Møt Andrea som studerer medier og kommunikasjon

Andrea (27) studerer på bachelorprogrammet Medier og kommunikasjon på Universitetet i Oslo. Hun har et bredt interessefelt og har studert litteratur, film og teater, og driver attpåtil med kickboksing på si. På bachelorprogrammet har hun også funnet den faglige bredden hun lette etter.

Andrea er ikke fremmed for å studere. Hun har tidligere studert litteratur, film og teater på Universitetet i Agder og har alltid hatt en interesse for å drive med foto. Det høres ut som en kjensgjerning at Andrea skulle havne på akkurat en bachelor i medier og kommunikasjon, men hun ønsket også en bredere utdannelse som traff flere interessepunkter.

En utdanning på UiO gir flere muligheter 

På spørsmål om det var en spesiell grunn til at hun valgte å studere medier og kommunikasjon på akkurat UiO, svarer Andrea:

–   Jeg valgte å studere dette akkurat her fordi jeg følte at jeg fikk en bredere utdannelse her enn andre steder. Jeg føler at utdannelsen veier tungt. Hvis jeg ombestemmer meg og vil bytte yrke i fremtiden, så har jeg mer å velge mellom.

Mange som begynner på bachelorprogrammet kommer rett fra videregående. For dem kan nok overgangen til universitet virke både brå og litt skummel. Men Andrea syntes studiet har et opplegg som hjelper de nye studentene i gang med den nye læringstilværelsen.

–   Det er mange introduksjonsemner når man starter på bacheloren, så det er veldig greit å komme inn i det første året. Man lærer veldig mye den første tiden, også får man tidlig innlært den akademiske måten å skrive på, og det er veldig nyttig til senere.

Et teoretisk emne, men med mange praksismuligheter

Mange har et forhold til medier og kommunikasjon fra utdanningsprogrammene på videregående skoler. Andrea tror det er viktig å rydde opp i forventningene.

–   Dette er et mer teoretisk emne enn det man møter på videregående, og det syntes jeg er viktig å få frem. Jeg får mye teoretisk kunnskap og trening på å skrive gode tekster. Sånn jeg ser det, så får jeg en utdannelse som kommer til å veie tungt på CV-en.

Foto: Portrett av Andrea
Foto: Miriam Sørlie Larsen / UiO

Med det sagt, så legges det også opp til at studentene skal få testet ut kunnskapene sine i praksis.

–   Studiet arbeider seg mot å bli mer yrkesrettet og gjøre            studiet enda mer praktisk. Det skjer et skifte her. Også         kan man velge om man vil skrive en bacheloroppgave i           siste semester, eller om du vil ut i praksis på en relevant        arbeidsplass!

–   Mange velger også å ta relevante kurs ved siden av               studiene. De tar kurs i koding, Adobe og grafisk design,         og mange får seg kursbevis som er nyttig å ha! Men               dette er ting man kan få til på egen hånd, mens all den           teoretiske kunnskapen du trenger, den får du her.

 

Variert undervisning og mange nye emner

Selv om det er mye teori involvert i studiet, så trenger det ikke være kjedelig! Det har Andrea noen gode eksempler på.

–   Jeg har hatt to fag nå som er ganske nye: «Skjermkulturer» og «Digitale medier». Spesielt emnet om skjermkulturer likte jeg veldig godt! De holder seg moderne og viser til hvordan medier blir brukt i dag.

Andrea har også opplevd at de har hatt en del gjesteforelesere som har studert eller jobbet innen feltet, og som nå har relevante jobber. To gjesteforelesere hun vil løfte frem er Camilla Stoltenberg og Ole Torp. Å høre fra folk som jobber med medier og kommunikasjon skaper engasjerende forelesninger, tror hun.

Studiestart, nye venner og endeløst med aktiviteter  

Andrea befinner seg mye på Blindern, som er plassen der det meste av aktiviteten på UiO skjer. Men hun drar ikke dit kun for å få med seg forelesninger eller komme seg gjennom pensumbøker på lesesalen.

–   Jeg møter ofte opp på Blindern fordi jeg studerer med folk jeg liker, rett og slett. Vi sitter på campus og hjelper hverandre med faget og jobber mye i gruppearbeid.  Det er et veldig sosialt studie. Også går vi i en kantinene eller til cafeene her og spiser sammen når vi er ferdige. Vårt studie har også et eget kjøkken og en stue hvor vi kan møtes og slappe av.

–   Jeg elsker jo å trene, og det er mange treningssenter i nærheten av Blindern og studentbyene. De har klatrevegger, squash og svømmehaller. Jeg pleier å dra å trene med en venninne fra studiet etter forelesning iblant!

Da Andrea startet førsteåret på studiet, var det store nedstenginger og mange restriksjoner i Oslo. Tross dette føler hun at hun har blitt del av et godt studiemiljø. Det er noe hun ønsker å gi til nye studenter også.

–   Jeg var fadderkoordinator høsten 2021, og fadderuka er så viktig! Fadderuka skjer uka før studiene starter, og der blir man kjent med alle man skal studere med, både ditt eget kull og de som har kommet lenger i programmet. Det legger liksom grunnlaget for resten av studietiden. Vi var veldig fornøyde med opplegget vi fikk til på vårt program: Leking i parken, bli-kjent-opplegg, grilling og felles fester. Også leide vi oss utested og hadde 2000-talls-fest. Vi koste oss skikkelig.

Nå har Andrea blitt fakultetet sin nye faddersjef, og jobber hardt for at alle de nye studentene får den beste mulige starten på sitt studentliv.

–   Her på medier og kommunikasjon jobber vi hardt med å få til mange arrangementer. Vi har en linjeforening som får til mye, men jeg og noen studievenner vurderer også å lage en forening som kan skape mange koselige arrangementer og fester for å bygge studiemiljøet enda mer!

Har du et kreativt lynne og motivasjon til å jobbe i en stadig viktigere medieverden? Les mer om vårt bachelorprogram her! 

Emneord: Media and communication, Medier og kommunikasjon Av Joachim Tallaksen
Publisert 28. jan. 2022 15:15 - Sist endret 28. feb. 2023 12:18