Møt Hans-Fredrik som tar en bachelorgrad i estetiske studier og allmenn litteraturvitenskap

Hans-Fredrik (24) har allerede begynt å se verden rundt seg med nye øyne. "Det handler om å forstå hva folk liker og hvorfor, og at ting ikke varer evig!" 

Estetikk er på mange måter kunstfilosofi 

Ønsket om å forstå hvorfor noen oppfatter en viss sjanger, eller et utrykk, som vakkert var grunnen til at Hans-Fredrik valgte Estetiske studier. 

–   Jeg merker faktisk allerede at jeg fått endret min forståelse av ting rundt meg. Jeg har fått en mye klarere forståelse av kunst og kultur, og klarer å reflektere over det i større grad. På mange måter er dette kunstfilosofi, iallfall i starten.  

Hans-Fredrik er fersk på Estetiske studier, men han er ikke en fersk student. Tidligere har han student musikkvitenskap, og erfaringen med utøvende kunst ser han på som en styrke: 

–   Estetiske studier er jo et teoretisk fag, så det må man være klar over. Men det teoretiske perspektivet har vært kjempenyttig for meg for å bedre forstå samfunnet rundt meg. Jeg har også hatt stor nytte av studiene på musikkvitenskap. Jeg tror det kan være kjekt å ha erfaring med utøvende kunst, uansett hva der er. Erfaringene styrker hverandre.  

Engasjerte studenter og fantastisk undervisning 

Selv om det er mye teori, lærer man ikke estetiske studier ved å bare lese. Hans-Fredrik trekker frem at engasjement, åpenhet og refleksjon er nøkkelord for å mestre faget - også hjelper det stort med høy kvalitet på undervisningen. 

–   Det første emnet man møter som ny student er et introduksjonsfag hvor man skal få en ganske god oversikt over estetikken fra 1700-tallet til i dag. Jeg skal ikke lyve, det er en tøff start. Men undervisningen er fantastisk så det veier fint opp. Vi har ikke hatt forelesninger, hvor man bare hører på en professor snakke, vi har heller seminarer hvor alle deltar og diskuterer. Nøkkelen for å få til estetiske studier ligger i å prøve å forstå andre, men også å forstå dine egne sanseinntrykk og hvordan man ser verden. Du må være åpen for det. 

Hans-Fredrik kan også garantere at medstudentene er like engasjerte som deg selv. 

–   Dette er ikke som på videregående der du kanskje var den eneste som var interessert i faget, mens alle andre stirra på pc-en. Sånn er det ikke her. Studentene her mener business, og er kjempeengasjerte. Samtidig er vi ikke så mange, så det er intimt og lett å snakke med folk. 

Tverrfaglighet og flust med valgmuligheter 

Foto: Portrett av Hans-Fredrik
Foto: Miriam Sørlie Larsen / UiO

Hans-Fredrik kjente selv ikke til programmet han nå studerer ved, før han ble anbefalt det av en studierådgiver. 

–   Studiet er en hidden gem på Universitetet i Oslo! 

Noe av appellen for Hans-Fredrik ved Estetiske studier var tverrfagligheten, for på dette studieprogrammet må man nemlig også fordype seg i andre fag. 

–   Utenom fire obligatoriske estetikk-fag, så står man fritt til å velge fordypninger innen det man interesserer seg for. Man kan for eksempel velge å fordype seg i medievitenskap, musikkvitenskap, litteraturvitenskap eller kunsthistorie, blant flere. Studieløpet setter man opp og definerer selv. 

På denne måten kan Hans-Fredrik nå få et estetisk perspektiv på andre fag han interesserer seg for, som musikkvitenskap og medievitenskap.  

Estetikken er et mektig verktøy – i samfunnet og i arbeidslivet 

Som vordende student så er det ikke til å unngå at man gjør seg noen tanker om hvor man ender opp etter endt utdanning. Etter å ha studert Estetiske studier er det mange muligheter, Hans-Fredrik nevner noen: 

–  Det er mange som ender opp med å jobbe i offentlige virksomheter: museer, gallerivirksomhet, rådgivende posisjoner i offentlige organer, men også i private. Jeg tror du helt sikkert kan få det til i det private markedet også. Du må bare ha litt entreprenør-spirit! 

Foto: Portrett av Hans-Fredrik sitter og leser en bok
Foto: Miriam Sørlie Larsen / UiO

Hans-Fredrik har også reflektert over samfunnsnytten til Estetiske studier: 

–   Det du lærer her er mektige verktøy for å forstå hvorfor folk liker visse ting, enten det er medier eller musikk som jeg er interessert i. Det handler om å forstå hva folk liker og hvorfor, og at ting ikke varer evig! Du tar et steg ut av tankesettet du er i, og ser samfunnet fra siden. 

Det skjønne har alltid opptatt mennesker, og det er samfunnsnyttig å forstå seg på noe som er så viktig for oss. 

Et intimt og kreativt studiemiljø 

Hans-Fredrik bemerker at det er ganske få studenter på studieretningen Estetiske studier. Han synes det er positivt: 

–   Vi har en veldig god mix av folk hvor alle har en fellesinteresse for ting som har med kunst å gjøre, enten de er utøvende kunstnere som meg selv eller mer teoretiske. Det er en ganske stor sjanse for at du møter noen som deler dine interesser. Samtidig er vi veldig varierte i uttrykk, og da er det fint at «oppsosites attract» også. 

Og er det bare lesing medstudentene gjør sammen? 

Hans-Fredrik har vært en engasjert student i noen år nå, og vet hva Universitet i Oslo har å by på av studentforeninger, arrangementer, deltidsjobber og verv. Akkurat nå roer han litt ned på alle studentaktivitetene. Men noe han stadig benytter seg av på campus er café- og restaurantmulighetene som finnes rundt hver sving. 

–   Du har utallige steder å ta en pause med venner eller ha kollokvier. Alle caféer hvor du kan få en dobbel americano er gull verdt! 

Vil du lære mer om hva og hvorfor mennesker ser på noe som vakkert? Søk Estetiske studier ved UiO! 

Av Joachim Tallaksen
Publisert 28. jan. 2022 15:07 - Sist endret 28. feb. 2023 12:10