Møt Helene som studerer filosofi

Helene (21) tar en bachelor i filosofi på Universitetet i Oslo. Bachelorprogrammet tar kritisk tenking og selvrefleksjon på største alvor. Dette fikk Helene kjenne på allerede før studiestart. Hun måtte gå flere runder med seg selv før hun landet på at filosofi var riktig for henne.

Helene sitt inntog i filosofi-studiet startet som en spøk mellom venner. Hun var alltid «filosofen i gjengen». Men når tiden kom for å velge et studie, begynte Helene å leke med tanken: Skulle hun følge strømmen eller følge drømmen?

Filosofi er nøkkelen til å forstå verden

Når vi snakker med Helene, har hun kommet godt i gang med studenttilværelsen og jobber mot sine første eksamener. Det var ikke gitt at hun skulle ende opp akkurat her.

–   Jeg er veldig allsidig, så jeg ville jo egentlig gjøre alt: filosofi, musikk eller medisin. Men jeg var i militæret før jeg startet å studere, og det åpnet øynene mine. Det var en stor kontrast til tilværelsen jeg har som filosofi-student. Det var i militæret jeg skjønte at jeg ønsket noe helt annet. Jeg likte strukturen der, men jeg klarte ikke helt å finne meg i ting. Jeg må alltid spørre: «Men hvorfor, men hvorfor…». Så da ble det filosofi.

–   Når man er i militæret må man plutselig gjøre seg opp en mening om spørsmål om krig og om liv og død. Jeg syntes det var vanskelig å forholde meg til, liksom, hvorfor skal jeg gjøre dette? 

På studiet i filosofi får Helene et større språk og grunnlag for å stille de viktige spørsmålene og kanskje også finne noen svar.

Filosofi er et bredt emne som gir mange muligheter 

Foto: Portrett av Helene
Foto: Miriam Sørlie Larsen / UiO

–   Det du lærer går under overflaten på de andre emnene. For eksempel snakker vi mye om kjemi og fysikk, men ikke gjennom formlene som man kjenner fra naturfag; vi går i dybden. Hvorfor formulerer vi oss sånn og tenker slik om verden? Filosofien kan du ta med deg hvor som helst. Den gir deg evnen til å reflektere over alle samfunnsaspekter og fag.

Helene tar introduksjonsfagene på filosofi akkurat nå, men har allerede blitt tipset av medstudenter som har kommet lenger i graden, om hva som venter henne.

–   En medstudent sa at jeg kunne velge et fag som går ut på algoritmisk tenkning. Jeg har jo en far som stadig minner meg på at «IT ER FREMTIDEN!». Mange filosofi-studenter kombinerer bacheloren med fag i datateknologi. Mye av filosofien er jo veldig teknisk, noe som passer meg                                                    veldig godt.                                                 .

–   Ellers er det er også mange her som er interessert i politisk filosofi og miljøfilosofi, og det finnes mange emner om det. Selv synes jeg mennesker er mest spennende hva vi gjør og hvorfor vi gjør det.

Filosofistudiet gir gode jobbmuligheter  

Søkerne tenker naturligvis alltid på jobb og arbeidsliv når de skal velge seg et studie. Helene kjente på det samme, men forsto at det å følge hjertet også er forenlig med gode og spennende jobbmuligheter. 

–   Som filosof lærer man å analysere, forstå og kontekstualisere store samfunnsutfordringer og etiske spørsmål innen politikk, miljø og samfunn. Egentlig alle aspekter ved menneskelig liv. Det er ikke vanskelig å se for seg nytten slike evner har for arbeidslivet.

Men Helene vil advare mot å bekymre seg for jobb før studiene i det hele tatt har begynt.

–   Hvis det var ett tips jeg ville gitt meg selv, så hadde det vært akkurat det: Dette trenger du ikke tenke på nå. Mulighetene kommer. Fokuser på at du skal studere noe du er interessert i. Det er moralen.

Den typiske filosofistudenten 

Når den nye tiden som student nærmer seg, blir man sittende mer og mer og dagdrømme om den nye tilværelsen. Hvem kommer til å være med deg inn i forelesningssalen? Hvordan ser de ut? De spørsmålene satt Helene også med.

–   Jeg fikk en liten knekk sommeren før studiestart. Jeg tenkte «Oh shit! Er alle eldrre enn meg? Kommer de til å være annerledes? Er de skikkelig rare?» Jeg tror det er helt normalt å tenke sånn. Heldigvis er alle helt vanlige og ligner egentlig mye på meg selv. Jeg tror den typiske filosofistudenten er mannen-i-gata. Det er ikke noe du kan se på folk. 

Synes du at det er noen premisser i samfunnet som trengs å utfordres? Behold ditt kritiske blikk og les mer om vårt bachelorprogram i filosofi her! 

Emneord: Filosofi Av Joachim Tallaksen
Publisert 28. jan. 2022 15:09 - Sist endret 28. feb. 2023 12:12