Møt Iqra-Bisharo som studerer kunsthistorie og visuelle studier

Iqra-Bisharo (20) har gått på skoler i Kenya, England og Stavanger. Kort sagt har hun opplevd en enorm variasjon i undervisningsmåter. Nå har hun akkurat begynt på første år på en bachelor i Kunsthistorie og visuelle studier på Universitetet i Oslo. Hvordan måler UiO seg opp mot andre læresteder?

Kunst i blodet

Iqra vokste opp i en kunstnerisk familie. Der mange andre kanskje har et forhold til kunsten som en hobby eller sideinteresse, fikk Iqra se at kunsten også kunne være et levebrød og en mer omfattende del av livet. Det var faktisk mulig å gå all in i visuelle studier.

–   Jeg valgte kunsthistorie fordi jeg er fra en kunsterisk familie. Farfaren min, som bor i USA, er kunstner, og når foreldrene mine så at jeg hadde en interesse for kunst, så hjalp de meg å forstå mine kunstneriske evner. Det fortsatte på ungdomskolen, for da ble jeg skikkelig interessert i arkitektur!

Iqra forklarer at bachelorprogrammet hjelper studentene med å forstå de ulike kunstneriske uttrykkene, når de hadde sin storhetstid og hvordan de ble brukt og formidlet. Hun tror at denne kunnskapen kan hjelpe henne å realisere sin drøm:

–   Jeg tenker å bli arkitekt. Jeg tror en master eller bachelor i kunsthistorie kan hjelpe meg å forstå arkitekturverden bedre. Jeg tar et emne nå om modernisme og post-modernisme i kunst og arkitektur, og det syntes jeg er veldig interessant.

Anvendelig kunnskap

Gjennom bachelorprogrammet Kunsthistorie og visuelle studier blir studentene lært godt opp i å skrive gode analyser, primært av ulike kunstverk. Men det å kunne analysere og få en dypere forståelse av et utrykk og plassere et meningsinnhold i en større kontekst, er ferdigheter som trengs i alle bransjer.

Foto: Portrett av Iqra-Bisharo
Foto: Miriam Sørlie Larsen / UIO

Iqra har allerede fått trent opp sine analytiske evner.

–   Når jeg har lært meg å analysere kunstverk, så har jeg på en måte lært meg å forstå verden rundt meg bedre også. Gjennom analysen har jeg lært å tolke ikonografi, hva fargene i kunstverket prøver å formidle, og slikt.

Iqra vurderte først å studere Kunsthistorie på Universitetet i Bergen. Ikke så rart, med tanke på at hun er fra Stavanger og hadde hatt en langt kortere reisevei hjem til familien. Men valget falt på UiO da de kunne tilby noe som Universitetet i Bergen ikke kunne:

–   På UiB hadde de bare kunsthistorie, mens her på UiO tilbyr de kunsthistorie og visuelle studier, som er litt nytt og ekstra. Jeg er jo fortsatt ganske ny, så jeg har ikke fått tatt fag innen visuelle studier enda, men de tilbyr et introduksjonsemne i visuelle studier allerede på førsteåret, som man kan velge å ta.

Mer enn kun forelesninger

Iqra forklarer at programmet i stor grad har en teoretisk, og ikke praktisk, tilnærming til kunst og visuelle studier. Men det betyr ikke at all læringen skjer i en forelesningssal.

–   Vi pleier å dra på estetiske aftener hver torsdag, og da drar vi på gallerier og museer sammen. Det teoretiske jeg har lært hjelper meg med å analysere og forstå kunsten jeg ser foran meg på ekskursjonene.

Iqra skulle også på åpningen av det nye Munch-museet, men måtte gi bort billettene til noen venner for å heller skrive ferdig en essay-oppgave. Studiene kommer som regel først! Men det er fortsatt mye tid til å være sosial mens man er på universitetsplassen.

–   Jeg møter ofte vennene fra studiet etter forelesningene. Da henger vi eller hjelper hverandre med oppgaver. Jeg føler at man bare må si «hei» og introdusere seg til folk, og jeg føler også at folk på kunsthistorie er mer åpne enn folk generelt. Vi går jo ofte på gallerier sammen, men har også fast torsdagspils på Chateau Neuf (Oslo studentenes kulturhus). Dit kan vi ofte stikke etter studiene for å henge sammen.

Studentene på Kunsthistorie og visuelle studier skaper også mange andre faglige og sosiale supplementer til studiene. Iqra kan fortelle om gruppearbeid, faglige fordypninger, ekskursjoner, quizzer og filmkvelder. Akkurat nå planlegger de også en hyttetur for alle studentene på programmet.

Så, hvem er den typiske kunsthistorie-studenten?

Det er alltid noen stereotyper knyttet til hvem studentene på de spesifikke programmene er. Er det flest menn eller kvinner, strebere eller ekstroverter?

Foto: Portrett av Iqra
Foto: Miriam Sørlie Larsen/ UIO

Søkeren kan bli undrende på om de passer inn i programmet, og om de vil finne likesinnede. Der har Iqra et klart svar:

–   Jeg kan bare si at det er kule folk her. Alle har sin egen kule stil, og alle er sykt morsomme. Jeg ble overasket når jeg begynte her og tenkte: «Wow, vi er jo så like!»

Iqra avslutter med en siste oppfordring til alle som vurderer å søke seg inn på en bachelor i kunsthistorie og visuelle studier:

–   Jeg skal ikke lyve, det er mye lesing. Men det er kjekk lesning. Så hvis du liker å lese og du liker kunst, så er dette programmet for deg!

 

Ønsker du å trene opp ditt kritiske og analytiske blikk, og bedre forstå omgivelsene rundt deg? Les mer om bachelorprogrammet her! 

Emneord: Kunsthistorie og visuelle studier, Kunsthistorie, visuelle studier Av Joachim Tallaksen
Publisert 28. jan. 2022 15:14 - Sist endret 28. feb. 2023 12:17