lese mer om hva du lærer og hvordan studieløpet på musikkvitenskap er, på UiOs emnesider

Innsikt og bransjekunnskap

– Musikkbransjen kan være vanskelig å manøvrere i. Det er et jobbmarked hvor ting ikke alltid er på stell. Å vite hvordan man skal prise seg for eksempel. Da er det viktig å ha innsikt og bransjekunnskap. Det har jeg virkelig fått ved å studere her, forteller Åse. 

Gjennom studieløpet har hun også fått større tro på seg selv og blitt tryggere på hvilken kunnskap hun besitter. 

– Jeg har fått høyere selvtillit og er blitt mer sikker på hva jeg kan, og hva jeg ikke kan. Jeg har også blitt tryggere på at jeg kan si ja til noe uten at jeg egentlig er helt klar, der og da. Gjennom å forberede meg og jobbe frem mot hva det skulle være, så kan jeg fikse det meste. Det går bra, liksom. Jeg kan tørre å gutse litt. 

På spørsmål om hun har gjort seg noen viktige erkjennelser i løpet av studietiden, er hun ikke i tvil. 

– Jeg har fått bekreftet at musikk er ekstremt betydningsfullt. På så utrolig mange måter. Både for livsglede, identitet og fellesskap, men også hvordan musikk påvirker oss og faktisk kan forandre hjernen, sier hun. 

PS! UiO har utvekslingsavtaler med universiteter over hele verden! Du kan lese mer om mulighetene for utveksling på musikkvitenskap, på UiOs sider om studieopphold i utlandet

Praksisemne - en fantastisk mulighet

I sjette semester på musikkvitenskap kan du ta praksisemne som et alternativ til å skrive bacheloroppgave. Da får du praksisplass hos en organisasjon innenfor musikkfeltet.

Det kan for eksempel være hos et plateselskap, en venue eller en rettighetsforvalter. For Åse var tiden i praksis gull verdt og en erfaring hun ikke ville vært foruten. 

– Jeg jobbet to måneder i et musikkstudio og hadde en erfaren produsent som tok meg under sine vinger. Jeg fikk masse tid til å bare sitte og observere hvordan produsenten jobbet. Jeg fikk være med på å planlegge, rigge utstyr og sette i gang nye tracks. For meg var det helt gull å få lov til det.

Som praktikant får man en gyllen mulighet til å vise seg frem og knytte kontakter til en mulig fremtidig arbeidsgiver. 

– Jeg holder fremdeles kontakten med studioet jeg jobba i. Jeg har fått vært med når de har hatt store innspillinger og produksjoner. Det føles veldig bra å ha fått en fot innafor, forteller Åse. 

Du kan lese mer om praksisemnet på UiOs sider om praksis på bachelor.

Av Arne Vatn
Publisert 6. mars 2023 12:17 - Sist endret 14. apr. 2023 12:46