Møt Priya som tar en bachelorgrad i filosofi, politikk og økonomi

Priya (26) går på bachelorprogrammet Filosofi, politikk og økonomi på Universitetet i Oslo. Som skribent har hun jobbet mye med tekst og tolkning. Det er egenskaper hun vil ha god nytte av når hun i studiene skal forstå verden fra tre ulike standpunkter.

Priya hadde allerede rukket å studere litt før hun startet på bachelorprogrammet Filosofi, politikk og økonomi (FPØ), og har gått på skriveskoler i både Bergen og København. Hun føler studiet hun tar nå  er annerledes enn det hun har gjort tidligere, men blikket på språk og tolkning har hatt en nyttig overføringsverdi.

Kunsten å se en problemstilling fra flere vinkler

Hvert studentkull på bachelorprogrammet starter med én stor problemstilling som skal ligge som et bakteppe for all undervisningen. Underveis får de en grunnleggende innlæring i de filosofiske, økonomiske og politiske tilnærmingene til verden, før man velger seg én av de tre tilnærmingene å fordype seg i.

–   Den overordnede problemstillingen på mitt bachelorkull er jo klimakrisa. Vi ser på klimaproblematikk fra tre ulike vinkler. Hovedsakelig har vi hatt en moralfilosofisk tilnærming, samtidig som vi ser på klimakrisa rent institusjonsmessig. Hvilke institusjoner kan løse klimakrisa? I tillegg skal vi også tenke på kostnad versus nytte. Hva er samfunnsøkonomisk lønnsomt, hvordan fungerer egentlig økonomien, og hvilke konsekvenser vil det få å legge ned oljesektoren?

Så hvordan fungerer dette rent praktisk? Hvordan får man som student tid og mulighet til å dypdykke ned i så ulike disipliner?

–   Rent sånn i studiehverdagen, så har vi ett fag som bare er vårt, der vi ser på klimakrisen fra alle vinklene. Vi har individuelle fag fra alle de tre ulike retningene, og dette er jo fag som allerede finnes og som det undervises i på UiO, så man deler undervisningen med folk som studerer de spesifikke grenene. Totalen av kunnskapen gjør at du kan se på problemstillingen fra flere perspektiver.

Valg av fordypning og veien mot arbeidslivet

Etter at man har fått en grunnleggende oversikt over de ulike disiplinene og fått kommet i gang med det tverrfaglige arbeidet, så må studentene på bachelorprogrammet i FPØ velge seg én fordypning ut fra de tre disiplinene.

–   Du må velge å fordype deg i enten filosofi, politikk eller økonomi. Man får et innblikk i og en oversikt over alle feltene, men det er i fordypningsemnet ditt at du får dybden. Jeg ble ganske overrasket over hvor mange av studentene som velger      å fordype seg i politikk. Det er nok majoriteten som har gjort det.

Ferdighetene som studentene tilegner seg gjennom tre år på Universitetet i Oslo skal være nyttig for å bistå i å finne svar på mange av verdens vanskelige spørsmål, men det skal også gi dem verktøy som de trenger i arbeidslivet.

Foto: Portrett av Priya
Foto: Miriam Sørlie Larsen / UIO

Priya har gjort seg noen tanker om hvilken retning hun kan se for seg å gå.

–   Det innblikket man får gjennom studiene her gjør deg til en attraktiv kandidat på jobbmarkedet. Du har et overordnet blikk som mange trenger. Jeg kunne blant annet tenkt meg å jobbe for en interesseorganisasjon. Fordi vi har fordypet oss i klima, så har jeg jo også blitt klokere på noe som jeg alltid har engasjert meg i, så det er jo også en retning jeg kanskje vil gå.

Studentlivet utenfor forelesningssalen

I tillegg til å ta en tverrfaglig utdanning som passer hennes lynne, så har Priya funnet et varmt sosialt miljø på programmet.

–   Vi er en ganske liten studentgruppe, men så er vi også veldig sosiale. I starten av programmet ble det veldig lagt opp til at vi skulle danne kollokviegrupper sammen tidlig. De har vi holdt ved ganske godt videre, og vi møtes fortsatt ukentlig. Da får vi dra paralleller til hverandres fag og diskutert interdisiplinært rundt emnene våre.

Men tiden med medstudentene er langt fra kun faglig. På kort tid har de blitt en gjeng som stadig prøver å få til sosiale arrangementer sammen, eller bare henge sammen.

–   Det er veldig mye man kan engasjerer seg i som student. Mange engasjerer seg linjeforeninger, for eksempel!

En linjeforening er en studentdrevet forening for studenter innenfor ett program, for eksempel FPØ. Der jobber studentene sammen med å arrangere sosiale og faglige tilskudd til studietiden.

–   Fordi programmet var så nytt, så fikk jeg være med på å starte linjeforeninga for FPØ. Det er et fint samlingspunkt. Vi jobber nå med å få til flere ting, både hyttetur og julebord. Alt er ikke på plass helt enda, men julebord blir det!

FPØ er programmet der du får innsikten til å forstå samfunnets utfordringer og verktøyene til å møte dem. Syntes du denne teksten var interessant? Les mer om programmet her!

Emneord: FPØ, filosofi politikk og økonomi Av Joachim Tallaksen
Publisert 28. jan. 2022 15:10 - Sist endret 28. feb. 2023 12:12