Møt Trajan som tar en bachelorgrad på honours-programmet

Trajan (21) går på Honours-programmet på Universitetet i Oslo. Der får han tilfredsstilt kunnskapslysten sin ved hjelp av tverrfaglig undervisning fra noen av landets fremste forskere. 

Honours-programmet er et ganske nytt studietilbud på Universitet i Oslo. De første studentene startet i 2019 og det har fått flere merkelapper for å være et «elite-studie».  Men hvordan er det egentlig å være student på Honours-programmet?

Et populært program som viser vei

Trajan er glad i å lære og jobbe hardt for å oppnå målene sine. Når han skulle sette seg et nytt mål, nemlig en bachelor fra Honours-programmet, var det flere ting som veide for valget hans.

–   Det var forskjellige motivasjoner som dro meg til det valget her. Jeg er veldig faglig engasjert, så jeg ville jo fortsette med noe jeg var god på, men det var veldig viktig for meg at jeg studerte noe jeg også syntes var gøy.

Studentene på Honours-programmet har et flust av muligheter til spesialiseringer i graden sin. Det første som skjer er at man søker seg inn til en studieretning. Der står valget mellom humaniora (humanistiske fag), realfag og samfunnsvitenskapelige fag. 
Les mer om studieretningene her! 

 

–   Man har jo alltid lyst til å realisere sitt eget potensial. Selv føler jeg meg veldig engasjert og ambisiøs, så jeg visste jeg ville bruke det. Samtidig er jeg skikkelig interessert i språk. Så da ble det Honours med fordypning i lingvistikk. Honours ble en gylden middelvei!

Lingvistikk er studiet av menneskelig språk, eller språkvitenskap. Det er én av tre mulige fordypninger i studieretningen "Humaniora".  

Foto: Portrett av Trajan
Foto: Miriam Sørlie Larsen / UIO

Trajan har lingvistikk-emner sammen med studentene som tar en bachelor i lingvistikk. Han føler at han drar god nytte av perspektivene som han og medstudentene henter fra de ulike fordypningene de har valgt.

–   Vi får jo øvelse i å se ting fra helt andre perspektiver, så jeg får et helt unikt perspektiv på lingvistikk og verden ved at man ser de samme spørsmålene, men fra et tverrfaglig perspektiv. Man får virkelig frem verdien av de ulike fordypningene.

Forsker på løsninger til fremtidens arbeidsliv 

Til tross for de mange ulike studieretningene og fordypningene man kan velge på Honours-programmet, så jobber alle studentene med ett overordnet tema. For Trajan sitt kull har temaet vært «Kunstig intelligens». De som starter på studiet neste høst vil få et annet tema å bryne seg på. 

For Trajan vil programmet resultere i en bacheloroppgave i lingvistikk, i tillegg til en prosjektoppgave om sitt tema «kunstig intelligens». I begge oppgavene vil han kunne dra nytte av det tverrfaglige perspektivet som programmet tilbyr.

«Tverrfaglighet» er et gjennomgående ord i jobbannonser, så det er liten tvil om at perspektivene er etterspurt i mange deler av arbeidslivet. 

–   Basert på alt det jeg har gjort og lært til nå, så tror jeg absolutt at det er nødvendig for bedrifter å ta inn folk som kan se ting fra ulike perspektiv.

To(!) sosiale studentmiljøer

En fin fordel med Honours-programmet er at man blir del av to ulike fag- og studiemiljøer, istedenfor ett, som ofte er normalen. For Trajan har det betydd at han har fått et godt nettverk blant studentene på Honours, men også på lingvistikkstudiet.

–   Jeg har jo endt opp med å tilhøre to ganske separate og forskjellige miljøer. Jeg har nok mest til felles med honours-studentene, siden vi har litt samme utgangspunkt, men jeg har også fått god kontakt med 4-5 studenter på lingvistikk. Jeg skulle jo egentlig på hyttetur med studentene på lingvistikk, helt til hytta vi leide ble stengt på grunn av vannlekkasje.

Ellers tilbringer Trajan mye tid med medstudentene på Honours-programmet. I tillegg til å ha en egen kjellerstue, lesesal og grupperom de kan benytte, skjer det også mye utenom-faglige aktiviteter blant studentene.

–   Vi er jo et veldig nytt studie, men vi har allerede oppretta flere foreninger og aktiviteter. Vi har «Løpegutta!» og «Gåjentene» hvor vi henholdsvis går og løper sammen. Navnene er litt misvisende, siden det er gutter og jenter i begge. Foretrekker du å være inne så har vi bokklubber også.

Man kan høre mye prat om «elite-studenter» i mediene. Der kan Trajan oppklare for de som vurderer å søke Honours, eller bare er nysgjerrig på hvem som studerer her:

–   Vi er vanlige folk. Vi er ikke noen supermennesker. Det er et travelt studie, men ikke mer enn jeg trodde. Man må klare å ha flere baller i luften, men utenom det er vi bare studenter som deler de samme interessene, og som er jevnt over veldig greie.

Er du motivert til å finne fremtidens løsninger gjennom et tverrfaglig perspektiv? Les mer om Honours-programmet her! 

 

Emneord: Honours-programmet Av Joachim Tallaksen
Publisert 28. jan. 2022 15:12 - Sist endret 28. feb. 2023 12:13