Møt Oda som studerer kulturhistorie

Oda (24) tar en bachelorgrad i kulturhistorie på Universitetet i Oslo. Hun hadde allerede smakt litt på arbeidslivet, men ønsket en bredere kompetanse. Nå har hun fått en inngangsbillett til hele kultursektoren!

Kulturhistorie er jo alt

Oda har kommet i gang med sitt andre semester på UiO. Det har vært en tid full av positive overraskelser:

–  Jeg hadde erfaring bak meg som produksjonsassistent, men jeg merket at jeg savnet en kompetanse som gjorde at jeg kunne jobbe i et bredere felt. Mange av studiene jeg så på føltes litt snevre, men der har kulturhistorie vært helt perfekt! Jeg visste ikke så mye om studiet før jeg startet, jeg tenkte bare at kultur er kult og historie er kult. Nå forstår jeg at det handler om mennesker og hvordan vi har bygget samfunnet rundt oss. Det innebærer jo egentlig alt!

Oda har studert kulturhistorie i snart ett år og vil spre budskapet om studiet sitt til alle der ute som ønsker å være en ressurs og pågangsdriver for kulturfeltet! Men hva lærer man egentlig på studiet?

Bildet viser kulturhistorie-studenten Oda. Hun er iført en band-t-skjorte, en kul jakke og handlenett mens hun smiler foran Blindern.
Foto: Miriam Sørlie Larsen / UiO

–  Nå forstår jeg at kulturhistorie er læren om det kulturelle mennesket gjennom tidene – fra opprinnelsestiden til middelalderen og til vår moderne tid. I det første året på studiet så får du en skikkelig innføring. Etterpå får du muligheten til å velge fag i det du synes er mest interessant. Mitt favorittfag handler om ting, eller materialitet: alle de tingene vi omgir oss med og gir verdi, og hvordan de former vaner og identitet.

Oda kan også nevne emner som tar for seg alt fra byggeskikk, heksekunst og religion!

Arbeidslivet ønsker en bred kompetanse

Oda og hennes medstudenter har allerede begynt å tenke ut hva de skal bruke utdanningen til. Studentene på kulturhistorie ønsker å gå i mange ulike retninger, men alle er enige om én ting: de har mange valgmuligheter!

–  Som kulturhistoriestudent så er du innom så veldig mye forskjellig. Du får et overblikk som gjør at du ser alle de ulike mulighetene du har, uten at du blir fastlåst til ett spesifikt yrke eller arbeidsplass.

Som ny student så skal du ikke bruke dine første dager på universitetet til å bekymre deg over hva du skal bli etter endt utdanning. Du vil få masse hjelp og gode råd av medstudenter og universitetet underveis i studiene dine. Men Oslo er en studentby som er full av engasjerende deltidsjobber, hobbyer og frivillige verv innen kulturbransjen. Dette er kjempegode kvalifikasjoner og erfaringer på veien til arbeidslivet.

Vil jobbe i episenteret av kultur

Selv har Oda begynt å fundere på hvilke kulturarenaer hun hører hjemme i:

–  Jeg har vært innom tanken på en jobb i museum eller bibliotek. Det de arbeidsplassene har til felles er at de er kulturelle møtepunkter for absolutt alt. Spesielt biblioteket er en så variert arbeidsplass utover å være et utlånssted for bøker. Bibliotekdriften består av forfatterbesøk, kunstnerbesøk og filmvisninger. I tillegg er det et samlingssted for barn og et opplæringssted for voksne. Det er et slikt sted jeg vil jobbe, i episentret av kultur!

Som Oda selv har gjort, så er det mange med arbeidserfaring fra ulike deler av kulturbransjen som søker seg til bachelorprogrammet. De ønsker mer kompetanse og muligheten til å se det fullstendige bildet. Det hjelper kulturhistorie deg med.

Bildet viser Oda som jobber med en oppgave, omringet av pensumbøker. På bildet jobber hun ute i sola, på Blindern sine mange solfylte uteplasser.
UiO kan by på utallige leseplasser, men noen ganger frister det mest å ta med pensum ut i sola! 
Foto: Miriam Sørlie Larsen / UiO

Sus og dus i Norges største (og beste) studentby

Oda var veldig usikker på hvordan livet ved Norges største universitet ville bli. Hun har studert før, men UiO er jo så stort! Ville hun bare forsvinne i mengden?

–  Jeg er jo fra Valdres, som er en veldig liten bygd. UiO kan jo virke ganske skummel og enorm når man er fra et lite sted, men jeg ble så positivt overasket når jeg begynte, fordi jeg endte opp som del av en liten, koselig gjeng! På mitt kull er vi cirka 25 studenter som alle deler den samme interessen og lidenskapen for kultur. Fordi den lidenskapen er såpass generell, så har vi veldig mange møtepunkter og fine samtaler på tvers, selv om vi alle har våre egne interessefelt!

Oda, som de fleste studenter, har funnet sitt fellesskap på studiet. De møtes til forelesninger og hjelper hverandre med pensum, oppgaver og forberedelser. Men fellesskapet fortsetter også utover det faglige.

–  Det sosiale og det faglige glir inn i hverandre, så vi prater litt på tvers. Vi er flinke til å ta pauser og slappe av på café eller dra på konserter sammen eller bare benytte oss av byen og alt det er å gjøre i Oslo!

Varm velkomst for nye studenter

Engasjerte studenter på kulturhistorie jobber også hardt for å skape et sosialt studiemiljø ved siden av forelesninger og eksamen. Fagutvalget for kulturhistorie, som er et slags elevråd for programmet, steller stadig i stand arrangementer og møtepunkter for studentene, både sosiale og faglige.

–  Neste uke skal en del av oss til Historisk Folkemuseum, i regi av fagutvalget. Det gleder jeg meg til! Studentene i fagutvalget var også de som tok oss imot under fadderuka (studiestartuka). Da fikk vi en uke med grilling og øl i sola, quiz og bare masse kos! Da var vi alle godt kjent og trygge på hverandre før vi hadde hatt en eneste forelesning!

 

Har du lyst til å jobbe med kultur uten å binde kompetansen din til kun ett felt? Da kan vi anbefale en bachelor i kulturhistorie! Du kan lese mer om studiet her!

Emneord: Kulturhistorie, hør fra studentene, hør fra studentene våre, hf, humanistisk fakultet, det humanistiske fakultetet Av Joachim Tallaksen
Publisert 1. apr. 2022 09:05 - Sist endret 28. feb. 2023 12:16