Møt Ramyar som tar en bachelorgrad i Asia- og Midtøsten-studier

Ramyar har sett at arbeidslivet trenger folk med en allsidig språkkompetanse. På Asia- og Midtøsten-studier får han med seg nyttige redskaper til det moderne arbeidslivet, og en nøkkel til å utforske vårt globale samfunn.

Man studerer mer enn språk

Land i Asia og Midtøsten blir stadig viktigere aktører i det globale samfunnet – både politisk, økonomisk og kulturelt, forklarer Ramyar. I bachelorprgrammet Asia- og Midtøsten-studier kan man velge mellom forskjellige studieretninger som fordyper seg i ulike språk og områder. Studieretningen gir deg ikke kun gode kunnskaper om språket, men også kunnskaper om området hvor språket snakkes. Ramyar valgte studieretningen Midtøsten-studier med arabisk.

Arabisk er kun ett av programspråkene på Asia og- Midtøsten-studier som tilbys på Universitetet i Oslo. Vi tilbyr også studieretninger i persisk, tyrkisk, japansk, hindi og kina-studier. 
Les mer om de andre studieretningene her! 

–   Vi trenger definitivt at flere med ulike bakgrunner studerer fagene som tilbys på programmet. Slik sikrer vi at det ikke kun er europeere som får definisjonsmakten over for eksempel arabisk kultur og språk. Studenter med bakgrunn fra andre områder kommer inn med nye og friske perspektiver på studiene, som er med på å løfte hele programmet.

Ved siden av å lære språket, har Ramyar også fag om Midtøstens moderne historie, i tillegg til fag om områdets kultur og samfunn. Han har lært seg å se Midtøsten med nye øyne og kan putte samtidens hendelser inn i et større perspektiv.

Gleder seg til utveksling

Foto: Portrett av Ramyar
Foto: Miriam Sørlie Larsen / UIO

Det er ikke lenge før Ramyar sine nye språk- og områdekunnskaper skal bli skikkelig testet. Om bare noen få måneder skal han nemlig på utveksling til Jordan – et land han aldri har besøkt. Alle studieretningene på Asia- og Midtøsten-studier inkluderer et obligatorisk semester i utlandet i et land fastsatt av universitetet. Ramyar kan fortelle at ikke alle er klar over at utenlandsoppholdet er en obligatorisk del av graden, men han mener at ingen trenger å bekymre seg for utveksling.

–   Når du drar på utveksling, så drar du ikke alene, men sammen med medstudentene dine. Vi har et veldig godt sosialt miljø på programmet, så du har mange å støtte deg på. I tillegg er det på utvekslingen at du virkelig får dreisen på språket. Da må man få øvd skikkelig på språkkunnskapene hvis man skal få hverdagen til å fungere.

Ramyar forteller også at utvekslingen byr på mye positivt, enten du skal studere videre eller skal ut i arbeid.

–   I tillegg til at språket blir mye bedre, får du masse kjennskap til landet du er i. Du får også sjansen til å bygge et internasjonal nettverk som kan hjelpe deg å få drømmejobben din eller være viktige samarbeidspartnere i fremtidig forskning.

Viktige erfaringer for arbeidslivet

At Asia- og Midtøstenstudier gir deg viktige erfaringer for arbeidslivet, har Ramyar ingen tvil om. Han argumenterer for at verktøyene du tilegner deg er godt anvendelige på veldig mange flere arbeidsplasser enn man kanskje først skulle tro.

Han har også et annet budskap til alle som vurderer å studere, enten de velger hans studie eller et annet, nemlig at det å studere er en verdi i seg selv.

–   Som student lærer du å bli selvstendig og effektiv med arbeidsoppgavene dine og livet ditt generelt. Du tar flere fag samtidig, og mange jobber også ved siden av studiene, så du får en unik erfaring i å sjonglere flere arbeidsoppgaver Du er ansvarlig for egen læring, så du må lære deg å lage en god struktur i hverdagen. Studiekulturen er ikke så ulik arbeidskulturen. Forelesningene dine kan sammenlignes med møter på en arbeidsplass, og pensumpuggingen på lesesalen med dine individuelle arbeidsoppgaver på jobben.

Er det vanskelig å lære et nytt språk?

Ramyar er født i Iran og hadde allerede en imponerende språkbagasje med seg før han startet på Universitetet i Oslo. Han har vært tospråklig fra ung alder med språkene persisk og kurdisk, og på veien har han også tatt til seg både engelsk, spansk og norsk. Nå lærer han arabisk. På Asia- og Midtøsten-studier trenger du ikke å ha noen forkunnskaper om språket du skal studere, men du må være motivert for å jobbe hardt. Ramyar forklarer sin motivasjon godt:

–   Å kunne flere språk imponerer en fremtidig arbeidsgiver og har en direkte praktisk nytte for enhver arbeidsplass, men det har en verdi utover det også: Språk er en viktig inngangsnøkkel for å forstå selve området man studerer, og kunnskap om Asia og Midtøsten blir mer og mer etterlyst.

Tett samarbeid og godt studiemiljø

Ramyar ble fort godt kjent med medstudentene på sin studieretning. Han forklarer at språkstudiene legger opp til samarbeid og tett kontakt mellom studentene fra første dag.

–   Skal man lære et språk må man øve på å prate og skrive hele tiden. Det gjør at fagene og undervisningen blir veldig interaktiv. Skal man lære språk må man være aktiv! En annen ting som er så fint med Midtøsten-studier er at alle studentene følger et veldig likt løp, så man forblir en sammensveiset gjeng gjennom hele studietiden.

Vennskapene man får i studietiden eksisterer ikke kun i forelesningssalen eller på kantina. Gjennom foreninger har Ramyar og resten av studentene på programmet arrangert flere sosiale arrangementer og senest i høst samlet de 20 studenter fra bachelorprogrammet og dro på hyttetur!

Ramyar hadde studert noe annet før han begynte på en bachelor i Asia- og Midtøsten-studier, men han mener at det sosiale felleskapet her er noe helt spesielt.

–   Det er et helt unikt sosialt miljø på språkprogrammene. Jeg tror grunnen til a det sosiale miljøet er så godt her, er fordi vi jobber så målrettet mot samme mål. Utvekslingen er også med på å knytte tette og nære bånd. 

Ramyar møter i tillegg mange studenter utenom sitt bachelorprogram. Ved siden av studiene jobber han frivillig på Uglebo, en kafé og studentpub som ligger perfekt plassert i det samme bygget som han har mye av undervisningen sin i. Her har han jobbet siden 2019 og fått mange gode kollegaer og venner.

Er du motivert til å lære Asias og Midtøstens språk, og forstå og oppleve deres kultur og samfunn? Søk på Asia- og Midtøsten-studier!

Emneord: Asia, Midtøsten Av Joachim Tallaksen
Publisert 28. jan. 2022 14:33 - Sist endret 28. feb. 2023 12:09