Møt Karin som studerer musikkvitenskap

Karin (22) studerer på bachelorprogrammet Musikkvitenskap på Universitetet i Oslo. Der får hun delta i et aktivt studentmiljø, bygge på egne musikalske evner og tilegne seg den teoretiske tyngden som vil åpne dørene til musikkbransjens mange muligheter.

Tar musikk som yrke og fag på alvor

Karin gikk på musikklinja på både videregående skole og på folkehøgskole. I tillegg kommer hun fra en korpsdrevet familie og er intet mindre enn femtegenerasjonsmedlem av Hamar Janitsjarskorps. Det virket jo helt åpenbart at Karin skulle søke seg videre til en bachelor innen musikk. Men for Karin var det viktig at hun ikke skulle studere kun utøvende musikk.

–   Jeg skjønte fort at UiO var et mye bedre sted for meg å studere enn et sted som kun drev med rent utøvende musikk. Jeg søkte jo utøvende også, men jeg takket nei fordi jeg merket at jeg ikke hadde lyst til å studere i fire år bare for å ende opp         som stort sett arbeidsløs med instrumentet mitt, smiler hun. 

Det at bachelorprogrammet på UiO hovedsakelig legger vekt på det teoretiske og faglige aspektet ved musikk tror Karin at er gunstig for de musikkinteresserte som ønsker flere jobbmuligheter i musikkbransjen.

–   Det man sitter igjen med av kunnskap etter utdanningen åpner opp for de andre yrkene i musikkbransjen, i tillegg til de utøvende. Vi har for eksempel et eget fag, «Musikklivet og musikkbransjen», der vi får erfaring og kunnskap om hvordan man faktisk får jobb i bransjen. I tillegg får vi gjesteforelesninger fra relevante folk – for eksempel hadde vi besøk av den gamle musikksjefen i P3 og skaperne av et plateselskap som har gjort mye suksess. 

Musikkvitenskap skiller seg ut fra mange andre bachelorprogrammer ved at søkere må bestå to opptaksprøver, i tillegg til karakterkrav. Opptaksprøvene er både teoretiske og utøvende.
 Du kan lese mer om opptaksprøvene her!

 

En veldig variert undervisningshverdag

Foto: Portrett av Karin
Foto: Miriam Sørlie Larsen / UiO

Karin fikk en god oversikt når hun kom i gang med studiet.

–   Det første året består av obligatoriske fag som man må ta, men man står fritt til å velge en variant av emnet som fenger deg. For eksempel, i det obligatoriske komposisjon-emnet kan du velge mellom pop/rock/jazz eller klassisk. I tillegg skal du velge et fordypningsemne som ikke tilhører musikkvitenskap senere i løpet. Jeg har valgt fordypningsgruppe i medievitenskap, for å få kompetansen til å få de jobbene jeg vil ha. Andre velger kanskje pedagogikk for å bli musikklærere. Så du trenger ikke å vite hva du skal bli på førsteåret ditt. Du kan forme dette selv i løpet av graden.

Søkerne som vurderer en bachelorgrad i musikkvitenskap, har gjerne en lidenskap for musikk som går utover det rent teoretiske. Karin kan heldigvis informere om at dersom man ønsker, så er det mulig å legge opp timeplanen slik at man får utøvende musikkfag nesten hvert semester.

–   I tillegg så har vi ensemble-emnet, hvor studentene lager et ensemble basert på instrumentene vi har og får trening i å samspille. Eksamen er en avsluttende konsert!

Musikkvitenskap byr på stor valgfrihet i oppbyggingen av graden.   
Du kan lese mer om oppbygging av graden her!

Studentforeninger som gir kompetanse og hvilepauser 

Mange, som Karin, melder seg også inn i studentforeninger. Det finnes hundrevis av studentforeninger i Oslo, og de tilbyr alt fra ekstra fagfordypning, idrett og kor, til erfaringer som kan hjelpe deg videre mot en jobb.

–   Jeg er med i studentforeningen RF-regi, som er en forening der vi lærer å rigge til DJ-båser, og lys lyd og slikt. I tillegg så har jeg nylig startet å jobbe for Radio Nova, som er Oslo-studentenes egne radiokanal. De lyste ut en stilling, så jeg søkte og fikk jobben. Jeg er kanskje der to ganger i uka. Nå har jeg jo nettopp begynt, men jeg har fått være med mye på sendinger og presentert musikk. Der har jeg også fått innføring i mange tekniske programmer som jeg vet at også NRK bruker!

Karin anbefaler andre studenter å søke seg inn i foreninger og frivillige verv.

–   Du får muligheten til å bygge et nettverk med folk i bransjen eller folk som kommer til å være i bransjen. I tillegg får du masse erfaring som du vil ha bruk for når du starter å jobbe eller søke jobber.

Et aktivt og sosialt studentliv 

Skal man danne et ekte bilde av livet som student på musikkvitenskap, så hjelper det ikke å kun lese om studieprogresjon og emnebeskrivelser. Studenthverdagen er ulik fra student til student, men et blikk inn i studiehverdagen til Karin viser mulighetene som en utdanning på UiO kan tilby:

–   Jeg pleier å være her rundt klokken 10 på morgenen for å ha forelesninger. Jeg pleier å legge inn mye tid mellom forelesningene mine til å spise, lese eller bare henge med vennene mine fra studiet. Jeg liker å jobbe her på universitet, fordi det er her alt skjer! En gjeng av oss på studiet har faste tider hvor vi jammer nede på Chateau Neuf (studentenes eget kulturhus). Ellers henger jeg mye på studentpubene her på UiO eller drar på quiz. Det er matbutikker, mange kafeer og restauranter – jeg har til og med stemt her ved valget! Du kan gjøre alt!

Brenner du for musikk og ønsker en utdanning som gir deg kompetansen til å gjennomføre dine ambisjoner? Les mer om bachelorprogrammet her! 

 

Av Joachim Tallaksen
Publisert 28. jan. 2022 15:19 - Sist endret 28. feb. 2023 12:18