Møt Magnus som studerer italiensk på programmet Europeiske språk

Magnus (22) studerer Europeiske språk. Gjennom studiene har Magnus fått viktig språk og- områdekompetanse som åpner dører – både til arbeidslivet og helt nye kulturer. 

Språkprogrammene på Europeiske språk er mye mer enn bare språk – du får også viktige kunnskaper om kulturen, politikken og litteraturen i landet hvor språket snakkes. 

Bachelorprogrammet Europeiske språk består av flere studieretninger. Magnus forteller om sine erfaringer med studieretningen italiensk, men UiO tilbyr også bachelorprogram i engelsk, fransk, russisk, spansk, tysk og polsk, tjekkisk, bosnisk/kroatisk/serbisk.
Les mer om de andre studieretningene Europeiske språk her!

Språket er nøkkelen til å forstå landet og kulturen

På noen av studieretningene på bachelorprogrammet i Europeiske språk, som tysk og spansk, anbefales det sterkt at du har en del forkunnskaper før du begynner. Men på studieretningen italiensk så kan man også starte helt fersk. Det gjorde Magnus i 2018.

–   Hvis du ikke har noen forkunnskaper i språket, så begynner du med et ganske intenst introduksjonskurs. Du må jobbe rutinert og være aktiv i timene. Det er også veldig mye obligatorisk undervisning i språkemnene, hvor man får øve mye med hverandre. Det kan være både vanskelig og frustrerende, men også veldig gøy! Spesielt når man knekker koden og endelig får det til!

Magnus hadde selv tysk som valgfag på ungdomskolen og på videregående.

–   Overraskende nok har tyskundervisningen vært til stor hjelp når jeg har lært italiensk. Uansett hvilke språk du har fra før av, så er det å ha lært språk tidlig en god hjelp når man begynner her.

Bachelorprogrammet i italiensk handler om mye mer enn kun språket. Uansett tror Magnus at det å kunne språket er helt nødvendig for å virkelig forstå Italia.

–   Det merkes veldig tidlig i undervisningen hvor tett sammenføyd språket og det italienske folket er. Språket er veldig regionalt ulikt, og det har stor innvirkning på folket. Samtidig lærer vi også mye om italiensk historie, litteratur og kultur. Jeg tenker sånn at hvis formålet ditt med å reise til Italia er å kose deg i varmen og se de «typiske» stedene, så klarer du deg fint med det du har. Men hvis du vil bli kjent med folket og forstå nyere historie og ikke bare det gamle Romerriket, så gir dette programmet deg innføringen du trenger.

Tidlige muligheter for å reise på utveksling

Mange av språkprogrammene på bachelornivå består av et obligatorisk semester i utlandet, altså i et land der befolkningen bruker det språket du studerer. De som ikke har obligatorisk utveksling, anbefaler det uansett sterkt. På bachelor i italiensk er det obligatorisk utveksling i programmets fjerde eller femte semester.

–   Du trenger ikke å vente til utvekslingen hvis du vil reise til Italia. Jeg dro på sommerkurs i Roma allerede etter ett år. Det var i regi av bachelorprogrammet og teller som 20 studiepoeng. 

På sommerkurset fikk Magnus teste ut språkferdighetene sine, og samtidig fikk hen mulighet til å oppleve landet som hen hadde blitt kjent med gjennom undervisningen og i pensum.

Foto: Portrett av Magnus ute, smiler
Foto: Miriam Sørlie Larsen / UIO

Språkprogrammene på UiO er unike ved at de tilbyr såpass mange faglige og kulturelle opplevelser til studentene. Dette er det også en god grunn til: Skal man forstå landet, må man også tilbringe tid der og møte menneskene.

–   Det var ikke slik at jeg mestra italiensk etter den reisen, men jeg kom over en kneik! Undervisningen var ikke lenger bare stykkevis grammatikk, det ble et mer fullstendig bilde og alt hang mer sammen. Også anbefaler jeg det fordi det var en skikkelig fin opplevelse!

Italia i baklomma – enten du skal på kulturreise eller inn i arbeidslivet

Med en bachelorgrad hen snart er ferdig med, har Magnus rukket å gjøre seg noen tanker om hvilken verdi hen sitter igjen med etter endt utdanning.

–   Uansett hva du jobber med, så er det å kunne sette seg inn i en annen kultur en veldig viktig ferdighet, men spesielt hvis du vil jobbe utenfor Norge eller utenfor Europa. Det er en viktig og fin egenskap man får i alle språkfagene på UiO, egentlig.

Magnus tror uansett at det er lurt å ha noen tanker om hva du vil med utdanningen. Man trenger ikke å ha klart for seg hva man skal bli eller hvor man skal ende opp i arbeidslivet allerede før man har startet, men hen mener fortsatt at det er lurt å reflektere litt underveis.

–   Jeg har studert litt musikkvitenskap fra før av, så hele studietiden min har vært rettet mot å ta mer musikkutdanning. Min plan har vært å reise til Italia for å få musikkpedagogisk erfaring og lære musikkhistorie. Man kan studere med en liten baktanke, og det er lurt å ha en plan for utdanningen sin. Det er lett at det bare blir et språk man har og ikke får brukt hvis man ikke lager en plan underveis i løpet.

Hvem møter du i forelesningssalen?

Skal man lære et helt nytt språk, i tillegg til kultur, historie, litteratur og alt som kommer med, så trenger man noen sparringspartnere. Derfor er det ikke bare foreleserne du skal stifte bekjentskap med. Du er avhengig av medstudentene dine. Så hvem er det du faktisk skal jobbe med i tre års tid? Magnus har kanskje noen svar.

–   Det er så mange ulike grunner til å være tiltrukket av italiensk og Italia, så derfor er det også veldig mange ulike mennesker du møter. Det er dem som ønsker å plukke opp et nytt språk og få litt litteraturkunnskap med på reisen, andre vil bli kjent med kulturen før en kulturreise eller de vil stille forberedt til en matreise.

Eller så er det de som ser språk- og kulturkunnskaper som en viktig og nyttig egenskap i både hverdags- og arbeidsliv. Uansett, så er det utrolig mange ulike mennesker som studerer italiensk. Alt fra ferske studenter rett fra videregående til pensjonister som endelig har funnet tid til å dyrke interessen sin.

–   Jeg var veldig sjenert når jeg først begynte. Det var en ny by og jeg kjente ingen. Men når man blir tvunget til å sitte ved siden av hverandre i tre år så er det umulig å ikke få venner.

For Magnus sin del, så har hen også fått mange bekjentskaper og venner gjennom studentcaféen Uglebo, som driftes av og for studenter på Det Humanistiske Fakultet. Der begynte hen som frivillig, og er nå daglig leder.

–   Gjennom Uglebo har jeg fått mange gode venner! På kvelden gjør vi den om til studentpub. Jeg forbereder puben, fyller fat og kjøleskap, gjør klar for gjester, og har mange arrangementer: quizer, filmkvelder og generelt et sted å henge og slappe av med en kaffe eller drink.

Foto: Magnus bak disken på Uglebo Cafe.
Alle studenter som trenger en pause kan benytte seg av Uglebo. Magnus står klar til å servere!
Foto: Miriam Sørlie Larsen / UIO

Hen nevner også at det er mange fordeler for alle nye studenter som ønsker å verve seg til Uglebo:

–  For å bli intern trenger du bare å jobbe 3 skift i semesteret. Uglebo er en åpen lesesal for alle interne så her kan man komme og lese i fred og få seg gratis kaffe!

Har du lyst til å tilegne deg viktige arbeidslivsferdigheter samtidig som du får utvidet horisonten din og møtt mennesker fra andre deler av verden? Søk Europeiske språk

Emneord: Europeiske språk, Italiensk Av Joachim Tallaksen
Publisert 28. jan. 2022 15:08 - Sist endret 28. feb. 2023 12:11